Εισαγωγή χρημάτων για πρώτη κατοικία

Ο κ. Ι. Τσιρόπουλος ερωτά: «α) Αυτή τη στιγµή µένω και εργάζοµαι στο εξωτερικό, σε χώρα της ΕΕ, όπου έχω και λογαριασµό µε καταθέσεις που συµπεριλαµβάνουν αποταµίευση καθώς και χρήµατα από ρευστοποίηση περιουσίας στην Ελλάδα. Οταν επιστρέψω στην Ελλάδα και θα ήθελα να επιστρέψω και τις καταθέσεις, αυτές θα φορολογηθούν; β) Ως γνωστόν, η πρώτη κατοικία δεν φορολογείται. Λογίζεται όµως µία (και µοναδική) κατοικία που έχω κοινώς και εξ αδιαιρέτου (κυριότητα και επικαρπία) µε συγγενικό πρόσωπο ως πρώτη κατοικία για εµένα; ∆ηλαδή αν θα αποκτούσα ένα ακίνητο µε πλήρη κυριότητα και επικαρπία σε εµένα, αυτό θα φορολογηθεί;».

Απαντήση:

1. Χρήµατα που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή από κάτοικο αλλοδαπής και εισάγονται στην Ελλάδα δεν υπόκεινται σε φορολογία.

2. Σύµφωνα µε τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 1078/1980, η απαλλαγή από τον φόρο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας παρέχεται σε µόνιµους κατοίκους Ελλάδας.

Αναστολή «πόθεν έσχες» ακινήτων

Ο κ. Μιλ. Καραγιαννάκης ερωτά: «Ο γιος µου ανεγείρει σε ιδιόκτητο οικόπεδο κατάστηµα για να στεγάσει την επιχείρησή του. Οι δαπάνες κατασκευής για δικαιολόγηση του τεκµηρίου (“πόθεν έσχες”) δεν καλύπτονται από το εισόδηµά του. Μπορώ να τον δανειοδοτήσω µε ιδιωτικό συµφωνητικό δανείου (άτοκο), καταβάλλοντας µε διπλότυπο είσπραξης του χαρτοσήµου 2,4% επί του δανειζοµένου ποσού από τα δικά µου χρήµατα ως πατέρας, τα οποία καλύπτονται από το εισόδηµά µου; Και αν ναι, αρκεί µε ιδιωτικό συµφωνητικό δανείου;».

Απάντηση:

Το «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδοµών έχει ανασταλεί από 17.12.2010 ως και 31.12.2013 (Ν. 3986/2011, άρθρο 28, παρ. 6).

Προσφυγή στα δικαστήρια

Ο κ. Δ. Παπαδόπουλος ερωτά: «Αν προσβάλω τη νοµιµότητα της επιβολής της έκτακτης εισφοράς µε προσφυγή µου στα δικαστήρια, µπορώ να µην πληρώνω το ποσό της εισφοράς που έχει βεβαιωθεί σε βάρος µου;».

Απάντηση:

Σύµφωνα µε τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, η άσκηση προσφυγής ενώπιον του αρµόδιου διοικητικού πρωτοδικείου κατά της επιβολής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που προβλέπεται από τις διατάξεις του πιο πάνω άρθρου.

Τέλος ακίνητης περιουσίας

1. Ο κ. Μ. Βακόνδιος ερωτά: «Τα βιοµηχανικά ακίνητα εµπίπτουν στο νέο τέλος ακινήτων (το γνωστό “χαράτσι”);».

2. Η κυρία Σόνια Τερζοπούλου ερωτά: «Γνωρίζω ότι ψηφίστηκε την Τρίτη 27/9 η επιβολή τέλους ακινήτου από την Ελληνική Βουλή. ∆εν γνωρίζω αν ψηφίστηκε για τα έτη 2011-2012 ή µονιµοποιήθηκε η επιβολή τέλους».

3. Ο κ. Ν. Νικολάου ερωτά: «Εχω ένα παλαιό σπίτι στα Κύθηρα. Θέλει αναπαλαίωση για να κατοικηθεί και έχει ρεύµα. Τι πρέπει να κάνω για να µη φορολογηθώ µε το νέο χαράτσι;».

4. Ο κ. I. Βιολάκης ερωτά: «Ξενοδοχεία και αγροτικά κτίρια (στάβλος) επιβαρύνονται µε το ειδικό τέλος ακινήτων; Ποιοι είναι οι κοινόχρηστοι χώροι σε ξενοδοχείο;».

Απαντήσεις:

1. Σύµφωνα µε τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 απαλλάσσονται του τέλους ακινήτων τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική χρήση.

2. Σύµφωνα µε την παρ. 4 του πιο πάνω άρθρου και νόµου, το τέλος ακινήτων επιβλήθηκε για τα έτη 2011 και 2012.

3. Εφόσον το ακίνητο που έχετε στα Κύθηρα ηλεκτροδοτείται, θα υπαχθεί στο τέλος ακινήτων.

4. Τα αγροτικά ακίνητα απαλλάσσονται του τέλους ακινήτων, ακόµη απαλλάσσονται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυµάτων. Κοινόχρηστοι είναι οι χώροι που χρησιµοποιούνται από το κοινό.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός

Η κυρία Βέρα Αντωνιάδου ερωτά: «Κατοικώ σε µια ιδιόκτητη διπλοκατοικία στα Κωνσταντινουπολίτικα Θεσσαλονίκης, έτους κατασκευής 2006. Στον πρώτο όροφο (101 τ.µ.) µένει ο πατέρας µου και στον δεύτερο και στον τρίτο, εµβαδού καθαρού 171,51 τ.µ., εγώ µε την οικογένειά µου.

Ο ∆ήµος Πυλαίας όπου ανήκει το οίκηµά µου έχει υπολογίσει (και επιµένει) 171,51 + 133,31 (υπόγειος χώρος στάθµευσης) + 41,44 τ.µ. (υπόγειοι βοηθητικοί χώροι, π.χ. αποθήκες και λεβητοστάσιο) = 385 τ.µ.

Σε αυτά τα µέτρα πληρώνω δηµοτικά τέλη (50 ευρώ τον µήνα περίπου), τέλος ακίνητης περιουσίας και δηµοτικούς φόρους, οι οποίοι µου έρχονται µέσω του λογαριασµού της ∆ΕΗ. Στον λογαριασµό του α’ ορόφου επίσης έρχονται τα αναλογούντα για τα 101 τ.µ. Τώρα καλούµαι να πληρώσω και τη νέα εισφορά ακινήτων µέσω του λογαριασµού της ∆ΕΗ, την οποία υπολογίζω σε περίπου 3.700 ευρώ.

Σηµειώστε ότι όλο το υπόγειο έχει ξεχωριστό κοινόχρηστο ρολόι της ∆ΕΗ µαζί µε τη σκάλα και το ασανσέρ της κατοικίας, το χρησιµοποιούµε για γκαράζ 3 αυτοκινήτων (έχει βιοµηχανικό δάπεδο και δεν χρησιµοποιείται ως κανενός είδους κατοικία) και στο Ε9 εµφανίζεται στους βοηθητικούς χώρους. Παρακαλώ αν µπορείτε να µε βοηθήσετε».

Απάντηση:

1. Σύµφωνα µε την παρ. 2 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 για τον υπολογισµό του τέλους ακινήτων λαµβάνονται υπόψη το εµβαδόν της δοµηµένης επιφάνειας, το ύψος της τιµής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στον λογαριασµό της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών προµηθευτών ηλεκτρικού ρεύµατος, µε βάση τα οποία λογίστηκε κατά τη 17.9.2011 το τέλος ακίνητης περιουσίας της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν. 2130/1993, καθώς και ο συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου και συντελεστής προσδιορισµού του τέλους σε ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο.

2. Με βάση τα πιο πάνω, σε κάθε ηλεκτροδοτούµενο χώρο της οικοδοµής σας θα υπολογιστεί τέλος.

Διαγραφή από το Ε9

Ο κ. Ι. Πίττας ερωτά: «Παρακαλώ µπορείτε να µου πείτε τι µπορώ να κάνω για ένα µερίδιο από ένα µικρό οικόπεδο το οποίο δεν έχω επισκεφθεί για πολλά χρόνια και νοµίζω ότι έχει καταπατηθεί από γείτονα; Εγώ εξακολουθώ και το περνώ στο Ε9. Πώς µπορώ να το αφαιρέσω, αφού δεν ενδιαφέροµαι γι’ αυτό;».

Απάντηση:

Θα επισκεφθείτε το υποθηκοφυλακείο της περιοχής όπου βρίσκεται το οικόπεδο για να δείτε αν έχει γίνει µεταγραφή λόγω χρησικτησίας. Αν δεν έχει γίνει, δεν πρέπει να το διαγράψετε από το Ε9.

Υπολογισμός έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης

Η κυρία Νέζη ερωτά: «Είμαι ελεύθερη επαγγελματίας και μου ήρθε η εισφορά αλληλεγγύης. Δεν θα έπρεπε να αφαιρεθούν οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία από το υπολογισθέν εισόδημα επιβολής εισφοράς; Στην περίπτωσή μου αυτό δεν έχει γίνει. Εχω ήδη πληρώσει το χαράτσι. Μπορώ να ζητήσω νέα εκκαθάριση;».

Απάντηση:

Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται στο εισόδημα που έχει δηλωθεί από φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φόρου προτού αφαιρεθεί από αυτό οποιαδήποτε δαπάνη ή έκπτωση. Εχετε τη δυνατότητα, αν το θεωρείτε σκόπιμο, να προσβάλλετε τον τρόπο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ