Οι εταιρείες DEMO, Συστήματα Sunlight, Μασούτης, ΕΛΒΙΑΛ, Genesis Pharma και Τιτάν έλαβαν τα βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Growth Awards στις έξι κατηγορίες όπως αυτά έχουν θεσμοθετηθεί από την Eurobank και την Grant Thornton.
Ειδότερα στην DEMO απονεμήθηκε το βραβείο Λειτουργικής/Επιχειρησιακής Βελτίωσης, στη Sunlight το βραβείο Ανάπτυξης Προϊόντος/Ανάπτυξης Αγορών, στη Μασούτης το βραβείο Ανθρωπίνου Δυναμικού και Εταιρικής Κουλτούρας, στην ΕΛΒΙΑλ το βραβείο Επενδύσεων, στην Genesis Pharma το βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν τα βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας.
Σκοπός της πρωτοβουλίας, που εγκαινιάστηκε το 2016 από τη Eurobank και την Grant Thornton είναι να αναδειχθούν εκείνες οι ελληνικές επιχειρήσεις που, παρά το δυσμενές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν, καινοτόμησαν, υιοθέτησαν εξωστρεφή στρατηγική, εμφάνισαν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, σεβόμενες την πελατειακή τους βάση και το ανθρώπινο δυναμικό τους και διαθέτουν υψηλό αίσθημα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης
Η απονομή των βραβείων έγινε σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης, σύντομο χαιρετισμό απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Peter Bodin, global CEO της Grant Thornton, στην παρουσίαση του με θέμα «A new mindset for a new corporate world» μίλησε για τη ραγδαία ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται σήμερα οι αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον και πώς αυτό οδηγεί στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου σκέψης, που θα αγκαλιάζει τις αλλαγές και θα δημιουργεί μια κουλτούρα η οποία θα είναι ικανή να μετατρέψει την κρίση σε όφελος.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης και διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton κ. Βασίλης Καζάς αναφέρθηκαν συνοπτικά στη φιλοσοφία και τη σημασία του θεσμού των «Growth Awards», στόχος του οποίου είναι να αναδείξει το σύγχρονο και υγιές ελληνικό επιχειρείν που μπορεί να πρωτοστατήσει στην εθνική προσπάθεια παραγωγικής και επενδυτικής ανασυγκρότησης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Φ. Καραβίας: 20 δις. επενδύσεις σε ενέργεια, logistics, τουρισμό
Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, στην ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα σε στρατηγικούς κλάδους, στους οποίους «οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί συσχετισμοί, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η παράδοση και οι φυσικοί πόροι της χώρας μας δίνουν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε, όχι μόνο για τα επόμενα χρόνια, αλλά για αρκετές δεκαετίες. Ειδικότερα, τα μεγάλα έργα στους κλάδους της ενέργειας, των logistics και του τουρισμού, μαζί με τα σχετιζόμενα έργα υποδομής μπορούν να προσελκύσουν διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σωρευτικά, θα προκαλέσουν τη δημιουργία επιπλέον ΑΕΠ περίπου €30 δισ. σε ορίζοντα δεκαετίας και τουλάχιστον €60 δισ. σε ορίζοντα εικοσαετίας. Η τελική επίδραση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη!» τόνισε ο κ. Καραβίας εξηγώντας ότι «οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν κεντρική θέση στον επιχειρηματικό σχεδιασμό μας και στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της Eurobank. Η Eurobank θέλει και μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων που εντάσσονται σε όσα περιέγραψα ως αναπτυξιακά προτάγματα».
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εστίασε στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να απελευθερωθούν οι δημιουργικές της δυνάμεις από τα δεσμά του κρατισμού. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του κράτους, τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών καθώς και το συνολικό πλέγμα των πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος επεσήμανε: «οι βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού προτύπου συνοψίζονται στην αξιοποίηση της γνώσης και του διαθέσιμου ανθρώπινου κεφαλαίου, στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία ποιοτικών υποδομών και στη διοικητική αποτελεσματικότητα. Κεντρικός μας στόχος οφείλει να είναι η στροφή προς μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία, τα οποία θα μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε έρευνα της Grant Thornton για 8.000 επιχειρήσεις από τους partners της εταιρείας, κ.κ. Μανόλη Μιχαλιό και Νίκο Ιωάννου, αποτυπώνοντας τις τάσεις που διαμορφώνονται και αναδεικνύοντας δυνάμεις αλλά και ανάγκες που αναπτύσσονται στις νέες συνθήκες, ρίχνοντας έτσι φως στο μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

O διαγωνισμός και το who is Who των νικητών

Μέσα από την ανάλυση των χρηματοοικονομικών στοιχείων 8.000 ελληνικών επιχειρήσεων και με την χρήση μοντέλων αξιολόγησης που χρησιμοποιούν συνδυαστικά διαφορά στοιχεία των δημόσια διαθεσίμων χρηματοοικονομικών πληροφοριών, έπελέγησαν 193 (Growth Drivers) που εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη σε πωλήσεις και κερδοφορία και υγιή χρηματοοικονομική δομή. Στην συνέχεια προκρίθηκαν 21 εταιρείες για να αποφασίσει στην τρίτη φάση του διαγωνισμού η Επιτροπή Βράβευσης την οποία συγκροτούν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό στίβο της χώρας, τις 6 εταιρείες που έλαβαν και τα βραβεία.
Η φαρμακευτική εταιρεία DEMO είναι η πρώτη εταιρεία σε νοσοκομειακές πωλήσεις ενέσιμων προϊόντων. Το 81% της παραγωγής της εξάγεται. Απασχολεί 850 εργαζόμενους και το 2016 είχε τζίρο 136 εκατ. και κέρδη προ φόρων 17,8 εκατ. ευρώ.
Η Sunlight είναι μεταξύ των πρώτων εταιρειών στην Ευρώπη στις βιομηχανικές και καταναλωτικές μπαταρίες. Το 84% της παραγωγής της εξάγεται. Απασχολεί 800 εργαζόμενους και το 2016 πραγματοποίησε πωλήσεις 153,9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 5,2 εκατ. ευρώ.
Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Μασούτης είναι το μεγαλύτερο δίκτυο σούπερμαρκετ στη Βόρειο Ελλάδα. Διαθέτει 250 καταστήματα λιανικής και 22 χονδρικής cash & carry. Απασχολεί 6.500 εργαζόμενους και το 2016 είχε τζίρο 800 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 27,3 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΙΑΛ δραστηριοποιείται στη διέλαση αλουμινίου και εξάγει το 70% της παραγωγής της και τα τελευταία χρόνια έχει θέσει νέα πρότυπα στα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου. Τη διετία 2017 –2018 επενδύει 30 εκατ. ευρώ. Το 2016 είχε τζίρο 55,9 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4,6 εκατ. ευρώ.
Η φαρμακευτική Genesis Pharma συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με εξειδίκευση σε προϊόντα φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας. Το 2016 είχε τζίρο 102,6 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 7 εκατ. ευρώ.
Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν διαθέτει καθετοποιημένη δραστηριότητα, παραγωγική και εμπορική σε 14 χώρες. Το 2016 πραγματοποίησε τζίρο 1,5 δις. ευρώ και κέρδη προ φόρων 63,5 εκατ. ευρώ.