«Η θάλασσα είναι δημόσιος χώρος. Είναι το κοινό μας σπίτι και χρειάζεται να το προστατέψουμε».

Με αυτό το κεντρικό μήνυμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη με τίτλο «Καθαρισμοί ακτών και μετά; – Σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα».

Το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη εστιάζει στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην ενίσχυση του κόσμου της θάλασσας, επιδιώκοντας να λειτουργήσει καταλυτικά στον τομέα της προστασίας των ακτών και βυθών. Σε αυτό το πλαίσιο, επέλεξε στην πρώτη του εκδήλωση να προσκαλέσει τους φορείς και τις οργανώσεις που μελετούν τη θάλασσα, διοργανώνουν ή συμμετέχουν σε καθαρισμούς ακτών, διαμορφώνουν πολιτικές για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και αξιοποιούν τα θαλάσσια απορρίμματα ως βάση για παραγωγική δραστηριότητα.

Με κεντρική ομιλήτρια την Μαρία Δαμανάκη, Global Managing Director for Oceans του Nature Conservancy και αφετηρία μια επισκόπηση του επιστημονικού πλαισίου από τον Γιώργο Παπαθεοδώρου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, η εκδήλωση εξέτασε την ιστορία και το παρόν των καθαρισμών ακτών στη χώρα μας• τον εθελοντισμό και τη σχέση των καθαρισμών με την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες αλλά και έξω από το σχολείο• την παραγωγή επιστημονικής γνώσης για τη ρύπανση από τα απορρίμματα που συλλέγονται σε θάλασσες και ακτές • και, τέλος, την οικονομία της θάλασσας και τη σύνδεση του περιβάλλοντος με την αειφορία, τη γαλάζια οικονομία και την παραγωγική ανάπτυξη.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των οργανώσεων, η ανάδειξη καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και η αναζήτηση τρόπων συνεργασίας με κοινό στόχο τη βελτίωση της κατάστασης των θαλασσών μας. Όπως επισημάνθηκε, ο ανοιχτός διάλογος, η ανταλλαγή συμπληρωματικών ερευνητικών δεδομένων από τη δραστηριότητα στο πεδίο, η χρήση κοινών πρωτοκόλλων και μεθοδολογίας και η διασύνδεση όλων των ενδιαφερόμενων είναι οι προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αποτελέσματα με διάρκεια και επιδραστικότητα.

Όπως επισήμανε η Μαρία Δαμανάκη, “η φύση του προβλήματος απαιτεί κοινή προσπάθεια από όλους- την πολιτεία, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις παράκτιες και αλιευτικές κοινότητες και, φυσικά, τις επιχειρήσεις.”

Μιλώντας για τους επόμενους στόχους του ιδρύματος, η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, δήλωσε: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένη καταγραφή όσων γίνονται σε αυτόν τον χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά αλλά και επαναλήψεις. Επίσης, δεν υπάρχει εμπεδωμένη κουλτούρα συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς, οργανώσεις και ομάδες που δραστηριοποιούνται με κοινό αντικείμενο τη θάλασσα. Αυτό το κενό επιδιώκει να συμπληρώσει το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη, προσκαλώντας όσους ασχολούνται με τη θάλασσα και εργάζονται γι’ αυτήν να συναντηθούν, να συζητήσουν και να σχεδιάσουν κοινές δράσεις για την επόμενη μέρα».