Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ενισχύουν τα κέρδη τους για τέταρτη ημέρα, παρά την ελαφρώς αρνητική διάθεση της Νέας Υόρκης αρχικά, η εγχώρια αγορά συμπλήρωσε την τρίτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση στην οποία επανέκτησε τις 2.200 μονάδες.

Ωστόσο, για το Χρηματιστήριο Αθηνών η συνεδρίαση δεν ήταν «δεδομένη», καθώς στο πρώτο μέρος κυριάρχησαν οι αλλεπάλληλες πιέσεις και οι συνεχείες εναλλαγές του γενικού δείκτη μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου. Η εγχώρια αγορά συντονίστηκε με τις διεθνείς μετά το μεσημέρι, ενώ επιτάχυνε την ανοδική της φορά μόλις κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης άνοιξε με έντονα ανοδικές διαθέσεις από το υψηλό των 2.214 μονάδων, στο οποίο όμως δεν έμεινε καθόλου, αφού αμέσως υποχώρησε προς τις 2.190 μονάδες, για να σημειώσει λίγο αργότερα το χαμηλό στις 2.179 μονάδες. Παραμένοντας σε σταθερά θετικό έδαφος μετά το μεσημέρι, ο γενικός δείκτης επαναπροσέγγισε το αρχικά υψηλό καθώς ωθήθηκε ως το τοπικό υψηλό των 2.213,49

μονάδων, όπου και έκλεισε με άνοδο 1,28%.

Στη βέλτιστη επίδοση του γενικού δείκτη συνέβαλε ο δείκτης FΤSΕ20, που έκλεισε επίσης κοντά στο υψηλό της ημέρας με κέρδη 1,45% αντλώντας δυναμική από τις μετοχές των: ΟΤΕ, Αlpha Βank, ΜΙG, Μotor Οil, Τράπεζας Κύπρου και Βιοχάλκο, οι οποίες μέσω των δημοπρασιών τερμάτισαν στα υψηλά της ημέρας.

Στην ενίσχυση των κερδών της αγοράς πρωτοστάτησε αυτή τη φορά ο τίτλος του ΟΤΕ, καθώς οι τράπεζες μετρίασαν την ανοδική τους δυναμική και ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,40%, αλλά τα αθροιστικά του κέρδη στο ανοδικό για τον κλάδο τετραήμερο ανήλθαν πλέον στο 12,41%. Το αρχικά αμφίρροπο κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν επηρέασε τις μικρότερες κατηγορίες της αγοράς, οι δείκτες των οποίων κινήθηκαν σε σταθερά ανοδική τροχιά και εμφάνιζαν αξιόλογα κέρδη σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα οποία διαμορφώθηκαν κατά το κλείσιμο στο 1,30% για τον δείκτη FΤSΕ40 και στο 0,95% για τον δείκτη FΤSΕ80.

Ο τζίρος της αγοράς υποχώρησε σε σχέση με τις αμέσως δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 189 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,7 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτα.

Παρά την αρχική αδυναμία του γενικού δείκτη, οι ανοδικές μετοχές διατήρησαν σταθερό προβάδισμα έναντι των πτωτικών από την έναρξη, ενώ η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 125 ανοδικές, 79 καθοδικές και 116 αμετάβλητες μετοχές.

Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στο υψηλό της ημέρας των 18,80 ευρώ, η μετοχή έχασε μέρος των κερδών της στις δημοπρασίες με αποτέλεσμα να κλείσει στα 18,48 ευρώ με οριακή άνοδο 0,33%. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή πέρασε σε θετικό έδαφος μόλις ξεκίνησε η τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ενώ η αρχική της αδυναμία ανέκοψε την ανοδική φορά της αγοράς. Παράλληλα έληξε και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κορυφαίας ελληνικής εισηγμένης, η τιμή του οποίου έκλεισε στο 1,58 ευρώ.

Αlpha Βank: Μετά την άνετη απορρόφηση της προσφοράς που είχε πιέσει την τιμή της στο χαμηλό των 8,15 ευρώ στο μέσον της συνεδρίασης, η μετοχή ανανέωσε τη δυναμική της στη συνέχεια και τερμάτισε στο υψηλό της ημέρας των 8,59 ευρώ με υπεραπόδοση 4,12%, που ανεβάζει το άθροισμα των κερδών της στο 16,08% στο τετραήμερο.