Αύξηση 56% στον κύκλο εργασιών και 38% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατέγραψε ο όµιλος Μυτιληναίου το εννεάµηνο του 2011 σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα. Οπως αναφέρουν από την εταιρεία, οι δείκτες εµφανίζουν ήδη από τους πρώτους εννέα µήνες του έτους ιστορικά υψηλά. Ο τοµέας της ενέργειας συνεισέφερε 13% στα EBITDA του εννεαµήνου και 26% στα EBITDA του τρίτου τριµήνου. Οι επενδύσεις του οµίλου κατά το εξεταζόµενο διάστηµα ανήλθαν σε 85 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του συνόλου των πωλήσεων. Ο ενοποιηµένος κύκλος εργασιών το εννεάµηνο του 2011 διαµορφώθηκε σε 1.139 εκατ. ευρώ έναντι 732 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούµενου έτους. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 164,6 εκατ. ευρώ από 119,6 εκατ. ευρώ το 2010. Τα καθαρά κέρδη µετά από φόρους και δικαιώµατα µειοψηφίας έφθασαν τα 46,1 εκατ. ευρώ έναντι 42,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Ο τοµέας Μεταλλουργίας και Μεταλλείων του οµίλου παρουσίασε αύξηση 15% του κύκλου εργασιών, λόγω της αυξηµένης παραγωγής.

Ο τοµέας Εργων EPC παρουσίασε την ισχυρότερη αύξηση µεγεθών στο εννεάµηνο του 2011, καθώς ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ ανήλθε σε 719,6 εκατ. ευρώ, έναντι 454,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, αύξηση η οποία αποδίδεται στη σηµαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραµµένων συµβάσεων στο εξωτερικό. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 79,7 εκατ. έναντι 43 εκατ. το εννεάµηνο του 2010.

H λειτουργική κερδοφορία του τοµέα Ενέργειας αντιστοιχεί στο 13% της συνολικής κερδοφορίας του οµίλου στο εννεάµηνο και στο 26% στο τρίτο τρίµηνο του 2011. Η επίδοση αυτή προήλθε από την εµπορική λειτουργία της µονάδας του Αγίου Νικολάου, καθώς και από τη συνεισφορά των υπό λειτουργία ανανεώσιµων πηγών ενέργειας.

«Τα αποτελέσµατα ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις. Εκτός από τις καλές επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ και του τοµέα της Ενέργειας, στα αξιοσηµείωτα συγκαταλέγεται και η πτώση του καθαρού δανεισµού σε επίπεδο οµίλου» αναφέρουν οι αναλυτές. Την περασµένη Πέµπτη η ΜΕΤΚΑ υπέγραψε συµφωνία για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στη Βασόρα του Ιράκ. Η δυναµικότητα του εργοστασίου είναι 1.250 MW και η σύµβαση προβλέπει ότι το κόστος της κατασκευής θα ανέλθει σε 348,8 εκατ. δολάρια (περίπου 261 εκατ. ευρώ). Το Ιράκ εµφανίζει έλλειµµα στην παραγωγή ενέργειας, αφού η δυναµικότητα των µονάδων που είναι σε λειτουργία φθάνει τα 6.500 MW, ενώ οι ανάγκες είναι διπλάσιες.

Η ΜΕΤΚΑ εκτελεί έργα επίσης σε Τουρκία και Συρία, µε αποτέλεσµα να έχει µειώσει σηµαντικά την εξάρτησή της από την εγχώρια αγορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ