Οταν ο κ. Λουκάς Παπαδήµος αµέσως µετά την επιλογή του ως πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας εξέφρασε κατά την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη την αισιοδοξία του ότι τα προβλήµατα της χώρας θα επιλυθούν αρκεί όλες οι δυνάµεις να συνδράµουν την προσπάθεια αυτή, ορισµένοι διαχειριστές κεφαλαίων στις αίθουσες συναλλαγών ξέσπασαν, όπως αναφέρεται, αυθόρµητα σε χειροκροτήµατα. Για την αγορά εξάλλου η χώρα βρισκόταν σε τέλµα και η επιλογή Παπαδήµου µάλλον αναπτέρωσε τις ελπίδες και βελτίωσε τις προσδοκίες.

Ωστόσο κοινή συνισταµένη των εκτιµήσεων είναι ότι αφού η κυβέρνηση είναι µεταβατική και πρόκειται να αναλάβει συγκεκριµένες πρωτοβουλίες τα περιθώριά της είναι σχεδόν δεδοµένα και για τον λόγο αυτό – σε µια στιγµή µάλιστα που τα σύννεφα στην ευρωζώνη πυκνώνουν – θα πρέπει να αφεθεί χωρίς πιέσεις στην εκτέλεση του έργου της. Αν αποδειχθεί ότι οι φιλοδοξίες του πολιτικού συστήµατος προέχουν της σωτηρίας της χώρας, τότε όπως λέγεται η Ελλάδα θα πάρει απλώς µια παράταση στην επικείµενη καταστροφή.

Για τον κ. Ν. Παντελάκη της HSBC η αγορά αντιµετωπίζει πολύ θετικά την επιλογή Παπαδήµου, αλλά για να ευοδωθούν οι προσδοκίες θα πρέπει οι πολιτικές δυνάµεις να αφήσουν ήσυχο τον νέο πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να προωθήσει τις αναγκαίες µεταρρυθµίσεις που µπορούν να οχυρώσουν την οικονοµία της χώρας, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά της στο εξωτερικό. «Με τη χώρα ήδη στον γκρεµό, η επιλογή Παπαδήµου φαντάζει µια πολύ καλή λύση, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήµατος είναι το εγχώριο πολιτικό σύστηµα που έχει αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων να επιτρέψει στον νέο πρωθυπουργό να προωθήσει το πρόγραµµά του» αναφέρει η κύρια Μιράντα Ξαφά, σύµβουλος επενδύσεων και µέλος του ∆Σ της IJ Partners, καθώς και πρώην στέλεχος του ∆ΝΤ.

Αν το πολιτικό σύστηµα επιχειρήσει βάζοντας προσκόµµατα να περιορίσει το έργο του νέου πρωθυπουργού και οι ξένοι εταίροι µας συνεχίσουν να αναρωτιούνται αν η Ελλάδα θέλει πραγµατικά να σωθεί, τότε η ευρωζώνη θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να δηµιουργήσει για την ίδια ένα αποτελεσµατικό δίχτυ ασφαλείας γύρω από τη χώρα µας, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να εγκαταλειφθούµε στην τύχη µας. Ο κ. Παπαδήµος είναι αναµφίβολα η πιο φιλική επιλογή για την αγορά, εκτίµησε ο κ. Αλ. Κύρτσης , υπεύθυνος για την ελληνική αγορά της UΒS. Η πορεία του και η αποδοχή του στην Ευρώπη αποτελούν πλεονεκτήµατα για τη χώρα, η οποία εξάλλου παλεύει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Καθώς η νέα κυβέρνηση έχει συγκεκριµένα θέµατα που πρέπει να κλείσει, πολλά θα κριθούν από την αποτελεσµατικότητά της. Οπως εκτιµά πάντως, η πορεία του Χρηµατιστηρίου της Αθήνας σε αυτή τη φάση δεν είναι µόνον άµεσα εξαρτώµενη από τα απαραίτητα βήµατα που θα πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση, αλλά κυρίως από τις γενικότερες εξελίξεις σε επίπεδο ευρωζώνης, καθώς τα σύννεφα διεθνώς πυκνώνουν επικίνδυνα.

Παρά το γεγονός ότι η επιλογή Παπαδήµου θεωρείται για την αγορά ως πλέον ενδεδειγµένη, οι προοπτικές του ελληνικού Χρηµατιστηρίου είναι άµεσα εξαρτώµενες – µετά και την εκτίναξη του κόστους δανεισµού της Ιταλίας στο 7% – και από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, αναφέρει ο κ. Κ. Μοριανός, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Eurobank Asset Management. Ωστόσο, θεωρεί ότι στα επίπεδα αυτά των τιµών οι ελληνικές µετοχές έχουν προεξοφλήσει µεγάλο µέρος των αρνητικών σεναρίων µε αποτέλεσµα τα περιθώρια πτώσης τους να µοιάζουν περιορισµένα, εν αντιθέσει µε τις ανοδικές προσδοκίες σε περίπτωση που το κλίµα σε Ελλάδα και Ευρώπη βελτιωθεί.

«Η κυβέρνηση είναι µεταβατική, θα κληθεί να αντιµετωπίσει πολλά προβλήµατα, ενώ δεν περιµένουµε πάρα πολλές πρωτοβουλίες. Αναµένουµε πάνω απ’ όλα την αποδοχή και την ψήφιση της δανειακής σύµβασης της 26ης Οκτωβρίου» σχολίασε ο κ. Ν. Χριστοδούλου, αναλυτής στη Merit Χρηµατιστηριακή.

Η τελευταία φορά που υπήρξε κυβέρνηση συνεργασίας µε πρωθυπουργό µη πολιτικό πρόσωπο πάντως ήταν την περίοδο Νοεµβρίου 1989 – Απριλίου 1990. Τότε η ελληνική αγορά είχε αντιδράσει θετικά αρχικά στην κυβέρνηση συνεργασίας, µε απόδοση για τον γενικό δείκτη 30% ως τη διενέργεια των εκλογών. Κατά τον µήνα πριν από τις εκλογές όµως υπήρξε αστάθεια και µεταβλητότητα κυρίως λόγω της αµφιβολίας για τη συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης µετεκλογικά.

Οι ηµέρες που διανύουµε είναι πάντως κρίσιµες και για την ευρωζώνη, κάτι που ανακλάται και στο ΧΑ, την ώρα που και οι τράπεζες – παρά τη θετική αντίδραση του κλάδου από τις 26 Οκτωβρίου (λ.χ. Αγροτική 44%, ΤΤ 30%, ΕΤΕ 20,6%, Alpha Bank 17,3%, Eurobank 17%) – θα κληθούν σύντοµα να αναζητήσουν κεφαλαιακές ενισχύσεις, µε αφορµή το «κούρεµα» 50% στα χαρτοφυλάκια τους.

ΚΡΙΣΗΚΑΙΕΥΚΑΙΡΙΑ

* Η κρίση είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδομήσει την οικονομία της, να απελευθερώσει τη δομή και να ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή του κράτους στον επιχειρηματικό τομέα, εκτιμά ο Γ. Κοφινάκος της Enolia Premium Caπtal.

* Από τη στιγμή που οι πολιτικοί λάβουν το μήνυμα ελπίζω, αναφέρει, να αδράξουν την ευκαιρία να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από τις συμπληγάδες. Υπό αυτήν την έννοια, και παρ’ όλο που θα πάρει μερικά τουλάχιστον χρόνια να οργανωθεί αυτή η διαδικασία, οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές είναι αναμφίβολα θετικές.

* Είναι μεγάλη ευκαιρία, τώρα που έχουμε συγκυβέρνηση, να αποκτήσουμε μεταξύ άλλων ένα φορολογικό πλαίσιο με κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις άμεσα, μια και το κράτος έχει αποδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ο χειρότερος επιχειρηματίας.

* Επιπρόσθετα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στη μείωση της γραφειοκρατίας, του ρουσφετιού και της διαφθοράς. Εν κατακλείδι θα πρέπει η οικονομία να αλλάξει κατεύθυνση και να γίνει πιο εξωστρεφής.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ