Η προώθηση της οικονοµικής διακυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 9 ∆εκεµβρίου βελτίωσε τις προσδοκίες των επενδυτών, την ώρα που οι αγορές αναµένεται ότι θα συνεχίσουν τις πιέσεις προς την κατεύθυνση µιας βιώσιµης λύσης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Η γερµανίδα καγκελάριος έκρινε την Παρασκευή θετική την ιδέα του υπουργού Οικονοµικών της χώρας για τη σύσταση κρατικών ταµείων για το δηµόσιο χρέος χωρών της ΕΕ που ξεπερνά τον στόχο του 60% του ΑΕΠ, προτείνοντας παράλληλα την ενσωµάτωση αυστηρότερων δηµοσιονοµικών κανόνων στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κλίµα στις διεθνείς αγορές βελτιώθηκε πάντως µερικώς την Παρασκευή µετά τη µείωση της ανεργίας στις Ηνωµένες Πολιτείες σε χαµηλό δυόµισι ετών, αλλά κυρίως ως απόρροια της πληροφορίας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προτείνει να δανείσει ως 200 δισ. ευρώ µέσω του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου σε µια προσπάθεια να αντιµετωπιστεί η κρίση χρέους.

Η συντονισµένη παρέµβασησοκ των µεγάλων κεντρικών τραπεζών να ενισχύουν µε φθηνά δολαριακά δάνεια τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών που θύµιζε τις µαύρες ηµέρες της χρηµατοπιστωτικής κρίσης, δεν έπεισε εξάλλου τις αγορές. Στόχος τους ήταν πάντως να αµβλυνθούν οι πιέσεις στις χρηµατοοικονοµικές αγορές και να αποκατασταθεί η τάξη στην παροχή δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η κίνηση της Fed, της EKT, αλλά και των κεντρικών τραπεζών του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας, παράλληλα µε τη χαλάρωση της νοµισµατικής πολιτικής στην Κίνα, δεν µπορεί να κρύψει τα τεράστια προβλήµατα, ανέφεραν οι αναλυτές. Οι δείκτες ρευστότητας βρίσκονται εξάλλου στα επίπεδα του 2008, δηλαδή λίγο προτού η παγκόσµια οικονοµία καταρρεύσει. Και τότε η Fed έχει οργανώσει µια τέτοιου είδους παρέµβαση και λίγο αργότερα οι αγορές κατέρρευσαν υπό το βάρος της Lehman Brothers. Στην αγορά λέγεται ότι αυτή τη φορά τον ρόλο της Lehman Brothers ανέλαβε µια µεγάλη γαλλική τράπεζα.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιµη να λάβει νέα µέτρα ως απάντηση στην κρίση χρέους, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι για την οικονοµία έχουν αυξηθεί και ότι τα προβλήµατα των τραπεζών προοιωνίζονται δύσκολες συνθήκες για τους επόµενους µήνες. Οικονοµικοί αναλυτές «βλέπουν» ύφεση στην ευρωζώνη το 2012, η οποία θα αναγκάσει την ΕΚΤ σε µείωση των επιτοκίων του ευρώ στο 0,50%-0,75%.

Ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αναµένεται να διαδραµατίσει τον δικό του ρόλο µεσοπρόθεσµα για την εγχώρια αγορά, την ώρα που εκπρόσωπος των ιδιωτών οµολογιούχων ανέφερε ότι έχει σηµειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγµατεύσεις µε την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ότι οι συνοµιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν και στο επόµενο έτος. ∆εν υπάρχει µέχρι στιγµής συµφωνία για την ωρίµανση των νέων οµολόγων, τα κουπόνια και τις εγγυήσεις. Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός αρνήθηκε να εικάσει σχετικά µε τη µορφή που θα έχει η τελική συµφωνία µε τους ιδιώτες, λέγοντας ότι οι συνοµιλίες είναι πολύπλοκες και πως δεν έχει συµφωνηθεί ακόµη ποιος εθνικός νόµος θα διέπει τα νέα οµόλογα.

Η Nomura έδωσε µιαν άλλη διάσταση στην ελληνική υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η εφαρµογή του «PSI+», αν και δεν εγγυάται τη φερεγγυότητα της Ελλάδας, έχει όµως µιαν άλλη «παρενέργεια»: Αυξάνει το κόστος της εξόδου της χώρας από το ευρώ, καθιστώντας ένα τέτοιο αποτέλεσµα λιγότερο πιθανό. Οπως εξηγεί η Nomura, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το υπόλοιπο ευρωσύστηµα ανέρχονται στα 115,5 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα ελληνικά οµόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή, το ποσό ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ και ανεβαίνει στα 208 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και τα 53 δισ. ευρώ των διµερών δανείων διάσωσης που έχουν ήδη δοθεί από τις χώρες της ευρωζώνης (συµπεριλαµβανοµένης της 6ης δόσης).

Μετά την εφαρµογή του PSI το ποσό αυξάνεται ακόµη περισσότερο, φθάνοντας στα 280 δισ. ευρώ ως τα τέλη του πρώτου τριµήνου του 2011. Τα παραπάνω σηµαίνουν ότι, ενώ η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ήδη µια ακριβή υπόθεση όπως έχουν τα πράγµατα σήµερα, γίνεται όµως ακόµη πιο ακριβή ύστερα από µια επιτυχηµένη έκβαση της ανταλλαγής των οµολόγων το πρώτο τρίµηνο του 2012.

Ενώ το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου (∆ΝΤ) θα εξετάσει την αποδέσµευση της επόµενης δόσης για την Ελλάδα κατά τη συνεδρίασή του τη ∆ευτέρα, θετική ήταν και η αντίδραση στο Χρηµατιστήριο της Αθήνας, το οποίο σηµειώνει απώλειες 60% – τις µεγαλύτερες στην ευρωζώνη – τους πρώτους 11 µήνες του έτους, καθώς το 2011 ολοκληρώνονται και οι πωλήσεις των funds παθητικής διαχείρισης στις µετοχές των Alpha, Eurobanκ, Κύπρου και ∆ΕΗ µετά τη διαγραφή τους στις 30.11.2011 από τους δείκτες της MSCI. Ωστόσο, µε δεδοµένα τις µεγάλες ζηµιές των εισηγµένων, τη βαθύτερη ύφεση στην οικονοµία, τον υψηλό βαθµό αβεβαιότητας και την έλλειψη αξιοπιστίας συνολικά, η ελληνική αγορά δεν αποτελεί σήµερα ένα ελκυστικό µακροπρόθεσµο προορισµό για τους διεθνείς επενδυτές. Οπως υποστηρίζουν αναλυτές ξένων οίκων, ώσπου να δούµε µια τάση βελτίωσης των οικονοµικών στοιχείων, και µια κυβέρνηση που να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, οι κίνδυνοι επενδύσεων στην Ελλάδα παραµένουν υψηλοί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ