Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες της γρήγορης ανάπτυξης του κλάδου κατοικίας είναι οι υψηλοί ετήσιοι ρυθμοί αύξησης της χρηματοδότησης του οικισμού, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη μείωση των επιτοκίων δανειοδότησης μετά το 2000. Ωστόσο, από το 2008 ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων των στεγαστικών δανείωνπαρουσίασε σημαντική επιβράδυνση, με αποτέλεσμα τα στεγαστικά δάνεια να «τρέχουν» σήμερα με ρυθμό της τάξεως του 8% (4.2009). Η μείωση αυτή άρχισε να εκδηλώνεται μετά την ανοδική πορεία του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία έφθασε το 4,25% (7.2008) και ενισχύθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση στις διεθνείς πιστωτικές αγορές.

Ενα από τα σημαντικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ με αποτέλεσμα σήμερα το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ να βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% και το Εuribor 3 μηνών στο 1,25%. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ ανάλογη ήταν η μείωση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα σήμερα το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο να είναι σε επίπεδα γύρω στο 3,5%, ενώ τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων να ξεκινούν από επίπεδα λίγο υψηλότερα από 4%.

Σήμερα, λοιπόν, διανύουμε μια περίοδο ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων, με λίγα περιθώρια για περαιτέρω μείωση. Αν μάλιστα αρχίσει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το 2010, είναι πιθανό εντός του επόμενου έτους να δούμε και τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων.

Σε ένα ρευστό οικονομικό περιβάλλον οι υποψήφιοι δανειολήπτες έρχονται μπροστά στο μεγάλο δίλημμα επιλογής του επιτοκίου του στεγαστικού δανείου τους: «Σταθερό ή Κυμαινόμενο;».

Κατά την άποψή μας, οι δανειολήπτες θα πρέπει να σταθμίσουν την επιλογή του επιτοκίου όχι μόνο με γνώμονα το ύψος του αλλά κοιτώντας μακροπρόθεσμα να εξετάσουν με προσοχή και την επιλογή σταθερού επιτοκίου, κάτι που εξασφαλίζει σταθερή δόση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, η απόκτηση κατοικίας αποτελεί μακροχρόνια επένδυση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι δανειολήπτες σήμερα έχουν πολλές επιλογές στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο. Στην Εθνική Τράπεζα, οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου για 3, 4, 5, 7, 10, 15 και 20 έτη, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιτόκια που αρχίζουν από 4,5%.

Η κυρία Μαρία Γουλιαρμή είναι προϊσταμένη της υποδιεύθυνσης Ανάπτυξης Προϊόντων της Διεύθυνσης Κτηματικής Πίστης.