Ο κύβος ερρίφθη. Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ.Προβόπουλος θα είναι ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τη λήξη της θητείας του σημερινού διοικητή κ. Ν.Γκαργκάνα , τον Ιούνιο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα καλέσει τον κ. Γκαργκάνα για να του αποδώσει όλες τις πρέπουσες τιμές για την προσφορά του στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένου μάλιστα ότι ο διοικητής συμπληρώνει φέτος 33 χρόνια θητείας στην κεντρική τράπεζα, στην οποία ξεκίνησε την καριέρα του το 1975. Επίσης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πλ.Σακελλάρης, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα των υποψηφίων για τις θέσεις της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας, θα τοποθετηθεί στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η τοποθέτησή του θα γίνει το καλοκαίρι, αλλά η απόφαση έχει ήδη ληφθεί προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών ΟικονομίαςΕco/Fin, που αποφασίζει για αυτές τις θέσεις. Για τη θέση του στο υπουργείο Οικονομίας ο υπουργός κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει ήδη επιλέξει τον κ. Ν.Πιττή, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Οικονομικών, στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Ο 58χρονος κ. Προβόπουλος έχει θητεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, στη θέση του υποδιοικητή από το 1990 ως και το 1993. Επί κυβερνήσεως Κ.Μητσοτάκη διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομίας επί υπουργίας Γ.Σουφλιά. Στη συνέχεια μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα και διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της Αlpha Βank από το 1994 ως το 2004. Με τη επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στη σύνταξη του οικονομικού προγράμματος του κόμματος στις εκλογές του 2004, αναλαμβάνει τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας. Η εντολή ήταν σαφής: να λύσει το Ασφαλιστικό της τράπεζας και να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των οικονομικών της ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να την πουλήσει στους Γάλλους της Credit Αgricole.

Πράγματι ο κ. Προβόπουλος πέτυχε, αντιμετωπίζοντας έναν από τους σκληρότερους συλλόγους εργαζομένων, την ένταξη του Ταμείου στο ΕΤΑΤ, προχώρησε στην πώληση θυγατρικών και κατέστησε εφικτή της πώληση της Εμπορικής στην Credit Αgricole, η οποία ήταν ήδη στην τράπεζα ως στρατηγικός επενδυτής από το 2000. Κατά το διάστημα συμβίωσης με τους Γάλλους, οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν οι καλύτερες. Ο κ. Προβόπουλος δεν θεωρούσε μονόδρομο την πώληση της Εμπορικής στην Credit Αgricole, κάτι που προωθούσε ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος επιθυμούσε την έλευση ενός νέου παίκτη στην εγχώρια αγορά από το εξωτερικό προκειμένου να τονωθεί ο ανταγωνισμός. Οι κακές σχέσεις οδήγησαν στην αποχώρηση του κ. Προβόπουλου από την Εμπορική. Επόμενος σταθμός της καριέρας του κ. Προβόπουλου ήταν η Τράπεζα Πειραιώς όπου βρίσκεται ως σήμερα κατέχοντας τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Η παρουσία του στις εμπορικές τράπεζες δημιούργησε ορισμένες επιφυλάξεις σε τραπεζικούς κύκλους, ως προς την επιλογή του για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόβλημα το οποίο φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί. Στο βιογραφικό του κ. Προβόπουλου αναφέρεται επίσης, ότι έχει διατελέσει πρόεδρος του ΚΕΠΕ και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Εχει συμμετάσχει ως διακεκριμένο μέλος σε διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές, μεταξύ των οποίων και στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης – από το 1990 ως το 1993. Και, τέλος, είναι παντρεμένος, με τρία παιδιά.

Ο νέος διοικητής θα αναλάβει καθήκοντα τον προσεχή Ιούνιο, οπότε λήγει η θητεία του απερχόμενου κ. Ν. Γκαργκάνα, ο οποίος είχε τοποθετηθεί την πρώτη φορά, το 1996, στη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Κ.Σημίτη – φίλου του κ. Γκαργκάνα- μόλις εκείνος ανέλαβε πρωθυπουργός. Μάλιστα μεθοδεύτηκε με άκομψο τρόπο η παραίτηση του τότε υποδιοικητή κ. Κουράκου. Ο κ. Γκαργκάνας παρέμεινε στη θέση του υποδιοικητή ως τις 16 Ιουνίου 2002, οπότε και διαδέχθηκε τον ως τότε διοικητή κ. Λ.Παπαδήμο, ο οποίος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με εντολή του κ. Σημίτη, ο κ. Γκαργκάνας ανέλαβε τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη παρ΄ ότι για τη θέση εμφανιζόταν ως επικρατέστερος υποψήφιος ο υποδιοικητής κ. Π.Θωμόπουλος , κουμπάρος του κ. Παπαντωνίου. Τον προσεχή Ιούνιο, πέραν της θητείας του διοικητή, λήγει και η θητεία του υποδιοικητή κ. Ν.Παλαιοκρασσά, ενώ σε έναν χρόνο περίπου, δηλαδή τον Μάρτιο του 2009, λήγει και η θητεία του υποδιοικητή κ. Θωμόπουλου.