Την αδελφική φωλιά αποφάσισε να εγκαταλείψει η Ράντι Ζάκερµπεργκ και να ανοίξει τα φτερά της για νέους κόσµους. Η µεγαλύτερη αδελφή του ιδρυτή του Facebook ανακοίνωσε πριν από λίγες ηµέρες ότι αφήνει την εταιρεία που διαχειρίζεται το µεγαλύτερο site κοινωνικής δικτύωσης στον κόσµο για να δηµιουργήσει τη δική της δουλειά στον ίδιο χώρο.

Σίγουρα έχει το know how. Υπάρχουν όµως περιθώρια επιτυχίας, όταν το Facebook κυριαρχεί;

ιαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι δεν «τρέχει» τίποτε µε τον αδελφό της Μαρκ, η Ράντι Ζάκερµπεργκ έστειλε επιστολή παραίτησης από την εταιρεία Facebook, στην οποία αναφέρει: «Τώρα είναι η καλύτερη στιγµή για µένα να κινηθώ µακριά από το Facebook και να χτίσω µια εταιρεία προσηλωµένη στις συναρπαστικές τάσεις που βρίσκονται στα σκαριά στη βιοµηχανία των µέσων ενηµέρωσης». «Είµαι υπερήφανη για ό,τι έκανα εδώ, αλλά ξέρω πως θα είµαι σε θέση να κάνω τα ίδια ή και περισσότερα για το Facebook από τη στιγµή που θα βρεθώ απέξω» προσέθεσε .

Η εταιρεία RtoZ Media που ίδρυσε (το παιχνίδι µε τα αρχικά του ονόµατός της είναι σαφέστατο) έχει σκοπό να βοηθήσει άλλες εταιρείες να εξοικειωθούν µε τα κοινωνικά δίκτυα και να τα εντάξουν στην καθηµερινότητά τους. «Το Facebook θα έχει κεντρική θέση σε όλα τα σχέδιά µου» διευκρίνισε, για να µη δώσει τροφή στους κουτσοµπόληδες που θέλουν να δουν πίσω από αυτή την απόφασή της ρήξη στη σχέση της µε τον αδελφό της.

Η νέα εταιρεία της Ράντι δεν έχει ακόµη προσωπικό, ούτε καν ένα λειτουργικό site, αλλά διαθέτει υψηλές φιλοδοξίες. Με την πείρα και το όνοµά της στοχεύει τις µεγάλες εταιρείες, οι οποίες διστάζουν (ή δεν ξέρουν ακόµη πώς) να εκµεταλλευθούν τα κοινωνικά δίκτυα για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να πλησιάσουν καλύτερα τους πελάτες τους.

Οι εξηγήσεις αυτές δεν ικανοποίησαν φυσικά τους παρατηρητές του κλάδου της τεχνολογίας και τα µπλογκ του χώρου, που είδαν αµέσως ρήξη στην οικογένεια Ζάκερµπεργκ. Κάποιος µάλιστα απέδωσε την κίνηση της Ράντι στην «κατάθλιψη της λοχείας», αφού γέννησε τον γιο της στις αρχές Μαΐου και επισήµως βρίσκεται ακόµη σε άδεια µητρότητας.

Μάλλον όµως µε τη γέννα είχε τον χρόνο να δει τα πράγµατα από απόσταση και να πάρει τις αποφάσεις της.

Ο,τι και να κρύβεται πίσω από την κίνησή της αυτή, το βέβαιο είναι πως στα έξι χρόνια που δούλευε δίπλα στον αδελφό της η Ράντι έµαθε καλά τη δουλειά και φρόντισε να την προωθήσει κατάλληλα.

Το «Hollywood Reporter» την κατέταξε πέρυσι στους «50 ισχυρότερους παίκτες της ψηφιακής εποχής» – όχι µόνο λόγω του επωνύµου της.

Το 2008 είχε την ιδέα να «παντρέψει» το Facebook µε τα ντιµπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία των Ηνωµένων Πολιτειών, µεταδίδοντάς τα από εκεί, πράγµα που αύξησε εντυπωσιακά τη θεαµατικότητά τους και προφανώς τη διείσδυσή τους σε ένα κοινό που δεν παρακολουθεί τηλεόραση. Πέρυσι δηµιούργησε το Facebook Live, µέσα από το οποίο µετέδωσε διαδικτυακά µια προεκλογική εκδήλωση µε τον πρόεδρο Μπαράκ Οµπάµα µε αφορµή τις ενδιάµεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέµβριο του 2010. Η ίδια είναι επίσης πολύ υπερήφανη για την ιδέα που είχε να µεταφέρει το Facebook στις ελβετικές Αλπεις και να καλύψει από εκεί ζωντανά το Φόρουµ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2010.

Βλάπτει η ανωνυμία στο Internet

Η Ράντι Ζάκερµπεργκ δεν µασάει τα λόγια της όταν αναφέρεται στο πιο καυτό πρόβληµα που απασχολεί τα κοινωνικά δίκτυα αυτόν τον καιρό και που δεν είναι άλλο από την ανωνυµία των χρηστών τους. Λίγες ηµέρες προτού παραιτηθεί, πήρε µέρος σε ένα στρογγυλό τραπέζι µε θέµα τη διαδικτυακή βία, που οργάνωσε η αµερικανική έκδοση του περιοδικού «Marie Claire», και υποστήριξε ότι το πρόβληµα θα λυθεί µόνο αν υποχρεωθούν όλοι οι χρήστες να χρησιµοποιούν το πραγµατικό τους όνοµα. Η θέση της αυτή έρχεται σε αντίθεση µε την άποψη των «παραδοσιακών» του χώρου που τάσσονται υπέρ της ανωνυµίας, µε το επιχείρηµα ότι χάρη σε αυτήν το Internet είναι ζωντανό, ελεύθερο και δηµοκρατικό.

«Πιστεύω ότι η ανωνυµία στο Internet πρέπει να καταργηθεί», τόνισε, εξηγώντας ότι «οι άνθρωποι συµπεριφέρονται καλύτερα όταν έχουν δώσει το πραγµατικό τους όνοµα». «Νοµίζω ότι κρύβονται πίσω από την ανωνυµία και αισθάνονται ότι µπορούν να λένε ό,τι τους κατέβει πίσω από κλειστές πόρτες» συµπλήρωσε.

Το Facebook έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για περιστατικά µε τα οποία εθίγη η ιδιωτικότητα των χρηστών του και γι’ αυτόν τον λόγο έχει υποχρεώσει όλα τα µέλη του να χρησιµοποιούν τα αληθινά τους ονόµατα και να δίνουν πραγµατικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις όταν εγγράφονται. Το πρόβληµα φυσικά δεν έχει λυθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι µε τις αυστηρές θέσεις της η Ράντι θα µπορέσει να βρει πιο εύκολα πελάτες από τον χώρο των επιχειρήσεων για το νέο της εγχείρηµα.

WHO IS WHO
ΗΛΙΚΙΑ:

29 ετών.

ΣΠΟΥΔΕΣ:

Ψυχολογίας στο Χάρβαρντ, από όπου ο αδελφός της ουδέποτε αποφοίτησε.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Παντρεμένη με τον χρηματιστή Μπρεντ Τβορέτσκι και μητέρα ενός αγοριού τριών μηνών.

ΚΑΡΙΕΡΑ:

Διευθύντρια μάρκετινγκ στη Facebook από το 2005.


Προηγουμένως έπαιρνε μέρος ως πανελίστρια στην εκπομπή «Forbes on Fox», που μεταδίδεται από το άκρως συντηρητικό κανάλι του Μέρντοκ.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ:

Θολά για την ώρα.


Η εταιρεία RtoZ Media που μόλις ίδρυσε θα παρέχει συμβουλές και τεχνογνωσία σε θέματα κοινωνικών δικτύων.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ:

Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο σκεφτόταν να σπουδάσει θρησκευτικό τραγούδι για να τραγουδάει στη συναγωγή… Για καλή της τύχη, τότε ξεκινούσε την πορεία του ο αδελφός της και προτίμησε να πάει κοντά του.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ