Τέσσερις από τους επιφανέστερους τραπεζίτες της Βρετανίας, από αυτούς ακριβώς που έχουν χρεωθεί τη χρεοκοπία των μεγαθηρίων τους, της Royal Scotland Βank (RSΒ) και της Ηalifax Βank of Scotland (ΗΒΟS), κάθησαν χθες στο σκαμνί της επιτροπής ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών και πρόσφεραν στο κοινό τους, όχι και πολύ πειστικά, τη «βαθιά και απεριόριστη» συγγνώμη τους. Ο σερ Φρεντ Γκούντουιν και ο σερ Τομ Μακ Κίλοπ, αντίστοιχα διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της RΒS ώσπου αυτή να κρατικοποιηθεί εσπευσμένα για να μην καταρρεύσει, καθώς και ο Αντι Χόρνμπι και ο λόρδος Ντένις Στίβενσον, αντίστοιχων θέσεων της ΗΟΒ ώσπου και αυτή επίσης να εξαγοραστεί εσπευσμένα από τη Lloyds στα τέλη του 2008, με δύο πακέτα διάσωσης που στοίχισαν στο βρετανικό δημόσιο 37 δισ. στερλίνες (55 δισ. ευρώ), δεν απολογήθηκαν απλώς. Είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν και μια τεράστια, διογκούμενη κριτική για όλο το τραπεζικό σύστημα, και ιδιαίτερα για τις λεγόμενες «κυμαινόμενες» αμοιβές τους, όπως τα διάφορα μπόνους.

Εδώ και ημέρες άλλωστε η βρετανική πολιτική ηγεσία, ακολουθώντας τα χνάρια του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έχει θέσει σε αμφισβήτηση τα τεράστια μπόνους που δίνονται στους τραπεζίτες, ακόμη και όταν αυτοί αποτυγχάνουν. «Θα ήταν λάθος να ανταμείβουμε ανθρώπους των οποίων οι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες αποφάσεις οδήγησαν σε χρεοκοπία τις τράπεζες και προκάλεσαν τόση δυστυχία σε εκατομμύρια πελάτες» είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλιν. Ο εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της αντιπολίτευσης, ο Βινς Κέιμπλς, έφτασε να γράψει στη «Μail on Sunday» για τους τραπεζίτες: «Εχουν τύχη που οι Βρετανοί δεν έχουν απόθεμα από γκιλοτίνες»!

Την τεράστια αυτή αίσθηση θυμού είχαν να αντιμετωπίσουν οι άμεσοι υπεύθυνοι χθες. Ο κ. Γκούντουιν δήλωσε «βαθιά και αμέριστη συγγνώμη για όλη τη δυστυχία που προκλήθηκε» . Το ίδιο και ο κ. Στίβενσον, ο οποίος μάλιστα διευκρίνισε ότι «όλοι μας χάσαμε πολλά λεφτά,όπως και πολλοί από τους συναδέλφους μας,και αισθανόμαστε μεγάλη λύπηγια αυτό.Προκλήθηκε πολύ μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα για μερικούς από τους συναδέλφους μας,αλλά ακόμη και για τους πελάτες μας,για κάποιο διάστημα.Και θα έλεγα επίσης ότι αισθανόμαστε μεγάλη λύπηγια τις επιπτώσεις στην κοινωνία». Ο κ. Μακ Κίλοπ επίσης προσέθεσε και τη «σοβαρή επίπτωση για τους μετόχους και το προσωπικό», ενώ ο κ. Χόρνμπι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους «φορολογουμένους».

Ωστόσο οι ακροατές τους δεν φάνηκαν να πείθονται. Ο πρόεδρος της επιτροπής Τζον Μακ Φολ είπε στο ΒΒC ότι εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται «απολύτως» από «αλαζονεία», ιδιαίτερα καθώς οι τραπεζίτες, παρ΄ ότι ανέλαβαν τις ευθύνες τους, αρνήθηκαν ότι είναι «προσωπικά υπεύθυνοι» και ότι η παγκόσμια κρίση οφείλεται σε μερικές προσωπικές λανθασμένες επιλογές: «Δεν πιστεύω ότι κάποιος είδετην κρίση ναέρχεται» , είπε ο Γκούντουιν, «ούτε καν η Τράπεζα της Αγγλίας».

Οσο για το σύστημα των μπόνους και τον ρόλο του, ο κ. Χόρνμπι παραδέχθηκε ότι «αναμφίβολα το σύστημα αυτό σε πολλές τράπεζες στην υφήλιο αποδείχθηκε λανθασμένο στην τελευταία διετία,στο μέτρο που οι ανταμοιβές παίρνουν απλώς μια μορφή βραχυχρόνιας απόδοσης ρευστών και μεταφράζονται σε πολύ μεγάλα βραχυχρόνια μπόνους,χωρίς να είναι σαφές αν οι αποφάσεις θα αποδειχθούν σωστές σε βάθος τριών ή πέντε χρόνων.Αυτό σημαίνει ότι δεν ανταμείβεται ο σωστός τύπος συμπεριφοράς» .

Ωστόσο ο Τζον Μαν, μέλος της επιτροπής εκ μέρους των Εργατικών, επιτέθηκε γενικότερα στις τραπεζικές αμοιβές, όχι μόνο στα 2,7 εκατ. στερλίνες που πήρε ο κ. Γκούντουιν το 2007, ούτε και στο 1 δισ. που σύμφωνα με τη «Sunday Τelegraph» σκοπεύει να μοιράσει εφέτος η RΒS σε μπόνους. Και ρώτησε ρητορικά τον κ. Χόρνμπι, τώρα που εργάζεται ως «απλός» σύμβουλος στην τράπεζά του, γιατί να αμείβεται με 60.000 στερλίνες μηνιαίως, όσο δηλαδή 36 χαμηλόμισθοι τραπεζικοί: «Γιατί να ανταμείβουμε έτσι την αποτυχία;Γιατί να εξακολουθείτε να αμείβεστε τόσο;» του είπε. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα,όπως έκαναν ο πρόεδρος Ομπάμα,οι Ελβετοί και άλλοι» είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο κ. Κέιμπλ. Πάντως χθες έγινε γνωστό από την επίσημη ελβετική ρυθμιστική αρχή, τη FΙΝΜΑ, ότι η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, η UΒS, η οποία κατέγραψε ετήσια ζημιά 19,7 δισ. φράγκων (13 δισ. ευρώ), σκοπεύει να μοιράσει εφέτος στα στελέχη της 1,8 δισ. φράγκα.