O ρώσος πρόεδρος κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ απευθύνεται σε εταιρείες όπως η Μicrosoft, η Citigroup και η Νokia για να υποστηρίξει τις ξένες επενδύσεις και την τεχνολογία φιλοξενώντας επιχειρηματίες στη γενέτειρά του Αγία Πετρούπολη.

Ενάμιση χρόνο αφότου ο πρωθυπουργός κ. Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε την προσφορά που έκανε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο διευθύνων σύμβουλος της Dell κ. Μάικλ Ντελ να βοηθήσει τη βιομηχανία υπολογιστών, ο κ. Μεντβέντεφ θα ζητήσει από τους επενδυτές να βοηθήσουν να φτιαχτεί μια ρωσική «Silicon Valley», για να μπορέσει να περιοριστεί η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο. «Ο κ.Μεντβέντεφ κάνει τώρα μια πολύ σοβαρή καμπάνια μάρκετινγκ» είπε ο κ. Τζακ Μπαρμπανέλ, επικεφαλής της Strategic Ιnvestment Group από τη Μόσχα, που ασχολείται κυρίως με τεχνολογία και ιατρική περίθαλψη στις τέως Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Τα σχέδια της Ρωσίας να προσελκύσει οικονομική ανάπτυξη, καθώς και προηγμένη τεχνολογία, είναι από τα κύρια θέματα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο κ. Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του κ. Μεντβέντεφ. Το φόρουμ διαρκεί από τις 17 έως τις 19 Ιουνίου.

Στα οκτώ χρόνια της προεδρίας του κ. Πούτιν η Ρωσία επικέντρωσε την οικονομική της ανάπτυξη στην ενέργεια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν ως το ρεκόρ των 154 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούλιο του 2008, από μια μέση τιμή 30 δολαρίων το 2000. Η εξάρτηση της Ρωσίας από τους φυσικούς πόρους συνέβαλε πέρυσι στη μεγαλύτερη συρρίκνωση που κατέγραψε αναδυόμενη οικονομία, όταν συρρικνώθηκε κατά 7,9%. Την ίδια ώρα η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8,7%. Ο κ. Μεντβέντεφ, που διαδέχτηκε τον κ. Πούτιν το 2008, υιοθέτησε τον εκσυγχρονισμό ως κεντρική ιδέα που την επαναλαμβάνουν υπουργοί, δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας καθώς και ξένοι επενδυτές. Ως ένας από τους πρώτους χρήστες ενός iΡhone της Αpple στη Ρωσία ο 44ετής πρόεδρος βασίζει την ανανέωση της Ρωσίας στην προσέλκυση χρήματος και συμβουλών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το κεντρικό σχέδιο του προγράμματός του είναι το Σκόλκοβο, ένα προάστιο στη Μόσχα, όπου σχεδιάζει να ξαναφτιάξει μια καλιφορνέζικη «Σίλικον Βάλεϊ». Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει δαπάνες 110,5 δισ. ρουβλίων (3,5 δισ. δολάρια) έως το 2015, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βεντομόστι» της περασμένης εβδομάδας, που παραπέμπει στο σχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. «Η κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η οικονομία είναι προς προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπου συμπεριλαμβάνεται και η υψηλή τεχνολογία» είπε στους δημοσιογράφους ο δισεκατομμυριούχος κ. Βίκτορ Βέκσελμπεργκ στις 8 Ιουνίου στη Μόσχα. Ο κ. Μεντβέντεφ έχει ζητήσει τον Μάρτιο από τον κ. Βέκσελμπεργκ, ο οποίος έκανε την περιουσία του στα πετρέλαια και στο αλουμίνιο, να εποπτεύσει το όλο σχέδιο.

Ο επικεφαλής της Νokia κ. Ολι-Πέκα Καλασβούο είπε στις 3 Ιουνίου ότι η εταιρεία του θέλει να αποτελέσει ιδρυτικό μέλος του προγράμματος Σκόλκοβο. Τον Απρίλιο ο κ. Μεντβέντεφ διόρισε τον τέως επικεφαλής της Ιntel κ. Κρέιγκ Μπάρετ αντιπρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου του Σκόλκοβο.