Είναι γεγονός ότι οι τελευταίες μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%, τα πρώτα θετικά σημάδια στο μέτωπο της διεθνούς κρίσης, αλλά και η κυβερνητική δέσμευση για μέτρα που θα τονώσουν την κτηματαγορά (χρηματοδότηση ως 100% με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, έκπτωση φόρων από τόκους κ.ά.) έχουν προσδώσει μιαν αισιοδοξία στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2009. Ενδεικτικά, ο αριθμός των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια έχει αυξηθεί, από 300 ως 400 την ημέρα που ήταν μερικούς μήνες πριν, σε περίπου 700 την ημέρα σήμερα.

Η καθοδική πορεία των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει σήμερα την πλειονότητα των νοικοκυριών στη λύση του κυμαινόμενου επιτοκίου σε αναλογία 8 προς 10. Με δεδομένο όμως ότι τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία τους το επόμενο χρονικό διάστημα, ως εκ τούτου οι υποψήφιοι στεγαστικοί πελάτες θα πρέπει να αρχίσουν να προσανατολίζονται στη λύση των σταθερών προγραμμάτων για δύο-τρία χρόνια, με επιτόκια που κυμαίνονται από 3,85% ως 4,25%. Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο (ένα νόμισμα το οποίο έχει δείξει σημαντική σταθερότητα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το ευρώ) παρ΄ ότι έχουν χάσει μέρος της ελκυστικότητάς τους (λόγω της δραματικής πτώσης των επιτοκίων του ευρώ) παραμένουν μια συμφέρουσα επιλογή- ειδικά η κατηγορία των σταθερών επιτοκίων για δύο-τρία χρόνια. Τα τελικά επιτόκια στην κατηγορία αυτή κυμαίνονται περί το 2,65%, σε σχέση με το 3,85% των αντίστοιχων σε ευρώ. Αυτό σημαίνει μια διαφορά 80 ευρώ στη μηνιαία δόση για ένα δάνειο της τάξεως των 150.000 ευρώ.

Τα δάνεια αυτά απευθύνονται σε πελάτες που δεν σκοπεύουν να αποπληρώσουν άμεσα το δάνειό τους (τα επόμενα δύο-τρία χρόνια), αλλά κυρίως σε αυτούς οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα υπόκεινται σε συναλλαγματικό ρίσκο που μπορεί να μεταβάλει το ύψος της δόσης τους. Οι τράπεζες για να μειώσουν το ρίσκο αυτό έχουν αναπτύξει προγράμματα προστασίας δόσης από πιθανές συναλλαγματικές μεταβολές (με μικρή προσαύξηση στο επιτόκιο της τάξεως του 0,20%) που επιτυγχάνουν ιδιαίτερα χαμηλές δόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα δάνεια σε ευρώ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 15 στα 100 στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια από τις τράπεζες είναι σε ελβετικό φράγκο με δανειακά υπόλοιπα άνω των 5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αν. Πανούσης είναι βοηθός Γενικός Διευθυντής Στεγαστικής Πίστης της Εurobank ΕFG.