Με πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ «φιλοδώρησε» χθες το υπουργείο Ανάπτυξης τη Citibank για την πώληση επενδυτικών προϊόντων της Lehman Βrothers. Ειδικότερα, όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ.Βλάχος, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου επέβαλε πρόστιμο ύψους 1 εκατ. στην τράπεζα Citibank για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έπειτα από καταγγελίες 98 καταναλωτών που υποβλήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου 2008 και αφορούσαν συναλλαγές για πώληση επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας Lehman Βrothers από τη Citibank, της επέβαλε το προαναφερόμενο πρόστιμο γιατί η τράπεζα παραβίασε διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, παραπλανητικές πράξεις και «παραπλανητικές παραλείψεις του Ν. 2251/1994».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ογδόντα πέντε υποκαταστήματα της Citibank προέβησαν στη διάθεση στην ελληνική αγορά σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή «δομημένων ομολόγων», εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα αιτήσεων αγοράς τίτλων, ως προϊόντα «100% εγγυημένου- προστατευμένου κεφαλαίου», έκδοσης της πτωχεύσασας αμερικανικής τράπεζας Lehman Βrothers και των θυγατρικών της εταιρειών. Τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004-2008 μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής (retail banking) που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking) που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματοοικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές. Σε όλους τους καταναλωτές γινόταν σαφές ότι «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο» και ότι «η επένδυση τελούσε, εκτός υπό την προστασία της ίδιας της Lehman Βrothers, και υπό την επιπλέον προστασία που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Services Αuthority- FSΑ), που προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βλάχος, τα περισσότερα δομημένα ομόλογα της Lehman Βrothers διακινήθηκαν στη Λάρισα, στο Ηράκλειο και στα Χανιά, ενώ το προαναφερόμενο πρόστιμο αφορούσε «χασούρα» περίπου 15 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στην ελληνική αγορά διακινήθηκαν δομημένα της πτωχεύσασας εταιρείας ύψους 212 εκατ. ευρώ. Και, όπως είναι γνωστό, αρκετοί αγοραστές αυτών των προϊόντων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε βάρος της τράπεζας.

Από την πλευρά της η Citibank σε ανακοίνωσή της αφού γνωστοποιεί την πρόθεσή της να προσβάλει το πρόστιμο στα δικαστήρια, υποστηρίζει ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης ουδέποτε προέβη σε έλεγχο στην τράπεζα για το εν λόγω ζήτημα και το πόρισμά του υιοθετεί μονομερώς καταγγελίες ορισμένων πελατών».