Η κυβέρνηση, προκειμένου να τονωθεί ο κλάδος της οικοδομής και να μη χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, έχει καταλήξει στα μέτρα εκείνα που θα οδηγήσουν σε αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων και στην άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου στέλνει μήνυμα στους κατασκευαστές να ρίξουν τις τιμές. Η μείωση του φόρου μεταβίβασης και η έκπτωση από το εισόδημα και όχι από τον φόρο, όπως ισχύει σήμερα, του συνόλου των τόκων στεγαστικών δανείων είναι δύο από τα σημαντικότερα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα σχεδιάζει να επιδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ τις επισκευές κατοικιών προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή τους κατανάλωση. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται επαγγέλματα τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης να αρχίσουν σταδιακά να επανακάμπτουν.

Πάντως η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα δένει τα χέρια του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πακέτο μέτρων για να τονωθεί η οικοδομή, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει «παγώσει» και ήδη έχουν μείνουν χιλιάδες άνεργοι στον κλάδο. Στο συρτάρι του υπουργού Οικονομίας κ.

Ι.Παπαθανασίου βρίσκονται εισηγήσεις, μερικές από τις οποίες θεωρούνται υλοποιήσιμες και ικανές να βοηθήσουν την αγορά ακινήτων να βγει από την κρίση που έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες, όπως είναι π.χ. η μείωση του φόρου μεταβίβασης και η επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης από το εισόδημα (και όχι από τον φόρο) του συνόλου των τόκων των στεγαστικών δανείων για να απολαύσουν οι φορολογούμενοι μεγαλύτερη μείωση φόρου από τα ισχύοντα σήμερα.

Η πτώση των τιμών
Σεκάθε περίπτωση, όμως, όπως δηλώνει ο υπουργός, «απαραίτητη προϋπόθεση για να ληφθούν μέτρα στήριξης και υποστήριξης της οικοδομής, ενός από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας,είναι να ρίξουν τις τιμές οι κατασκευαστές και οι πωλητές διαμερισμάτων, μεζονετών κτλ.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κατασκευαστές πρέπει να ρίξουν άμεσα τις τιμές για να βοηθήσουν την οικοδομή να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα. Ο κ. Παπαθανασίου δηλώνει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει όλη την καλή διάθεση σε συνεργασία με τα άλλα αρμόδια υπουργεία να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη στήριξη της οικοδομής αλλά βεβαίως αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που διαμορφώνουν το υψηλό δημόσιο έλλειμμα και το υψηλό δημόσιο χρέος. Εκείνο που μας ενδιαφέρει προσθέτει ο υπουργός δεν είναι μόνο οι κατασκευαστές αλλά όλα τα συναφή επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, όπως είναι π.χ. οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι τεχνίτες τοποθέτησης πλακιδίων- αλουμινίων, οι ελαιοχρωματιστές κ.ά.

Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρει επίσης ότι είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει με μέτρα τον κλάδο της οικοδομής όπως ακριβώς συνέβη με αυτόν των αυτοκινήτων. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, με τη μείωση των τελών ταξινόμησης προστατεύθηκε η απασχόληση στον κλάδο των αυτοκινήτων και υπενθύμισε ότι εν τω μεταξύ οι εισαγωγείς αυτοκινήτου έριξαν σημαντικά τις τιμές για να πωλήσουν τα χιλιάδες αυτοκίνητα που είχαν αδιάθετα στις αποθήκες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πάντως ότι τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει σε μαζικές αγορές νεόδμητων διαμερισμάτων για λογαριασμό του ΟΕΚ και να τα διαθέσει μετά «όπου δει» ο κ. Παπαθανασίου τις αποκλείει κατηγορηματικά.

Αναφορικά με τα μέτρα τόνωσης της οικοδομής, αυτά θα ληφθούν έπειτα από ενδελεχή έρευνα των επιπτώσεων που θα έχουν στην είσπραξη εσόδων, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία, και θα αποφασιστούν σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ).

Η έκπτωση των τόκων
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πιο σημαντικό μέτρο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην κτηματαγορά είναι αυτό της έκπτωσης από το εισόδημα του συνόλου των τόκων των στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας και όχι από τον φόρο. Σήμερα, αν κάποιος λάβει στεγαστικό δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας 100.000 ευρώ, διάρκειας εξόφλησης 30 ετών, θα κληθεί τον πρώτο χρόνο να πληρώσει τόκους περίπου 5.000 ευρώ. Με βάση το ισχύον φορολογικό καθεστώς αφαιρείται το 20% των τόκων από τον φόρο που προκύπτει. Στην προκειμένη περίπτωση, 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, αν το ποσό των 5.000 ευρώ αφαιρεθεί από το συνολικό δηλωθέν εισόδημα, τότε η έκπτωση του φόρου μπορεί να είναι ως και 40% (όσο είναι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής) ή 2.000

ευρώ στο παράδειγμά μας. Αυτό διότι το ύψος της έκπτωσης εξαρτάται κάθε φορά από τον φορολογικό συντελεστή όπου υπάγονται τα εισοδήματα του δανειολήπτη. Αν τα εισοδήματά του είναι από 12.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής είναι 25%.

Αρα η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται με βάση το παραπάνω παράδειγμα σε 1.250

ευρώ. Αν τα εισοδήματα είναι από 30.000 ευρώ ως 75.000 ευρώ, τότε ο φορολογικός συντελεστής είναι 35% και κατά συνέπεια η έκπτωση θα ανέλθει σε 1.750 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 40% και έτσι η έκπτωση ανέρχεται για τόκους 5.000 ευρώ σε 2.000 ευρώ. Αρμόδιοι παράγοντες προβλέπουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα βοηθήσει τόσο την οικοδομή όσο και τη στεγαστική πίστη, η οποία τους τελευταίους έξι μήνες έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Ο φόρος μεταβίβασης

Σε ό,τι αφορά τον φόρο μεταβίβασης στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι πιθανόν από το 11% που είναι σήμερα να διαμορφωθεί κάτω από 6%. Αν συμβεί αυτό, είναι βέβαιον ότι ιδιαίτερα τα ακίνητα που βρίσκονται στις λεγόμενες περιοχές με τιμές ζώνης πάνω από 2.000 ευρώ θα βρεθούν στο στόχαστρο των ενδιαφερόμενων αγοραστών. Αλλωστε κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην αγορά αυτοκινήτων μετά τη σημαντική μείωση κατά 50% των τελών ταξινόμησης.

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν να αναμορφωθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επισκευή κατοικιών και να δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να διαμορφώσουν τα ακίνητά τους με τέτοιον τρόπο ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο ποσό των 120.000 ευρώ θα φθάνει το κόστος που απαιτείται για να μειώσει κατά 50% την ενεργειακή κατανάλωσή της μια εξαώροφη πολυκατοικία επιφάνειας 1.200 τετραγωνικών μέτρων (ή 200 τ.μ. ανά όροφο). Σε μία πενταετία η μέση ελληνική οικογένεια θα μπορεί να αποσβέσει τις δαπάνες που έκανε για το «πακέτο» εξοικονόμησης ενέργειας στο ακίνητό της μέσω ειδικού προγράμματος που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Με το νέο πρόγραμμα θα αντικατασταθούν ο παλαιός καυστήρας με νέο, θα τοποθετηθούν παντού κουφώματα με διπλά τζάμια, καθώς επίσης θα γίνει πλήρης θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και της ταράτσας.

Το κόστος που προκύπτει ανά ιδιοκτησία για τις βασικές αυτές παρεμβάσεις έχει υπολογιστεί ότι ανέρχεται σε 6.000-7.000 ευρώ, εκ των οποίων ένα υψηλό ποσοστό που μένει να καθοριστεί θα επιδοτείται μέσω ειδικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά να επεκτείνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και σε άλλες εργασίες προκειμένου να μην κινδυνεύσουν χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής να βγουν στην ανεργία.