O λη του τη ζωή, ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζόε Λιούις, 71 ετών, ακολούθησε τη συμβουλή του μεγάλου αμερικανού βιομηχάνου Τζον Ροκφέλερ: «Δεν πρέπει να εμφανιστείς παρά τρεις φορές στη ζωή σου στις εφημερίδες:όταν γεννιέσαι,όταν παντρεύεσαι και όταν πεθαίνεις». Ο Λονδρέζος από το «λαϊκό» Ιστ Εντ έχει αποφύγει κάθε δημοσιότητα, σε σημείο που ζει σε μια βίλα-οχυρό στις Μπαχάμες. Η εμμονή για μυστικότητα του ιδρυτή της Τavistock Group, αυτοκρατορίας στα χρηματοπιστωτικά, στα ακίνητα, στα αθλήματα και στην ενέργεια, είναι τόσο μεγάλη που υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες του. Ολη του τη ζωή δεν έχει δώσει παρά ελάχιστες συνεντεύξεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τζόε Λιούις έγινε ο πιο διάσημος άγνωστος των χρηματιστηρίων εξαιτίας της χρεοκοπίας της Βear Stearns, της οποίας ήταν μεγαλομέτοχος. Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας του στοίχισε…

1 δισ. δολάρια!

Η επένδυση στη νεοϋορκέζικη τράπεζα που είχε κάνει ο «Τζόε ο κατακτητής» ακολούθησε το οικογενειακό πρότυπο ενός πατέρα ιδιοκτήτη «παμπ». Χάρη σε μερικές γενικές αρχές που του είχε μάθει ο πατέρας του, ο Τζόε έγινε μία από τις πλουσιότερες προσωπικότητες της Βρετανίας. Η συνταγή του: να επενδύει σε στοιχεία που υποτιμά η αγορά και να περιμένει ακόμη και μερικά χρόνια αν χρειαστεί για να ανέβουν οι μετοχές. Αυτό έπρεπε να γίνει και με την Βear Stearns, που βρέθηκε στο κέντρο της αναταραχής, της οποίας απέκτησε το 7% του κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο του 2007. Συμμετοχή που την αύξησε στο 9,6% στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά την αποτυχία μιας στρατηγικής με options, όταν κανένας δεν ενδιαφερόταν για τις μετοχές της εταιρείας.

O αυτοδημιούργητος αυτός άνδρας είναι εξαιρετικά καχύποπτος και μοναχικός.

Οπως και ο Τζορτζ Σόρος, που θαυμάζει, το ταλέντο του Λιούις στην κερδοσκοπία του συναλλάγματος του απέδωσε τα μέγιστα στην κρίση της στερλίνας το 1992. «Εάν του αρέσει μια ιδέα,διαλέγει τα σωστά άτομα και κινητοποιεί τα αναγκαία μέσα για να ολοκληρώσει μια συναλλαγή.Μετά περνάει σε άλλο σχέδιο» λέει το δεξί του χέρι, ο Ράζες Θάκαρ, γενικός διοικητής της Τavistock. Στις μέρες μας, με τη βοήθεια και της ηλικίας του, η καθημερινή διαχείριση έχει αφεθεί στους συνεργάτες του και ο ίδιος επικεντρώνεται στις μακροοικονομικές πλευρές των χωρών και των κλάδων παρέμβασης.

Αλλά, παραδόξως, ο μοναχικός αυτός άνθρωπος μισεί τη μοναξιά. Χωρισμένος, πατέρας δύο παιδιών, που νυμφεύτηκε τη γραμματέα του σε δεύτερο γάμο, αρέσκεται να περιτριγυρίζεται από άλλους επιχειρηματίες που να έχουν, όπως και ο ίδιος, ταπεινή καταγωγή. «Μισεί να μιλάει με τους ανθρώπους.Τον αρρωσταίνουν οι συναναστροφές,γιατί είναι ο ίδιος ντροπαλός» λέει η κόρη του Βιβιέν. Η αγάπη του για την τέχνη τον έκανε να πλησιάσει τον επίσης αυτοδημιούργητο γάλλο επιχειρηματία Φρανσουά Πινό. Και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον έκανε να αποκτήσει (μέσω της εταιρείας Εnic) την ομάδα της Τότεναμ, τη Σλάβια Πράγας και να γίνει, πριν από λίγα χρόνια, μεγαλομέτοχος της αθηναϊκής ΑΕΚ.

«Παρά την περιπέτειά του με την Βear Stearns,ο Τζόε δεν κινδυνεύει να βρεθεί στον δρόμο.Μπορεί να πουλήσει τα αμέτρητα ακίνητά του,τα κρυμμένα πίσω από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες,των οποίων η αξία είναι αδύνατον να εκτιμηθεί» επιμένει ο Φίλιπ Μπέρεσφορντ, συγγραφέας της ταξινόμησης των μεγαλύτερων βρετανικών περιουσιών, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από τους «Sunday Τimes». Στην εφετινή έκδοση, που θα δημοσιευθεί στις αρχές Απριλίου, ο Λιούις έπεσε από τη 16η στην 25η θέση, με μια περιουσία που υπολογίζεται σε 2,2 δισ. στερλίνες (2,82 δισ. ευρώ).