Με το Χρηµατιστήριο της Αθήνας να σηµειώνει το πρώτο διάστηµα του έτους µία από τις χειρότερες αποδόσεις στον κόσµο, επιστρέφοντας 20 χρόνια πίσω, αν οι συνοµιλίες µε τους πιστωτές για το κούρεµα του ελληνικού χρέους καταλήξουν σε µια βιώσιµη συµφωνία, έστω και µε την επιβολή ρήτρας συλλογικής δράσης, οι ελληνικές µετοχές θα σηµειώσουν µία ανοδική αντίδραση, όπως υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς. Εως ότου ωστόσο υπογραφεί η νέα δανειακή σύµβαση, οι διακυµάνσεις στο Χρηµατιστήριο της Αθήνας αναµένεται να είναι υψηλές, κάτι που ευνοεί στρατηγικές βραχυχρόνιων αγοραπωλησιών τίτλων (trading) και όχι µεσοπρόθεσµες τοποθετήσεις.

Ο τραπεζικός τοµέας, κλάδος-«ατµοµηχανή» για την απόδοση του ελληνικού Χρηµατιστηρίου, βρίσκεται εξάλλου αντιµέτωπος µε τη διαγραφή (PSI+) µέρους των ελληνικών οµολόγων από το χαρτοφυλάκιό του και τα αποτελέσµατα της BlackRock κυρίως για το χαρτοφυλάκιο των δανείων και τη βεβαιότητα του αυξηµένου ποσοστού των ληξιπρόθεσµων δανείων. Συνέπεια αυτών θα είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου µε πιθανή κρατικοποίηση ενός µεγάλου ποσοστού του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος. Οπως εκτιµάται στην αγορά µόνο η Εθνική (αν πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και αντλήσει κεφάλαια από την αγορά) και η Αlpha – Eurobank (αν βάλει λεφτά το Κατάρ) πιθανόν να ξεφύγουν από τον εναγκαλισµό του κράτους.

Τα αποτελέσµατα του PSI, η δηµοσιοποίηση της µελέτης της BlackRock και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα δώσουν πάντως τον τόνο στην εγχώρια αγορά µετοχών, η οποία παραµένει εγκλωβισµένη στις πολιτικές εξελίξεις και στην αποτυχία επίτευξης των δηµοσιονοµικών στόχων. Η επιτυχηµένη εφαρµογή του προγράµµατος εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα µπορούσε πάντως να αποτελέσει διέξοδο από την ύφεση, εκτιµά η Credit Suisse, θεωρώντας ότι το «κούρεµα» των ελληνικών οµολόγων µπορεί να ανακόψει την πτωτική πορεία της οικονοµικής δραστηριότητας από το δεύτερο εξάµηνο του έτους, θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη έστω και οριακά θετικών ρυθµών ανάπτυξης το 2013.

Η αβεβαιότητα ως προς τη βιωσιµότητα του ελληνικού χρέους και το τελικό αποτέλεσµα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα, κάτι που θα µπορούσε να µεταβληθεί από την επιτυχηµένη υλοποίηση του PSI και την αποτελεσµατικότερη υλοποίηση των µεταρρυθµίσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ