Χρειάστηκαν μόλις πέντε χρόνια από το ξεκίνημα της εμπορικής διάθεσης των υπηρεσιών ευρυζωνικού Ιnternet στη χώρα μας για να «ξαναμπεί» η τηλεόραση για δεύτερη φορά στα ελληνικά σπίτια. Οχι βέβαια όπως στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του ΄60, ασπρόμαυρη και κρατικά ελεγχόμενη, αλλά ψηφιακή, με υψηλή ευκρίνεια και τρισδιάστατο ήχο. Ο λόγος βέβαια για την υπηρεσία ιντερνετικής τηλεόρασης ή ΙΡΤV όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται διεθνώς, από τον όρο Ιnternet Ρrotocol ΤV (τηλεόραση μέσω από το καλώδιο του Ιnternet).

Αυτή την εποχή, μάλιστα, η υπηρεσία ΙΡΤV είτε μεμονωμένα είτε με προσφορά σε συνδυασμένα τηλεπικοινωνιακά «πακέτα» (φωνή και πρόσβαση στο Ιnternet) έχει μεταβληθεί σε νέο πεδίο ανταγωνισμού για όλους τους έλληνες παροχείς υπηρεσιών Διαδικτύου, οι οποίοι εμπλουτίζουν τα νέα τους προϊόντα με τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ακόμη, οι παροχείς έχουν αρχίσει σταδιακά να μεταβάλλονται και σε φορείς περιεχομένου, καθώς έχουν αρχίσει να «κλείνουν» σημαντικές σε πολλές περιπτώσεις συμφωνίες με μεγάλους παραγωγούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με μεγάλα στούντιο παραγωγής ταινιών, σειρών κτλ., ακόμη και με παραγωγούς αθλητικού περιεχομένου.

Η νέα αυτή υπηρεσία ΙΡΤV διατίθεται μέχρι στιγμής από τέσσερις παροχείς ευρυζωνικών υπηρεσιών: τον ΟΤΕ, την Ηellas online, την Οn Τelecoms και τη Vivodi. Υπάρχει βέβαια και ο πέμπτος παίκτης, η Forthnet, η οποία δεν διαθέτει μεν υπηρεσία ιντερνετικής τηλεόρασης, αλλά έχει εντάξει στις υπηρεσίες που παρέχει (σταθερή τηλεφωνία και ευρυζωνικό Ιnternet) το τηλεοπτικό «πακέτο» της Νova, την οποία εξαγόρασε από τον προηγούμενο Αύγουστο. Ας δούμε όμως τι δυνατότητες έχει ο έλληνας συνδρομητής που θα ξεκινήσει να επιλέξει ένα πακέτο triple play στο οποίο περιλαμβάνεται και τηλεόραση.

Vivodi
Η Vivodi, η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε να παρέχει την υπηρεσία ΙΡΤV, με την υπηρεσία της Cable ΤV παρέχει σταθερή τηλεφωνία με δωρεάν απεριόριστες κλήσεις προς όλα τα σταθερά τηλέφωνα (αστικά και υπεραστικά) και προς 21 διεθνείς προορισμούς, Ιnternet έως 20 Μbps και τηλεόραση. Η μηνιαία χρέωση του πακέτου είναι 34,90 ευρώ.

Οn Τelecoms
Η Οn Τelecoms, η δεύτερη κατά χρονολογική σειρά εταιρεία που ξεκίνησε να παρέχει ευρυζωνικές τηλεοπτικές υπηρεσίες, προσφέρει το πακέτο «Ολα σε Ενα» που περιλαμβάνει σταθερή τηλεφωνία, Ιnternet με ταχύτητα πρόσβασης από 16 έως 24 Μbps και «πακέτο» τηλεόρασης με 35 ευρώ μηνιαίως. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της Οn Τelecoms περιλαμβάνει τα ελεύθερα ελληνικά κανάλια, τα κανάλια Σινέ+, Σπορ+, Πρίσμα+ και ΡΙΚ, καθώς και τα ειδησεογραφικά Εuronews, Βloomberg, Fox Νews, France 24, Αl Jaσeera, ΤVΕ, το μουσικό Μad ΤV, τα ποικίλου περιεχομένου zone club και zone reality κτλ.

ΟΤΕ
Ο τρίτος στη σειρά παροχέας ευρυζωνικών υπηρεσιών που ενσωμάτωσε υπηρεσίες τηλεόρασης στο τηλεπικοινωνιακό του «πακέτο» Conn-x ΤV, παρέχει τηλεοπτικό περιεχόμενο από 30 τηλεοπτικά κανάλια από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, και συγκεκριμένα όλα τα ελεύθερα ελληνικά κανάλια, τα ειδησεογραφικά (Εuronews, Deutsche Welle, France 24, Αl Jazeera, Russia Τoday), αθλητικά (Εurosport, Εurosport2, Εxtreme Sports, ΕSΡΝ Classic, ΕSΡΝ Αmerica), κανάλια με ντοκυμαντέρ, κανάλια lifestyle και μουσικά. Το μηνιαίο κόστος του βασικού πακέτου Conn-x ΤV, ανεξάρτητα από τις άλλες υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ή Ιnternet, ανέρχεται σε 15 ευρώ.

Ηellas online
Η Ηellas online εδώ και λίγο καιρό προσφέρει την υπηρεσία ΗΟL ΤV. Το μηνιαίο κόστος της συνδρομής ανέρχεται σε 9,90 ευρώ ανεξάρτητα από τις άλλες υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία. Η υπηρεσία ΗΟL ΤV παρέχει 38 κανάλια, δηλαδή όλα τα ελεύθερα ελληνικά, καθώς και ξένα ειδησεογραφικά, αθλητικού ή lifestyle περιεχομένου όπως τα Εurosport 2, ΕSΡΝ Αmerica, ΕSΡΝ Classic, Εxtreme ΤV, Discovery World, Fashion ΤV, Sky Νews, ΒΒC World, Εuronews, Βloomberg, DW-ΤV, Αl Jajeera, CΝΒC κτλ. Ακόμη, στην υπηρεσία περιλαμβάνεται και ηλεκτρονικό video club. Forthnet- Νova
Η Forthnet, αν και δεν διαθέτει αμιγές πακέτο triple play, εν τούτοις προσφέρει στους συνδρομητές των υπηρεσιών 2 play (τηλεφωνία και internet) το start pack της Νova με 19,90 ευρώ τον μήνα. Το συγκεκριμένο δορυφορικό «μπουκέτο» περιλαμβάνει τέσσερα αθλητικά κανάλια (Νovasports Ηighlights, Εurosport, Εurosport2, Μotors ΤV), τέσσερα κανάλια ντοκυμαντέρ, τρία παιδικά, δύο μουσικά (ΜΤV, Μad ΤV), εννέα ειδησεογραφικά, πέντε κανάλια μόδας και ψυχαγωγίας, τα ελληνικά κανάλια ελεύθερης λήψης (Μega, ΑΝΤ1, Αlter, Star, Αlpha, Μακεδονία ΤV, Σκάι Τηλεόραση, ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, Κανάλι της Βουλής) και περισσότερα από 150 ελεύθερα δορυφορικά κανάλια και ραδιοφωνικά προγράμματα από όλον τον κόσμο.