Oι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τον 21ο αιώνα ήταν το αντικείμενο μελέτης που εκπόνησε και δημοσιοποίησε χθες από τις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ομάδα ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον καθηγητή και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκά Τσούκαλη.

Η ΕΕ πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στον σημερινό κόσμο, μετέχοντας ουσιαστικά στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, υπερασπίζοντας τα κοινά συμφέροντα και τις αξίες της και εξάγοντας το δικό της μοντέλο διακυβέρνησης, τόνισε παρουσιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης ο κ. Τσούκαλης, επισημαίνοντας ότι η εποχή της παγκοσμιοποίησης πιέζει την ΕΕ να στραφεί όλο και πιο πολύ προς τα έξω, παρά τις δυνάμεις αδράνειας που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της.

Αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία ο κ. Τσούκαλης υπογράμμισε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση από τη μια πλευρά ανέδειξε την τεράστια αξία του ευρώ και της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, από την άλλη πλευρά όμως ανέδειξε πόσο εύθραυστα είναι. Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι το ζητούμενο σήμερα είναι ο συνδυασμός της φιλελευθεροποίησης των αγορών με την ενίσχυση της αλληλεγγύης και τόνισε πως η οικονομική κρίση ξέσπασε τη στιγμή που η ΕΕ εισερχόταν στην τελική φάση μιας μακράς και οδυνηρής διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται σε σταυροδρόμι, τόνισε ο κ. Τσούκαλης, τονίζοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί προκειμένου να διατηρήσει τη συνεκτικότητά της. Θα χρειαστούν νέα αποτελεσματικά μέτρα με σκοπό να ξανακερδίσει η ενωμένη Ευρώπη την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών και επομένως να εξασφαλίσει, να ανανεώσει και να ενισχύσει τα θεμέλια πάνω στα οποία νομιμοποιήθηκε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, επισήμανε ο κ. Τσούκαλης.

Καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όταν βρέχει, είναι πιο λογικό να ψάξεις για ομπρέλαπαρά να απειλείς τα σύννεφα με το δάχτυλό σου» και τόνισε ότι για τους περισσότερους Ευρωπαίους η ΕΕ παρέχει όχι μόνο αυτή την ομπρέλα, αλλά και πολύ περισσότερα.