Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται εφέτος η οικοδομική δραστηριότητα, τονίζει ο β΄ αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος εκτιμά ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την οικοδομή, θα υπάρξουν δυσμενέστερες τάσεις τους ερχόμενους μήνες.

– Είναι πράγματι δραματική η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάιο και όλο το πρώτο πεντάμηνο του 2009;

«Είναι κάτι παραπάνω από δραματική. Από τα στοιχεία του ΤΕΕ προκύπτει ότι μόνο τον μήνα Μάρτιο εμφανίστηκε μια μικρή αύξηση (0,16%).

Τους υπόλοιπους μήνες του 2009, σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2008, παρατηρούμε όχι μείωση αλλά ελεύθερη πτώση του κλάδου. Συγκεκριμένα για τις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών παρατηρούμε μειώσεις τον Ιανουάριο-29,87%, τον Φεβρουάριο-21,53%, τον Απρίλιο-18,92% και τον Μάιο-30,09%. Για τις επιβλέψεις, που δείχνουν τα κτίρια που έχουν αποπερατωθεί, τον Ιανουάριο-61,78%, τον Φεβρουάριο-16,24%, τον Απρίλιο-6,36% και τον Μάιο-19%. Η πρωτοφανής αυτή καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας γίνεται σε σύγκριση με μια επίσης άθλια χρονιά, το 2008, όπου επίσης είχαμε πτώση. Επιβεβαιώνεται δηλαδή το ΤΕΕ και όσοι είχαν προβλέψει αυτή τη πορεία, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε ο ΦΠΑ στις οικοδομές και με τις δήθεν τεχνητές αναπνοές των δύο προαναγγελθεισών αυξήσεων αντικειμενικών αξιών».

– Τι προβλέπετε για το υπόλοιπο 2009; «Με τα ως σήμερα στοιχεία, και κατά τον Ιούνιο συνεχίζεται η ίδια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με το 2008, με τεράστιες επιπτώσεις στην απασχόληση των μηχανικών και όλων των συναφών επαγγελμάτων, που το εισόδημά τους σε πολλές περιπτώσεις τείνει στο μηδέν. Προφανώς αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και πολιτικές αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, το 2009 θα συνεχιστεί με δυσμενέστερες τάσεις».

– Τα κίνητρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μπορούν να συμβάλουν στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας;

«Εχουν απλώς εξαγγελθεί κάποια μέτρα προ καιρού από τον υπουργό Οικονομίας, τα οποία, κατά τη γνώμη μας, δεν επαρκούν. Ούτε ένα από αυτά, όμως, δεν έχει εφαρμοστεί και το κυριότερο δεν έχει προωθηθεί νομοθετικά. Το ΤΕΕ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας. Τα όποια μέτρα, για να αποδώσουν, δεν μπορούν να κινούνται σε αποσπασματικές, σκόρπιες προτάσεις και κυρίως σε επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις όπως η ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, που προέβαλε στοιχεία μόνο για τον μήνα Μάρτιο. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν το εγχείρημα της εξοικονόμησης ενέργειας με γενναίες επιδοτήσεις και προνομιακές χρηματοδοτήσεις, το εγχείρημα στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής βελτίωσης του υπάρχοντος παλαιού κτιριακού αποθέματος, να επιβληθεί στις τράπεζες η χρηματοδότηση αναπτυξιακών και κοινωνικών δράσεων, να αναθεωρηθεί και να αυξηθεί το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρέπει να αλλάξουμε την κατεύθυνση συσσώρευσης πλούτου με πολιτικές αναδιανομής και ανάπτυξης».