Προ δεκαετίας ο κόσμος άρχισε να μιλά με θαυμασμό για τα «τούβλα». Ηταν τα περιβόητα ΒRΙCS, το ακρωνύμιο που δημιουργείται από τις λέξεις Βrazil, Russia, Ιndia, China και South Αfrica. Οι χώρες δηλαδή που αναπτύσσονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και εκμεταλλευόμενες την παγκοσμιοποίηση, το φθηνό εργατικό δυναμικό και τους πλούσιους φυσικούς πόρους τους μετατράπηκαν σε «φάμπρικες» ολόκληρης της υφηλίου.

Στη συνέχεια ήλθαν στην επικαιρότητα τα «γουρούνια». Ηταν τα διαβόητα ΡΙGS, το ακρωνύμιο που δημιουργείται από τις λέξεις Ρortugal, Ιreland, Greece, Spain (κάποιοι βάζουν και δεύτερο Ι δίπλα στην Ιρλανδία για να μην αφήσουν έξω από την παρέα και την Ιταλία). Πρόκειται για τις υπερχρεωμένες χώρες της λεγόμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα «τζιτζίκια» της ευρωζώνης που με την ανεμελιά και τη δημοσιονομική ασυνειδησία τους επιβαρύνουν τα εργατικά «μυρμήγκια» του Βορρά απειλώντας την επιβίωση και αυτού ακόμη του ευρώ.

Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα τείνει να καθιερωθεί ένα νέο ακρωνύμιο: το CΙVΕΤ, που στα αγγλικά σημαίνει… μοσχογαλή και προκύπτει από τις λέξεις Colombia, Ιndonesia, Vietnam, Εgypt και Τurkey. Η «Wall Street Journal» προσθέτει και τo S από τη Νότια Αφρική (South Αfrica που προφανώς παίζει «μπαλαντέρ» και στα ΒRΙCS), ώστε να γίνουν… πολλές οι μοσχογαλές. Οι αναφορές στα CΙVΕΤS είναι βεβαίως πολύ θετικές. Εχουν δημιουργηθεί funds που επενδύουν αποκλειστικά στις χώρες αυτές υποσχόμενα θεαματικές αποδόσεις.

Τα CΙVΕΤS παραπέμπουν, συν τοις άλλοις, στις «ασιατικές τίγρεις», τις περίφημες Αsian Τigers που δεν ήταν αρκτικόλεξο αλλά αφορούσε τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού (Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊβάν), που άρχισαν να εκβιομηχανίζονται από τη δεκαετία του 1960 και να αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς ως την καταστροφική ασιατική κρίση του 1997, που ξεκίνησε από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις με στόχο το ταϊλανδέζικο μπατ (η Ταϊλάνδη προστέθηκε μαζί με άλλες χώρες της περιοχής στις Τίγρεις).

Οι «Χώρες της Μοσχογαλής» αποτελούν επινόηση της ΗSΒC. Η βρετανική τράπεζα θεωρεί ότι έχουν πολλές οικονομικές συγγένειες, όπως πολλές άμεσες ξένες επενδύσεις, τα χαμηλά επίπεδα δημοσίου χρέους (με εξαίρεση βέβαια την Τουρκία) και η ραγδαία αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση. Ετσι τον περασμένο Μάιο δημιούργησε ένα φιλόδοξο fund.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς κεφαλαιώδεις διαφορές μεταξύ των CΙVΕΤS. «Τι κοινό έχουν η Αίγυπτος και το Βιετνάμ;» αναρωτιέται και ο Τζον Γκρίνγουντ της WSJ που προβάλλει το θέμα. Διαφορές που δεν υπάρχουν, ας πούμε, στο… ΒRΙC, που στο κάτω-κάτω αποτελείται από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη. Η μόδα των αρκτικόλεξων είναι όμως ακαταμάχητη. Κυρίως όταν προκύπτουν αιλουροειδή που παραπέμπουν ευθέως σε… επενδυτές-γάτες.

Colombia

Η Κολομβία είναι μια εκ των ελάχιστων λατινοαμερικανικών χωρών που δεν «επωφελήθηκαν» από την… εγκατάλειψη της περιοχής από τις ΗΠΑ (λόγω των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν) και εξακολουθούν να κυβερνώνται από κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Η χώρα έχει περιορίσει δραστικά την εγκληματικότητα (οι απαγωγές έχουν μειωθεί κατά 90% και οι δολοφονίες κατά 46% την τελευταία 10ετία), ενώ από το 2002 έχει διπλασιάσει το ΑΕΠ της! Με πληθυσμό 46 εκατομμυρίων και με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου, η χώρα προσήλκυσε το 2010 άμεσες ξένες επενδύσεις συνολικού ύψους 6,8 δισ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κολομβίας.

Ιndonesia

Πρόκειται για την τέταρτη σε πληθυσμό χώρα του πλανήτη. Χάρη στα 240 εκατ. κατοίκους της άλλωστε- χάρη στην υψηλή εσωτερική ζήτηση για την ακρίβεια- κατάφερε να ξεπεράσει αβρόχοις ποσί την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ινδονησία εκτινάχθηκε από το 4,5% που ήταν το 2009 στο 6% τη χρονιά που πέρασε. Και οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι θα διατηρηθεί στο υψηλό αυτό ποσοστό εφέτος και τα επόμενα χρόνια. Χάρη στην οικονομική πρόοδο που πέτυχε τα τελευταία χρόνια η πιστοληπτική της ικανότητα έχει αναβαθμιστεί τόσο ώστε αν σκαρφαλώσει μία ακόμη βαθμίδα η χώρα δεν θα χαρακτηρίζεται «υψηλού επενδυτικού ρίσκου». Μείζον πρόβλημα στην Ινδονησία είναι η διαφθορά.

Vietnam

Η βιετναμέζικη οικονομία ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως την τελευταία 20ετία. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει για το Βιετνάμ ανάπτυξη 6% εφέτος και 7,2% το 2012. Εχει 90 εκατομμύρια κατοίκους. Χάρη στη γειτνίασή της με την Κίνα και χάρη στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού πολυεθνικών εταιρειών, που σπεύδουν να μετεγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής στο Βιετνάμ για να εκμεταλλευθούν τις ποιοτικές αρετές του ασιατικού εργατικού δυναμικού και επιπλέον το χαμηλό εργατικό κόστος, το Βιετνάμ θεωρείται η επόμενη «μεγάλη φάμπρικα καταναλωτικών αγαθών του πλανήτη». Το ιδιότυπο κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας αποτελεί την πηγή όλων των αναστολών που έχουν οι δυτικές επιχειρήσεις όταν μελετούν την πιθανότητα επενδύσεων στο Βιετνάμ.

Egypt

Η εξέγερση του αιγυπτιακού λαού και η ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ έχουν αναστείλει την οικονομική δραστηριότητα και- το κυριότερο- έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έναντι της Αιγύπτου. Οι αναλυτές προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1% εφέτος έπειτα από 5,2% πέρυσι και 7% που ήταν τα χρόνια προ της παγκόσμιας κρίσης. Προβλέπουν, ωστόσο, γρήγορη επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μόλις αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα στην εμβληματική αυτή χώρα του αραβικού κόσμου. Και «ποντάρουν» στον πληθυσμό της Αιγύπτου, που φθάνει τα 82 εκατομμύρια, και στον μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων της που είναι μόλις τα 25 έτη.

Turkey

Το ισχυρό χαρτί της Τουρκίας είναι η γεωγραφική της θέση, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και των μεγάλων παραγωγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή, στην Κασπία Θάλασσα και στη Ρωσία. Παρά τον μεγάλο- και διαρκώς αυξανόμενο- πληθυσμό της, που πλησιάζει τα 74 εκατομμύρια, η οικονομία της χώρας είναι πολύ ευάλωτη στις διεθνείς αναταραχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης, το 2009, το τουρκικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,7%. Για το 2011 όμως η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 6,1%. Εντύπωση προκαλεί το ότι η ΗSΒC διακρίνει ως «πολλά υποσχόμενη» την επένδυση στον εθνικό αερομεταφορέα της Τουρκίας, Τurk Ηava Υollari.

South Αfrica

Μακράν η πιο αναπτυγμένη χώρα της αφρικανικής ηπείρου, τα τελευταία χρόνια αποκτά μια «διαφοροποιημένη» οικονομία καθώς προσελκύει επενδύσεις και στον βιομηχανικό τομέα. Πρώτη πλουτοπαραγωγική πηγή, βεβαίως, στη Νοτιοαφρικανική Ενωση παραμένουν τα ορυκτά που κρύβει το υπέδαφός της. Η ανάκαμψη των τιμών των πρώτων υλών συνέβαλε τα μάλα στην υπέρβαση της ύφεσης στην οποία είχε βυθιστεί η χώρα προ διετίας. Χάρη στις καλές υποδομές της, μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ η Ν. Αφρική έγινε η πύλη των ξένων επενδύσεων σε ολόκληρη την ήπειρο. Ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και την οικονομία της χώρας είναι η τεράστια εγκληματικότητα που κυριαρχεί στη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ