H προεξόφληση µιας επί της αρχής συµφωνίας πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονοµικών τη Δευτέρα αναφορικά µε το πρόγραµµα ανταλλαγής ελληνικών οµολόγων (PSI) αλλά και οι αυξηµένες πλέον πιθανότητες επικύρωσης της νέας δανειακής σύµβασης οδήγησαν µε πρωταγωνιστές τις τραπεζικές µετοχές (+35%) σε σωρευτικά κέρδη 14% από τα χαµηλά του έτους στο Χρηµατιστήριο Αθηνών.

«Οι επενδυτές ένιωσαν ανακούφιση καθώς το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – να αποµακρύνεται» ανέφεραν χρηµατιστές. Οπως εκτιµάται, η ανταλλαγή των οµολόγων (PSI) θα επιφέρει απώλειες 68% µε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) για τους οµολογιούχους (µε 10ετή περίοδο χάριτος), ενώ τα νέα οµόλογα πιθανόν να έχουν 30ετή διάρκεια και κλιµακωτό, µεσοσταθµικό επιτόκιο στην περιοχή του 4%.

Ο περιορισµός του αποκαλούµενου και «ρίσκου-χώρας» ενδεχοµένως να στηρίξει τις µετοχές για µια περίοδο αλλά οι αναλυτές θεωρούν πως αυτό θα είναι κάτι το προσωρινό, «δεδοµένου ότι ούτε τα διαρθρωτικά προβλήµατα της οικονοµίας πρόκειται να λυθούν άµεσα ούτε και οι διεθνείς αγορές διανύουν την καλύτερη περίοδό τους».

Αν και το επενδυτικό περιβάλλον προσφέρεται σήµερα περισσότερο για trading (βραχυχρόνιες κινήσεις) και όχι για µεσοπρόθεσµες επενδύσεις, εν τούτοις πέντε ανοιχτά µέτωπα θεωρείται ότι θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς µακροπρόθεσµα.

1. Ο χρόνιος τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του ελληνικού χρηµατιστηρίου θα συνεχίσει να καθορίζει την απόδοσή του. Η διαγραφή (PSI+) µέρους των ελληνικών οµολόγων που κατέχουν και τα αποτελέσµατα της BlackRock αυξάνουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου συνολικά στα 35-40 δισ. ευρώ, µε πιθανή έτσι την κρατικοποίηση ενός µεγάλου µέρους του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενδεχοµένως να οδηγήσει την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα, υποστηρίζουν ορισµένοι αναλυτές, θεωρώντας πάντως ότι οι διακυµάνσεις των τιµών θα συνεχιστούν.

2. Τα εταιρικά κέρδη συνεχίζουν να εµφανίζουν «καµένη γη» καθώς µετά το ρεκόρ κερδών των 11,7 δισ. ευρώ το 2007 αναµένονται ζηµιές-ρεκόρ άνω των 13 δισ. ευρώ το 2011, απόρροια των αποµειώσεων των τραπεζών και της συρρίκνωσης για τέταρτο συνεχή χρόνο της ελληνικής οικονοµίας. Η βαθιά ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας, η κάθετη πτώση της κατανάλωσης, οι δανειακές υποχρεώσεις, οι υψηλές δαπάνες για τόκους και η ραγδαία πτώση των λειτουργικών κερδών συνθέτουν ένα µαύρο σκηνικό για τις εισηγµένες.

3. Η ύφεση, η οποία, σύµφωνα µε την JP Morgan, θα κυµανθεί στο 6,6% το 2012, δεν προδικάζει για µια εύκολη χρηµατιστηριακά χρονιά καθώς το βάθος της ύφεσης και η προοπτική ανάκαµψης το 2013 θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς. Οι περισσότεροι κλάδοι βρίσκονται εξάλλου µε την πλάτη στον τοίχο, αν και οι αναλυτές θεωρούν πως µια τοποθέτηση σε επιλεγµένες µετοχές υψηλού µερίσµατος και εξαγωγικής κατεύθυνσης θα πρέπει να είναι µέρος του χαρτοφυλακίου ενός προσεκτικού επενδυτή.

4. Η ολοκλήρωση των συζητήσεων και της υλοποίησης του PSI, παράλληλα µε την έγκριση της νέας δανειακής σύµβασης, σηµατοδοτεί θεωρητικά το τέλος της παρούσας κυβέρνησης συνεργασίας, αναφέρουν οι αναλυτές, παρατηρώντας ότι το νέο πολιτικό τοπίο που θα διαµορφωθεί, οι επιλογές και οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα καθορίσουν και τα εγχώρια χρηµατιστηριακά δρώµενα.

5. Την ώρα που το προσχέδιο του δηµοσιονοµικού συµφώνου προβλέπει πρόστιµο ως 0,1% του ΑΕΠ σε όσες χώρες δεν πετυχαίνουν ισοσκελισµένους προϋπολογισµούς, η φερεγγυότητα της Ελλάδας, λένε ορισµένοι, θα παραµείνει υπό αµφισβήτηση, όσο οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και η χώρα απέχει από το να επιτύχει ικανό πρωτογενές πλεόνασµα που να σταθεροποιεί τη δυναµική του χρέους καθιστώντας αναγκαία και τη συµµετοχή των θεσµικών δανειστών (π.χ., ΕΚΤ) στο «κούρεµα» των ελληνικών οµολόγων.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΧΡΕΟΥΣ

* Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν πει ότι μια ανταλλαγή χρέους στο πλαίσιο της οποίας οι δανειστές θα υποστούν εθελοντικά ή μη ζημιές θα αποτελέσει επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία.

* Η S&P είπε ότι θα αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» όταν εφαρμοστεί η αναδιάρθρωση χρέους, με τα ομόλογα να υποβαθμίζονται σε D, στην κατώτατη αξιολόγηση, υποδηλώνοντας χρεοκοπία. Αξιωματούχος της Fitch ανέφερε ότι θα δοθεί στην Ελλάδα αξιολόγηση «περιορισμένης χρεοκοπίας» όταν ολοκληρωθεί η περίοδος ανταλλαγής ομολόγων. Η Moody’s δεν έχει ανάλογη διάκριση, αλλά η χαμηλότερη αξιολόγηση C υποδηλώνει χρεοκοπία με περιορισμένες προοπτικές ανάκτησης του κεφαλαίου ή των τόκων.

* Η S&P και η Moody’s είπαν ότι μόλις ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση θα επαναξιολογήσουν την Ελλάδα υπό το φως του χαμηλότερου χρέους, κάτι που πιθανόν σημαίνει ότι θα αναβαθμιστεί, αν και θα ληφθούν υπόψη και οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης.

Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομολόγων επίσης θα αξιολογηθούν, πιθανώς – καθώς κάποια θα ενεχυροποιηθούν – σε υψηλότερη κατηγορία από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αξιωματούχος της Fitch είπε ότι η αξιολόγηση περιορισμένης χρεοκοπίας θα διατηρηθεί «για σύντομο χρονικό διάστημα» προτού επαναξιολογηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στο προφίλ χρέους της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ