Συνέβη και αυτό: μια ολόκληρη πόλη, η Κίσσαμος του Νομού Χανίων, έμεινε εν έτει 2009 επί 15 ημέρες χωρίς καμία κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Θύμα του κυκεώνα της αδειοδοτικής διαδικασίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας αλλά και των φόβων των κατοίκων, τα δίκτυα σίγησαν στην πόλη προτού οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι αρχές ζητήσουν την επαναλειτουργία τους, όταν συνειδητοποίησαν τις συνέπειες της απώλειας της επικοινωνίας στην περιοχή. Η περίπτωση της Κισσάμου αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα καταστάσεων που ήδη λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της απροθυμίας της πολιτείας να επιλύσει το πρόβλημα της νομιμότητας των δικτύων κινητής αφήνοντάς τα στην ουσία στον «αέρα».

Στις 2 Απριλίου 2009 οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και των τριών εταιρειών «σιγούν» στην πόλη της Κισσάμου έπειτα από δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων που επέβαλε άμεση διακοπή της λειτουργίας τους. Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει σύλλογοι της πόλης και κάτοικοι από το καλοκαίρι. Οι συγκεκριμένες κεραίες, όπως αναφέρουν οι εταιρείες, διέθεταν όλες τις απαραίτητες άδειες αλλά δεν διέθεταν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Αυτό γιατί, αν και οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί σχεδόν δύο χρόνια στη ΓΓ Περιφέρειας Κρήτης, οι σχετικές αποφάσεις ακόμη εκκρεμούν. Η διακοπή του σήματος προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην τοπική κοινωνία καθώς οι ίδιοι οι κάτοικοι που ζήτησαν να φύγουν οι κεραίες συνειδητοποίησαν ότι πιθανόν να έμεναν χωρίς κινητό τηλέφωνο ως και δύο χρόνια- γιατί τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη αδειοδότηση ενός σταθμού βάσης στην Ελλάδα.

Αρκετοί πολίτες, όταν έμειναν χωρίς σύνδεση κινητού, άρχισαν να διαμαρτύρονται προς πάσα κατεύθυνση, ενώ πολλοί έκαναν λόγο και για «εκβιασμό» από την πλευρά των εταιρειών. Τελικά λίγο πριν από τις ημέρες του Πάσχα και εν όψει της εορταστικής περιόδου η δήμαρχος της πόλης απευθύνει έκκληση προς τις εταιρείες ζητώντας τους να ξαναθέσουν σε λειτουργία τις κεραίες, γεγονός που πραγματοποιείται το πρωί της Μ. Πέμπτης.

Η υπόθεση της Κισσάμου, που αγγίζει τα όρια του παραλόγου, με τους ανθρώπους της περιοχής από τη μία να διαμαρτύρονται για την ύπαρξη των κεραιών και σχεδόν ταυτόχρονα από την άλλη για την έλλειψή τους, καταδεικνύει όχι μόνο τη σοβαρότητα του προβλήματος στη χώρα μας αλλά και την παντελή απουσία ενημέρωσης για τα θέματα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ιδίως από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.