από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 
Στα πράγματα

Βιώσιμη ανάπτυξη στον ΔΑΑ

Βιώσιμη ανάπτυξη στον ΔΑΑ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη αναμένονται για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), από τη συμμετοχή του στο νέο εθελοντικό πρόγραμμα του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2), εκτιμά ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης και γενικός διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ. Ι. Παράσχης, ο οποίος εφαρμόζει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

- Τι σημαίνει το πρόγραμμα αυτό από πλευράς περιβάλλοντος και από οικονομική άποψη;

«Το αεροδρόμιο της Αθήνας πρωτοστάτησε στον σχεδιασμό του σημαντικού αυτού προγράμματος, που ξεκινά από τη λεπτομερή καταγραφή των εκπομπών CΟ2και επεκτείνεται στη μείωση και βέλτιστη διαχείρισή τους, με τελικό στόχο το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα (carbon neutrality). Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα περνάμε από τη δέσμευση στη δράση. Το κόστος είναι συμβατό με τον προϋπολογισμό και την πολιτική μας, ενώ δεν αποκλείεται κάποια μέτρα να συνδυασθούν με εξοικονόμηση κόστους».

- Με ποιον τρόπο θα περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον ΔΑΑ; «Εχουμε σχεδόν ολοκληρώσει το στάδιο καταγραφής των εκπομπών CΟ2και συνεχίζουμε τις δράσεις μας στους τομείς εξοικονόμησης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ανακύκλωσης, μεταφορών και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ακολουθούν και άλλες ενέργειες που αφορούν τις αεροδρομιακές λειτουργίες. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τονίσω ότι χάρη στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιριακών εγκαταστάσεών μας ο ΔΑΑ τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη διάκριση Green Βuilding Ρartner Αward 2008, ενώ η διαφάνεια και η υπευθυνότητα που χαρακτηρίζουν την περιβαλλοντική διαχείριση του ΔΑΑ αντικατοπτρίζονται στην 4η θέση του αεροδρομίου- για 2η συνεχή χρονιά- μεταξύ των 100 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα (Αccountability Rating Greece ΤΜ)».

- Ποιες είναι οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή που υλοποιεί ο ΔΑΑ και τι προσδοκάτε από αυτές;

«Επικαιροποιούμε ετησίως το εταιρικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι ακόλουθες δράσεις:

▅ Αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης σε 43,4% το 2008, από 34% το 2007.

▅ Μετατροπή 33 εταιρικών οχημάτων σε περιβαλλοντικά φιλικά και αγορά υβριδικών. ▅ Δενδροφύτευση 20 επιπλέον στρεμμάτων στο αεροδρόμιο. ▅ Εναρξη προγράμματος ανάδειξης και προστασίας υγρο τόπου Βραυρώνας. ▅ Εκστρατεία ενημέρωσης για μείωση χρήσης μηχανών στο αεροδρόμιο.

▅ Σχεδιασμός και εφαρμογή «πράσινων προδιαγραφών» για κατασκευή κτιρίων στο ΔΑΑ με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

▅ Συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης για μείωση χρήσης ηλεκτρογεννητριών εδάφους.

▅ Σχεδιασμός- ανάπτυξη εφαρμογής για κοινή μετακίνηση εργαζομένων προς το ΔΑΑ με τα οχήματά τους.

Οι δράσεις δεν σταματούν: Το 2009 αποτύπωσε πολύ ορατά τις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις για τον κλάδο. Εχουμε την υποχρέωση και μπορούμε να συμβάλλουμε καθημερινά στην περιβαλλοντική προστασία και στη βιώσιμη ανάπτυξη».Επικαιρότητα περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.