Η πτώση των µετοχών το 2011 περιέλαβε το σύνολο των δεικτών (υψηλής, µεσαίας και µικρής κεφαλαιοποίησης), ενώ ελάχιστες ήταν οι µετοχές που διασώθηκαν από το πτωτικό τσουνάµι (µία στις οκτώ περίπου), χωρίς ωστόσο να µεταβάλουν τη γενική εικόνα, καθώς οι περισσότερες από αυτές χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθµό συγκέντρωσης (free float εξαιρετικά χαµηλό).

Οι δύο χειρότεροι κλάδοι για το 2011 ήταν οι τράπεζες και ο κλάδος υγείας, ενώ άντεξαν ιδιαίτερα ο κλάδος πετρελαίου (ΕΛΛΠΕ – Motor Oil) µε οριακή πτώση, ο κλάδος βιοµηχανικών προϊόντων – υπηρεσιών (χάρη στις ΜΕΤΚΑ, ΟΛΘ, Dionic και Βιοχάλκο), ο κλάδος τροφίµων και ποτών λόγω της Coca-Cola 3E κτλ. Το 2011 στην ουσία µόλις δύο µετοχές υψηλής και µεσαίας κεφαλαιοποίησης, η ΕΛΒΑΛ και τα ΕΛΛΠΕ, κατάφεραν να σηµειώσουν θετική απόδοση. Σύµφωνα µε στοιχεία της Merit ΑΧΕΠΕΥ, στο σύνολο της αγοράς (εκτός εναλλακτικής) 24 εταιρείες καταγράφουν θετική απόδοση, αλλά οι περισσότερες είναι πολύ χαµηλής εµπορευσιµότητας και άρα ευµετάβλητες, ενώ η θετική τους απόδοση δεν οφείλεται απαραίτητα στις θετικές επιδόσεις της εταιρείας (π.χ., Πήγασος, Dionic, ∆άιος). Ωστόσο κάποιοι τίτλοι (π.χ., Ικτίνος, Πλαστικά Κρήτης, Mevaco, Καρέλια, Γενική Εµπορίου) βρήκαν στήριξη, σύµφωνα µε τη χρηµατιστηριακή, και από τα θεµελιώδη µεγέθη των εταιρειών.

Σε ορισµένες περιπτώσεις παρατηρείται και ένας συνδυασµός των θετικών µεγεθών των εταιρειών και της περιορισµένης εµπορευσιµότητας των µετοχών. Τουλάχιστον εταιρείες µε θετικά αποτελέσµατα µέσα στο 2011 είχαν µικρότερες απώλειες από εταιρείες που έκαναν ρεκόρ ζηµιών όπως οι τράπεζες ή η Αλάπις. Ενδεικτικά αναφέρονται από τη µεγάλη και µεσαία κεφαλαιοποίηση οι µετοχές των S&B, Motor Oil, METKA, Μυτιληναίος, ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ, Coca-Cola 3E και φυσικά η ΕΛΒΑΛ και τα ΕΛΛΠΕ. Οι τράπεζες, που πριν από µερικά χρόνια αποτελούσαν την ατµοµηχανή του Χρηµατιστηρίου, απαξιώθηκαν πλήρως χάνοντας πάνω από το 80% της αξίας τους όχι γιατί έκαναν λάθος επιλογές αλλά κυρίως, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, γιατί έχουν στην κατοχή τους ελληνικά οµόλογα, ενώ πλήττονται σηµαντικά και από τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.

Η τάση της αγοράς

* Η χρονιά που φεύγει αφήνει πίσω της αναπάντητα ερωτήματα που αναζητούν πειστικές απαντήσεις, εκτιμούν οι αναλυτές, θεωρώντας πως στον απόηχο της κρίσης οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις και εκτιμήσεις έχουν χάσει το νόημά τους. Η αγορά έχει πλέον μόνο βραχυπρόθεσμη ορατότητα, σημειώνουν, προσπαθώντας μέσα από φήμες, εικασίες, επίσημα ή ανεπίσημα ντοκουμέντα και αριθμούς να διαμορφώσει άποψη, ενώ η υψηλή αβεβαιότητα και οι αστάθμητοι παράγοντες οδηγούν ορισμένες φορές τυχαία το Χρηματιστήριο Αθηνών προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ