Η αποχώρηση του κ. Λ. Λαυρεντιάδη από το διοικητικό συμβούλιο της Ρroton Βank και η μείωση του ποσοστού του στην τράπεζα συνοδεύτηκαν από μια έκπληξη που προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτήματα όσον αφορά τις κινήσεις του δραστήριου επιχειρηματία, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να διακόψει κάθε- εμφανή τουλάχιστον- επιχειρηματικό δεσμό με την Ελλάδα. Τη θέση του προέδρου του κ. Λαυρεντιάδη στο διοικητικό συμβούλιο της Ρroton Βank τοποθετήθηκε ο κ. Ντάνιελ Βερν Σπέκχαρντ, μέχρι πρότινος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας!

Βεβαίως, η επιλογή του πρώην αμερικανού διπλωμάτη δεν είναι τυχαία. Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Σπέκχαρντ την περίοδο 2007-2010 και ανέπτυξαν στενή φιλία, σε σημείο μάλιστα που έγιναν κουμπάροι. Οσοι γνωρίζουν πράγματα και πρόσωπα υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση του κ. Σπέκχαρντ στη θέση του προέδρου της Ρroton Βank έχει καθαρά σημειολογικό χαρακτήρα. «Ο κ. Λαυρεντιάδης θέλει να στείλει το μήνυμα στους “εχθρούς” του ότι είμαι έχει ισχυρούς φίλους».

Και αν η επιλογή του πρώην αμερικανού πρεσβευτή, ο οποίος σήμερα είναι διευθύνων συνέταιρος (managing partner) του επενδυτικού οίκου WΕΜ Global Ιnvestment με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει εξήγηση, η απόφαση του κ. Λαυρεντιάδη να πωλήσει το 11,8% της τράπεζας σε πολλά φιλικά του πρόσωπα, εκ των οποίων κανένα δεν έχει πάνω από το 1%, δεν μπορεί εύκολα να αποκωδικοποιηθεί.

Οι τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις του έχουν απασχολήσει έντονα την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα και επιδέχονται πολλές ερμηνείες, καθώς ο ίδιος, σε αντίθεση από ό,τι έκανε στο παρελθόν, τηρεί σιγήν ιχθύος.

Η μείωση του ποσοστού στην Ρroton Βank από το 31,9% στο 20,1% και η αποχώρηση από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, την οποία απέκτησε το 2009 από την Τράπεζα Πειραιώς, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά κινήσεων που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες και οι οποίες τον οδηγούν μακριά από την Ελλάδα.

Οταν αποχώρησε από τις Αlapis, Νεοχημική και ΒΦΛ, στενοί του συνεργάτες ανέφεραν ότι ο κ. Λαυρεντιάδης θα επικεντρωθεί στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τελικά, φαίνεται ότι ούτε την Ρroton Βank επιθυμεί να «τρέξει» και γενικότερα επιδιώκει να μην υπάρχει αναφορά του ονόματός του στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα. Ο κ. Λαυρεντιάδης, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, όταν στις αρχές του 2010 γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, βρέθηκε αντιμέτωπος με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

«Δεν δάνειζαν μια εταιρεία με τζίρο 1 δισ. και ΕΒΙΤDΑ 200 εκατ.ευρώ» τονίζουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η δανειακή έκθεση των μέχρι πρότινος εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι εξασφαλίσεις που διαθέτουν οι τράπεζες δεν ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Σε προσωπικό επίπεδο η περιουσία του κ. Λαυρεντιάδη αποτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία πλέον θα διαχειρίζεται από το Λονδίνο όπου διαμένει μόνιμα.

Εκτός όμως από την αναδιαπραγμάτευση των δανείων των πρώην επιχειρήσεων του κ. Λαυρεντιάδη, και η Ρroton Βank, χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση. Η τράπεζα, που χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως «ο πιο αδύναμος κρίκος» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Απεμπλοκή πραγματική ή φαινομενική;
Η αποχώρηση του κ. Λαυρεντιάδη από τις επιχειρήσεις του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010 όταν περιόρισε τη συμμετοχή του στην Αlapis στο 6,11% από το 21,32%, και πούλησε το 100% που κατείχε στη Νεοχημική και στη ΒΦΛ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι πούλησε την Αlapis στο κ. Μάριο αλ Τζεμπούρι, συνέταιρό του στη Lamda Ρartners- το επενδυτικό fund που έχει στήσει από το 2008 στο Λονδίνο- και το 100% της ΒΦΛ στον φίλο του κ. Γ. Κυριακίδη ήγειρε ερωτήματα για το αν η απεμπλοκή του από την Ελλάδα και τις εταιρείες αυτές είναι πραγματική ή φαινομενική.

Μόνο το 100% της Νεοχημικής πουλήθηκε σε εταιρεία με την οποία ο επιχειρηματίας δεν έχει σχέση. Πρόκειται για το βρετανικό fund της Consilia.