Αυτός ο γάµος είναι αδύνατον να σταθεί, όσο γερά θεµέλια κι αν έχει. Οσο κι αν η αγάπη έθαλλε επί σειρά ετών στην οικογενειακή εστία των Χίλντεµπραντ, καυτή µέσα στα παγωµένα αλπικά τοπία. Ακόµη κι αν έγινε κοινή συζυγική συναινέσει το «παιχνίδι µε το δολάριο» που έκανε η σύζυγος του προέδρου της Τράπεζας της Ελβετίας και το οποίο απέφερε µόλις 75.000 (κατ’ άλλους µόλις 60.000) ελβετικά ψωροφράγκα, η τραγικότητα του αποτελέσµατος – το τέλος της καριέρας του ηλικίας µόλις 48 ετών κεντρικού τραπεζίτη – θα λειτουργεί εσαεί διαλυτικά για το ζεύγος.

Η ιστορία ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Στις 23 ∆εκεµβρίου 2011 είχαν κυκλοφορήσει φήµες περί ύποπτων συναλλαγών στις διεθνείς αγορές συναλλάγµατος που είχε διενεργήσει η Κάσια Χίλντεµπραντ, σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη. Την Πέµπτη 5 Ιανουαρίου η εβδοµαδιαία εφηµερίδα «Weltwoche» ενέπλεξε προσωπικώς και τον ίδιο τον Φίλιπ Χίλντεµπραντ.

Ανέφερε συγκεκριµένα η εφηµερίδα ότι τον περασµένο Μάρτιο ο Χίλντεµπραντ µετέτρεψε σε δολάρια ποσό 1,1 εκατ. ελβετικών φράγκων, για να το µετατρέψει και πάλι στις 6 Σεπτεµβρίου σε ελβετικά φράγκα και να αποκοµίσει κέρδη 75.000 φράγκων. «Πρόκειται για κλασική περίπτωση κερδοσκοπίας στις αγορές συναλλάγµατος µέσω της εκµετάλλευσης της εσωτερικής πληροφόρησης που είχε ο Χίλντεµπραντ» υποστηρίζει η εφηµερίδα. ∆ιότι στις αρχές Σεπτεµβρίου η Τράπεζα της Ελβετίας για να αντιµετωπίσει τη διαρκή ανατίµηση του φράγκου, το οποίο λειτουργούσε ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, έθεσε ως ανώτατο όριο ισοτιµίας του νοµίσµατος µε το ευρώ τα 1,20 φράγκα.

Υπενθυµίζεται ότι έπειτα από την αναπάντεχη αυτή κίνηση της τράπεζας το ελβετικό φράγκο υποχώρησε σηµαντικά (κατά µέσον όρο περίπου 8%) έναντι όλων των ξένων νοµισµάτων, συµπεριλαµβανοµένου βεβαίως και του δολαρίου. Στις 15 Αυγούστου, δηλαδή τρεις εβδοµάδες προτού θέσει όρια στην ισοτιµία ελβετικού φράγκου – ευρώ, η Κάσια Χίλντεµπραντ φέρεται να αγόρασε επιπλέον 504.000 δολάρια. Από προδηµοσιεύσεις της Τετάρτης είχε ήδη «βουΐξει ο κόσµος» στην Ελβετία, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης τηρούσε σιγήν ιχθύος. Οργάνωνε την άµυνά του και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε είπε απίστευτα πράγµατα.

Κατ’ αρχάς αρνήθηκε κάθε κατηγορία για παράνοµες συναλλαγές του ιδίου ή της συζύγου του στις διεθνείς αγορές συναλλάγµατος. Παραδέχθηκε ότι η σύζυγός του αγόρασε 504.000 δολάρια τρεις εβδοµάδες προτού η κεντρική τράπεζα που διευθύνει ο σύζυγός της παρέµβει στις αγορές για να ρίξει την ισοτιµία του ελβετικού φράγκου. Αρνήθηκε όµως ότι η συναλλαγή έγινε για να εκµεταλλευθεί η κυρία Χίλντεµπραντ την ευνοϊκή γι’ αυτήν ισοτιµία – εν τω µεταξύ είχε αποκαλυφθεί ότι µε «αβγατισµένο» το κεφάλαιο οι Χίλντεµπραντ είχαν ήδη αγοράσει ένα ακίνητο. Η άµυνα του Χίλντεµπραντ ήταν η δηµοσιοποίηση από την Τράπεζα της Ελβετίας των λεπτοµερειών εσωτερικής έρευνας που διενήργησε (σε χρόνο-ρεκόρ) η PricewaterhouseCoopers, η οποία αποφαινόταν ότι ο επικεφαλής της τράπεζας και η οικογένειά του δεν έχουν παραβιάσει κανέναν κανόνα συναλλαγών. Ταυτόχρονα η Τράπεζα της Ελβετίας (για να γίνουν προφανώς οι συσχετίσεις) δηµοσιοποίησε τους κανόνες εσωτερικής λειτουργίας της, τους οποίους ουδέποτε στο παρελθόν είχε δώσει στη δηµοσιότητα. Ε, λοιπόν, οι κανονισµοί δεν απαγόρευαν τις αγορές και τις πωλήσεις συναλλάγµατος από τον πρόεδρο της τράπεζας και από µέλη της οικογενείας του!..

« Αντιλαµβάνοµαι ότι κάποιες από τις συναλλαγές και ο τρόπος µε τον οποίο έγιναν αµφισβητούνται από τα µέσα ενηµέρωσης και η αµφισβήτηση αυτή θα µπορούσε να εγείρει αµφιβολίες για την ακεραιότητά µου. Το πιο σηµαντικό µάθηµα που µπορώ να λάβω από τα γεγονότα αυτά είναι ότι απαιτείται να βελτιωθεί περαιτέρω η διαφάνεια αναφορικά µε κάθε χρηµατοοικονοµική συναλλαγή που πραγµατοποιούν τα µέλη του διοικητικού συµβουλίου της τράπεζας» δήλωσε στους δηµοσιογράφους ο Χίλντεµπραντ.

Το πρόβληµα, λοιπόν, ήταν ο κανονισµός της κεντρικής τράπεζας, που δεν ευνοούσε αρκούντως τη… διαφάνεια. Και γιατί να την προωθεί, άλλωστε, όταν το δεύτερο µεγαλύτερο ταµπού στην Ελβετία, µετά την (επιλεκτική) ουδετερότητα της χώρας, είναι το περιβόητο απόρρητο των τραπεζών της, χάρη στο οποίο έχουν «ξεπλυθεί» δισεκατοµµύρια επί δισεκατοµµυρίων ύποπτης (επιεικώς ειπείν) προελεύσεως;

Εν πάση περιπτώσει, έχοντας καταληφθεί από τον ίλιγγο της επικείµενης κατάρρευσης, ο Χίλντεµπραντ έσπασε το φράγµα της ύβρεως: « Ενήργησα και ενεργώ πάντοτε όχι µόνο µε βάση τους νοµικούς αλλά και τους ηθικούς κανόνες» είπε για να δικαιολογήσει την απόφασή του να µην παραιτηθεί εξαιτίας της «κριτικής» που δέχθηκε.

«Οσο έχω την εµπιστοσύνη της κυβέρνησης και του διοικητικού συµβουλίου της τράπεζας η παραίτηση είναι ένα θέµα που δεν µε αφορά» είπε συγκεκριµένα την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου. Και πρόσθεσε την επίµαχη δήλωση, που χαρακτηρίστηκε από γενναία ως και ιπποτική: «Η σύζυγός µου έχει ισχυρή προσωπικότητα. Εχει εργαστεί στον χρηµατοοικονοµικό τοµέα και έχει τις δικές της απόψεις»!

Μεσολάβησε ένα Σαββατοκύριακο ως τη ∆ευτέρα 9 του µηνός που ο ελβετός κεντρικός τραπεζίτης υπέβαλε την παραίτησή του. Αυτοµάτως η ιπποτική δήλωση µετατράπηκε σε αίτηση διαζυγίου.

Εξι μήνες για την επιλογή διαδόχου!
Αγώνας δρόμου για να αποκατασταθεί η ισορροπία στις ισοτιμίες του φράγκου έναντι των άλλων νομισμάτων

Και µετά τον Χίλντεµπραντ, ποιος; Η απάντηση στο ερώτηµα αυτό συνιστά µια απίστευτα χρονοβόρο διαδικασία. «Είναι µια υπόθεση ολίγων… µηνών! Ως τον Απρίλιο ή τον Μάιο η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει στο τριµελές Διοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας το νέο όνοµα του προέδρου» δήλωσε, σαν να επρόκειτο για κάτι το απολύτως φυσικό, η υπουργός Οικονοµικών της οµοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας Εβελίν Βίντµερ-Σλαµπφ. Την απόφαση θα λάβει το επταµελές Οµοσπονδιακό Συµβούλιο, που συνιστά την κεντρική κυβέρνηση της Ελβετίας, έπειτα από πρόταση του 3µελούς ∆ιοικητικού και του 11µελούς Εποπτικού Συµβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο η Βίντµερ-Σλαµπφ, που µετέχει βεβαίως στο Οµοσπονδιακό Συµβούλιο, πρόσθεσε ότι ο ήδη διορισθείς προσωρινός πρόεδρος της Τράπεζας της Ελβετίας Τόµας Τζόρνταν είναι «µια πολύ ικανή προσωπικότητα» για να διοικήσει την Τράπεζα και για να λάβει τις σωστές αποφάσεις ώσπου να επιλεγεί ο διάδοχος του Χίλντεµπραντ. Η αλήθεια είναι ότι ο ηλικίας 48 ετών Τζόρνταν, που µετέχει στο τριµελές ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας, θεωρείται ήδη ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του συνοµηλίκου του Χίλντεµπραντ. «Ο Τζόρνταν έχει 99% πιθανότητες να εκλεγεί νέος πρόεδρος» δήλωσε στο Βloomberg ο επικεφαλής οικονοµολόγος της Julius Baer Group Γιανβίλεµ Ακέτ.

Προς τι η καθυστέρηση, όταν έχει σχεδόν εξευρεθεί ο διάδοχος του Χίλντεµπραντ; Η απάντηση έχει να κάνει µε τη σπουδαιότητα του αξιώµατος (πρέπει η απόφαση που θα ληφθεί να έχει ωριµάσει στη συνείδηση των αξιωµατούχων που θα τη λάβουν). Εχει να κάνει επίσης µε την κάπως διεσταλµένη αίσθηση του χρόνου που έχουν οι Ελβετοί – παρ’ ότι είναι οι διασηµότεροι ωρολογοποιοί, δηλαδή καταµετρητές του χρόνου. Εν τω µεταξύ, ο Τζόρνταν και οι εναποµείναντες τραπεζίτες-µέλη των δύο επιτροπών στην Τράπεζα της Ελβετίας θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στις ισοτιµίες του φράγκου έναντι των άλλων νοµισµάτων, που διαταράχθηκε έπειτα από την αδόκητη αποχώρηση του Χίλντεµπραντ. Θα προσπαθήσουν δηλαδή να κρατήσουν υποτιµηµένο το νόµισµα, το οποίο πήρε αµέσως την… ανιούσα µόλις ξέσπασε το σκάνδαλο. Και να υπερασπιστούν το πλαφόν των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που θεωρούν οι Ελβετοί ως «κόκκινη συναλλαγµατική γραµµή» για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ