Χρήση αυτοκινήτων από στελέχη

Ο κ. Δ. Καραχάλιος ερωτά: «Εργάζοµαι σε µεγάλη ανώνυµη εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια. Με βάση τα όσα ως το έτος 2011 γνώριζα, η τεκµαρτή δαπάνη των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων τα οποία ανήκουν στην εταιρεία επιµερίζεται µεταξύ του προέδρου, του διευθύνοντος συµβούλου και των λοιπών διευθυντών αυτής, και το προκύπτον από τον µερισµό ποσό αποτελεί τεκµήριο διαβίωσης για τα πρόσωπα αυτά. Τώρα οι υπηρεσίες της εταιρείας µε πληροφόρησαν ότι η δαπάνη αυτή αποτελεί και φορολογητέο εισόδηµα. Εµπιστεύοµαι τους ανθρώπους µε τους οποίους συνεργάζοµαι, θα ήθελα όµως και τη δική σας άποψη».

Απάντηση: Πράγµατι η τεκµαρτή δαπάνη των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων που ανήκουν σε ανώνυµη εταιρεία επιµερίζεται µεταξύ του προέδρου, του διευθύνοντος συµβούλου και των διευθυντών της εταιρείας, και το προκύπτον από τον επιµερισµό τεκµαρτό ποσό αποτελεί τεκµήριο διαβίωσης για καθένα από τα πρόσωπα αυτά. Η ρύθµιση αυτή ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα µε τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 3842/2010 προστέθηκε στην παρ. 1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ περίπτωση στ’, σύµφωνα µε την οποία αποτελεί εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες για τα στελέχη πάσης φύσεως επιχειρήσεων το τεκµαρτό µίσθωµα το οποίο προκύπτει από τη χρήση από τα πρόσωπα αυτά των ΙΧ επιβατικών επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό της εργοστασιακής τιµολογιακής αξίας του έτους της πρώτης κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ως εξής: για εργοστασιακή τιµολογιακή αξία από 15.000 ως 22.000 ευρώ µε ποσοστό 15%, για εργοστασιακή τιµολογιακή αξία από 22.001 ως 30.000 ευρώ µε ποσοστό 25%, για εργοστασιακή τιµολογιακή αξία πλέον των 30.000 ευρώ µε ποσοστό 30%.

Το εισόδηµα που προκύπτει, σύµφωνα µε τα προαναφερθέντα, αποτελεί πραγµατικό εισόδηµα και φορολογείται συναθροιζόµενο µε τα λοιπά εισοδήµατα του φορολογουµένου.

Tα βάρη από τα νέα τεκμήρια

Η κ. Παναγιώτα Παρασάκη ερωτά: «Σύµφωνα µε πρόσφατα δηµοσιεύµατα, ο τρόπος υπολογισµού των τεκµηρίων διαβίωσης µε βάση τις αντικειµενικές δαπάνες γίνεται αυστηρότερος µε συνέπεια να υπαχθούν στον προσδιορισµό του εισοδήµατος µε τον τρόπο αυτόν χιλιάδες νέοι φορολογούµενοι.

Εγώ διαµένω σε ένα διαµέρισµα τ.µ., έχω από κληρονοµιά µια κατοικία στο χωριό µου, καθώς και ένα επιβατικό αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. Το ετήσιο εισόδηµά µου από µισθούς ανέρχεται σε 16.000 ευρώ. Θα υπαχθώ στον τεκµαρτό τρόπο προσδιορισµού του εισοδήµατός µου;».

Απάντηση : Πράγµατι, µε τις ρυθµίσεις του Μεσοπρόθεσµου Πλαισίου ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2012-2015, που ψηφίστηκε µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τα τεκµήρια διαβίωσης (οι αντικειµενικέςδαπάνες) του Ν.3842/2010 έγιναν πολύ πιο αυστηρά µε συνέπεια να υπαχθούν από το 2012 στον τεκµαρτό προσδιορισµό χιλιάδες νέοι φορολογούµενοι µε µικροµεσαία εισοδήµατα. Ετσι, για παράδειγµα, το τεκµήριο της κύριας κατοικίας εµβαδού 90 τ.µ., στην οποία κατοικείτε, µε τις νέες ρυθµίσεις ανέρχεται σε 5.850 ευρώ, ενώ µε το προϊσχύον καθεστώς το τεκµήριο της κατοικίας αυτής ήταν 4.500 ευρώ, το δε τεκµήριο της δευτερεύουσας κατοικίας µε τις νέες ρυθµίσεις θα ανέλθει σε 2.925 ευρώ, ενώ µε το προηγούµενο καθεστώς ήταν 2.250 ευρώ. Ακόµη το τεκµήριο του επιβατικού αυτοκινήτου των 1.600 κ.ε., µε τα νέα τεκµήρια, θα ανέλθει σε 6.400 ευρώ, σε σχέση µε 4.200 ευρώ που ήταν προηγουµένως. Με βάση τα πιο πάνω το οικονοµικό έτος 2012 η τεκµαρτή δαπάνη θα ανέλθει για εσάςστο ποσό των 18.175 ευρώ, κάτι που σηµαίνει ότι θα φορολογηθείτε για το εισόδηµα αυτό και όχι για το πραγµατικό εισόδηµά σας.

Σύμφωνο συμβίωσης

Ο κ. Δ. Κονταξής ερωτά: «Πριν από δύο χρόνια σύναψα σύµφωνο συµβίωσης. Προτίθεµαι τώρα να αγοράσω πρώτη κατοικία. Παρακαλώ να µου γνωρίσετε αν θα τύχω του αφορολογήτου ποσού που ισχύει για τους εγγάµους, διότι οι πληροφορίες που έχω είναι αντιφατικές».

Απάντηση : Με την παρ. 4 του άρθρου 21 του Ν.3842.2010 προστέθηκε στο άρθρο 1 του Ν.1078/1980 η παρ. 14 η οποία ισχύει από 23.4.2010, σύµφωνα µε την οποία τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύµφωνο συµβίωσης, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.3719/2008, θεωρούνται σύζυγοι για την εφαρµογή των διατάξεων οι οποίες ρυθµίζουν την απαλλαγή από τον φόρο µεταβίβασης όταν αγοράζεται πρώτη κατοικία, εφόσον το σύµφωνο συµβίωσης έχει καταρτιστεί δύο τουλάχιστον έτη πριν από την αγορά της πρώτης κατοικίας. Με βάση τα πιο πάνω, αν αγοράσετε πρώτη κατοικία θα έχετε την απαλλαγή του εγγάµου η οποία ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

Χορήγηση ΑΦΜ

Ο κ. Alan Poter ερωτά: «Είµαι αλλοδαπός και έχω κληθεί να εργασθώ στην Ελλάδα σε µεγάληεταιρεία ελληνικών συµφερόντων. Επειδή µάλλον θα παραµείνω γιααρκετό χρονικό διάστηµα στην Ελλάδα, γεγονός που σηµαίνει ότι θα φορολογούµε στην Ελλάδα, θα παρακαλούσα να µου γνωρίσετε ποια είναι η διαδικασία απόκτησης ΑΦΜ».

Απάντηση : Θα επισκεφθείτε τη ∆ΟΥ του τόπου κατοικίας σας και µε το διαβατήριο, το µισθωτήριο της κατοικίας διαµονής, καθώς και µε την άδεια παραµονής σας στην Ελλάδα θα ζητήσετε να σας χορηγηθεί ο ΑΦΜ.

Δήλωση ακινήτων

Η κυρία Αικατερίνη Μόσχου ερωτά: «Σύµφωνα µε τα όσα ακούω για τα νέα φορολογικά µέτρα, το αφορολόγητο ποσό για τον φόρο ακίνητης περιουσίας από 400.000 ευρώ που είναι σήµερα θα γίνει από το 2011 200.000 ευρώ, κάτι που σηµαίνει ότι και εγώ που έχω ένα µικρό εισόδηµα από µισθούς, καθώς και ένα διαµέρισµα αντικειµενικής αξίας 250.000 ευρώ, θα πληρώσω φόρο. Ερωτώ: Θα πρέπει το 2011 να υποβάλω δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας;».

Απάντηση: Οχι, δεν θα υποβάλετε δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας, διότι η δήλωση αυτή των φυσικών προσώπων συντίθεται µηχανογραφικά από το υπουργείο Οικονοµικών από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων. Για την επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2011 θα ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που έχουν υποβληθεί κατά τα έτη 2005 ως και 2010, οι οποίες περιλαµβάνουν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, καθώς και τις µεταβολές της οικογενειακής και περιουσιακής κατάστασης, όπως έχουν διαµορφωθεί κατά την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Δήλωση φόρου κληρονομιάς

Η κ. Αντωνία Μαυρομάτη ερωτά: «Πρόσφατα απεβίωσε ο πατέρας µου, ο οποίος µάς άφησε κάποια περιουσία. Παρακαλώ να µου γνωρίσετε πότε πρέπει να υποβάλω τη δήλωση φόρου κληρονοµιάς».

Απάντηση: Η δήλωση φόρου κληρονοµιάς υποβάλλεται µέσα σε έξι µήνες αν ο κληρονοµούµενος πέθανε στην Ελλάδα ή µέσα σε έναν χρόνο αν ο κληρονοµούµενος, ή οι κληρονόµοι, ή οι κληροδόχοι διέµεναν κατά τον χρόνο του θανάτου στην αλλοδαπή. Οι πιο πάνω προθεσµίες αρχίζουν από: τον θάνατο του κληρονοµουµένου, τη δηµοσίευση της διαθήκης, ή τη δηµοσίευση της τελεσίδικης απόφασης που κηρύσσει την αφάνεια, ή τον θάνατο του υποχρέου σε δήλωση αν αυτός δεν υποβάλλει δήλωση, ή τον διορισµό των κηδεµόνων σχολάζουσας κληρονοµιάς, των εκτελεστών διαθήκης, των σύνδικων πτώχευσης, ή την αναγνώρισή τους, σε περίπτωση κληρονόµου σχολάζουσας κληρονοµιάς.

Από τον χρόνο που ορίζεται στο άρθρο 7 του Ν. 296/2001 σε περίπτωση µετάθεσης του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης από τον νόµο ή από τον χρόνο που ορίζεται στο άρθρο 8 του πιο πάνω νόµου σε περίπτωση µετάθεσης του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης µε απόφαση του προϊσταµένου της ∆ΟΥ.

Η εξάµηνη και η ετήσια προθεσµία µπορούν να παραταθούν για τρεις κατά ανώτατο όριο µήνες µε απόφαση του προϊσταµένου της αρµόδιας ∆ΟΥ εφόσον υπάρχουν αποχρώντες λόγοι (άρθρο του Ν. 2961/2001).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ