Η Ευρώπη της ενέργειας δεν ενισχύθηκε από τη ρήξη της συμφωνίας που συνέδεε, από το 2001, τη γερμανική Siemens με τη γαλλική Αreva στο θέμα της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων. Πλέον, η Γερμανία στρέφεται προς τη Ρωσία για την ανάπτυξη αυτού του στρατηγικού τομέα- πολύ πιο πέρα, δηλαδή, από τις επιμέρους βιομηχανικές συμφωνίες που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στον όμιλο του Μονάχου και στον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας (Rosatom).

«Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε από την υλοποίηση προγραμμάτων ανά περίπτωση σε μια συμμαχία μεγάλης έκτασης ανάμεσα στη Siemens και στη Rosatom,η οποία θα είχε ενεργητική παρουσία στη Ρωσία,στη Γερμανία καθώς και σε τρίτες χώρες» είπε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Πέτερ Λέσερ, με τον οποίο συνομίλησε στο περιθώριο συνάντησης των ηγετικών στελεχών της Siemens, στις αρχές τις εβδομάδας στη Μόσχα. Ο κ. Λέσερ δήλωσε «ευχαριστημένος από αυτή την πρόσκληση για την επέκταση της σημερινής μας συνεργασίας και στις τεχνολογίες των πυρηνικών».

Και ανήγγειλε τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η σύναψη ολοκληρωμένης συμφωνίας πριν από τα τέλη Απριλίου. Από την πλευρά του ο Σεργκέι Κιριένκο, πρόεδρος της Rosatom, εκτίμησε ότι μια τέτοια συμμαχία θα ενίσχυε και τις δύο επιχειρήσεις στις παγκόσμιες αγορές όπου επικρατεί έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στη γαλλική Αreva, στην αμερικανική General Εlectric (που συνδέεται με τη Ηitachi) και στην ιαπωνική Τoshiba-Westinghouse. Μια γερμανορωσική προσέγγιση θα διευκόλυνε επίσης και τη διείσδυση της τη Siemensστη σιδηροδρομική αγορά, σε βάρος της Αlstom. Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είχαν υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας που θα άνοιγε τον δρόμο στην αμερικανική πυρηνική βιομηχανία, αλλά η κυβέρνηση Μπους την κατήγγειλε μετά την εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία, τον Αύγουστο 2008. Η Μόσχα παραμένει απομονωμένη στον χώρο της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας, στον οποίο η ειδικευμένη θυγατρική της Rosatom, η Αtomenergoprom, αναζητεί εδώ και καιρό «στρατηγική συμμαχία» με ευρωπαϊκή εταιρεία. «Το γεγονός ότι το σχέδιο αναγγέλθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και όχι από τα ενδιαφερόμενα μέρη,δείχνει πόσο πολύ ενθαρρύνεται από τα υψηλότερα κλιμάκια» υπογραμμίζει η εφημερίδα «Gazeta».

Στη Γερμανία, η ρήξη της γαλλογερμανικής συνεργασίας δεν ενθουσιάζει όλους τους επιχειρηματίες. «Θα ήταν προτιμότερο η Siemens να συνεχίσει τη συνεργασία με την Αreva,στην οποία συμμετέχει και η ΕΟΝ» εκτιμά ο Βουλφ Μπερνοτάτ, επικεφαλής της δεύτερης ηλεκτρικής εταιρείας στην Ευρώπη, της ΕΟΝ, σε συνέντευξή του στην «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung». Η ΕΟΝ επέλεξε τον γαλλογερμανικό αντιδραστήρα ΕΡR για να τον εγκαταστήσει στη Βρετανία και στην Κεντρική Ευρώπη.

Αναζητήστε τους υπαιτίους! Αυτό κάνουν τώρα στο Παρίσι όλοι αυτοί που λυπούνται για την απομάκρυνση της Siemens. Κατηγορούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πράγματι, ο Νικολά Σαρκοζί είχε εκτιμήσει, το 2007, ότι η παρουσία της Siemens στην Αreva ήταν ασυμβίβαστη με τη γερμανική πολιτική της εξόδου από τα πυρηνικά, η οποία προβλέπει να κλείσουν όλα τα πυρηνικά της το 2021. Στα Ηλύσια Πεδία παραδέχονται ότι αρνήθηκαν την ενίσχυση της Siemens στην Αreva.

Αυτό ευνοεί τα πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κ. Πούτιν: να διασπάσει τους Ευρωπαίους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις εξαγωγικές ικανότητες της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. Για ορισμένους παρατηρητές, είναι σίγουρο ότι μια πυρηνική συμφωνία θα έχει και ανταλλάγματα στον χώρο του φυσικού αερίου, με ενίσχυση και των συμφωνιών Siemens- Gazprom. Κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο κ. Λέσερ συζήτησε και με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Το ίδιο είχε πει προσφάτως και η γερμανίδα καγκελάριος, όταν κάλεσε την Ευρώπη «να προχωρήσει στην οριστικοποίηση ενός ουσιαστικού τμήματος της συμφωνίας για την ενέργεια,στο πλαίσιο της συμφωνίας συμμετοχής και συνεργασίας» . Ενδεχόμενο που, όπως είπε η Ανγκελα Μέρκελ, προϋποθέτει τόσο τη στήριξη μεγάλων προγραμμάτων σχετικά με τους αγωγούς της Gazprom (Southsteam και Νorthstream) όσο και τη στήριξη του προγράμματος Νabucco, που θα συνδέει τις παραγωγούς χώρες της Κασπίας με την Αυστρία, μέσω Τουρκίας.