Φορολογία επιδόματος ανεργίας

Ο κ. Θεόδωρος Παν. ερωτά: «Ημουν μισθωτός και με απέλυσαν. Το ποσό της αποζημίωσης σε ποιον κωδικό της φορολογικής δήλωσης το βάζω και σε ποιον το επίδομα του ΟΑΕΔ; Αυτά τα παραπάνω φορολογούνται;».

Απάντηση:

1. Η αποζημίωση που καταβάλλεται λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας φορολογείται αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Κατά συνέπεια, το ποσό αυτής δεν γράφεται υποχρεωτικά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αν ο φορολογούμενος επιθυμεί να τη γράψει για να δικαιολογήσει τεκμήρια, θα συμπληρώσει τον κωδικό 659 με το ακαθάριστο ποσό αυτής και τον κωδικό 433 με το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε. 2. Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στους ανέργους απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του φορολογουμένου που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ ετησίως.

«Πόθεν έσχες» για προσαύξηση περιουσίας

Ο κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος ερωτά: «Εχω μια κατάθεση ενός σημαντικού ποσού σε ελληνική τράπεζα. Δεν μετέφερα αυτό το ποσό εκτός Ελλάδος διότι μια τέτοια επιλογή δεν συνάδει προς τον χαρακτήρα μου.Θα ήθελα ωστόσο να σας ερωτήσω αν εκτός από τον φόρο που παρακρατείται για τους τόκους που προκύπτουν από την κατάθεση αυτήείναι πιθανόν να μου ζητηθεί από την Εφορία να εξηγήσω την προέλευση των χρημάτων αυτών και πολύ περισσότερο να καταβάλω και φόρο εισοδήματος για τα χρήματα αυτά».

Απάντηση: Με τις διατάξεις της παρ. 3

του άρθρου 15 του Ν. 3888/2010 προστέθηκε στην παρ. 3 του άρθρου 48 του ΚΦΕ: «Σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις είτε ότι απαλλάσσεται από τον φόρο με ειδική διάταξη προκειμένου αυτό να μη φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέρων επαγγελμάτων της χρήσης κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση».

Η πιο πάνω διάταξη, κακότεχνα διατυπωμένη, ορίζει απλά ότι σε οποιαδήποτε προσαύξηση της περιουσίας του πολίτη μπορεί η φορολογούσα αρχή να καλέσει αυτόν να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση της επιπλέον περιουσίας που αποκτήθηκε και, αν οι εξηγήσεις που θα δοθούν δεν θεωρηθούν επαρκείς και ικανοποιητικές, να υπαγάγει σε φόρο εισοδήματος την επιπλέον περιουσία που αποκτήθηκε. Η προσαύξηση της περιουσίας μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, όπως οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, μετοχές, τοκομερίδια, καταθέσεις κτλ.

Η κάρτα αποδείξεων δαπανών

Ο κ. Χριστόφορος Τάτσης ερωτά: «Εχω βαρεθεί να μαζεύω αποδείξεις λιανικής πώλησης για να δικαιολογήσω το αφορολόγητο ποσό.Εχει λεχθεί ότι από εφέτος θα εφαρμοσθεί ένας άλλος τρόπος συλλογής των αποδείξεων δαπανών με τη χρησιμοποίηση ειδικής κάρτας. Ισχύει αυτό;».

Απάντηση: Με τον Ν. 3943/2011 καθιερώθηκε από εφέτος εναλλακτικός τρόπος καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών μέσω της λεγόμενης Κάρτας Αποδείξεων. Η κάρτα αυτή αποτελεί προαιρετικό τρόπο καταγραφής των πιο πάνω αποδείξεων. Ο χρήστης αυτής υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της μέσω Διαδικτύου και με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας. Είναι δυνατόν να δηλωθούν ως τρεις κάρτες για έναν ΑΦΜ εντός ενός ημερολογιακού μήνα, είτε λόγω αντικατάστασής τους σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής είτε λόγω διάθεσής τους στα προστατευόμενα μέλη του φορολογουμένου.

Η Κάρτα Αποδείξεων διατίθεται δωρεάν από όλα τα καταστήματα τραπεζών διάθεσης, χωρίς να επιτρέπεται η καταγραφή του ΑΦΜ ή των στοιχείων ταυτοποίησης του προσώπου που τη λαμβάνει.

Χρέη στο Δημόσιο – Κατάσχεση σύνταξης

Ο κ. Δ. Πάνου ερωτά: «Είμαι συνταξιούχος και οφείλω στο Δημόσιο ένα σχετικά μικρό ποσό,το οποίο όμως αδυνατώ να πληρώσω. Κάποιος μου είπε ότι μπορούν να μου κατάσχουν τη σύνταξη. Αληθεύει αυτό;».

Απάντηση: Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε οφειλέτες του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι ως 1.000 ευρώ μηνιαίως. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, το ποσό που απομένει όμως δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Φορολόγηση διατροφής

Ο κ. Αντώνης Γάγγας ερωτά: «Η διατροφή για τα παιδιά εκπίπτει ή όχι;».

Απάντηση: Η διατροφή που καταβάλλεται για τα παιδιά δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ούτε μειώνει τον φόρο που προκύπτει από την κλίμακα. Η διατροφή αυτή δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ