Τα καθαρά έσοδα του ΟΠΑΠ προ εισφορών ή GGR (τζίρος παιχνιδιών μείον τα κέρδη των παικτών) διαμορφώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο του 2017 στα 357,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 11,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στο 9μηνο τα καθαρά έσοδα προ εισφορών ανήλθαν στα 1,045 δις, αυξημένα κατά 4,8%.
Μετά την αφαίρεση της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων και των προμηθειών των πρακτόρων τα καθαρά έσοδα από παιχνίδια του οργανισμού διαμορφώθηκαν στα 148,5 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο (+13,4%) και στα 433,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο (+6%).
Tα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ ανήλθαν στα 48,1 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο (+64,1%) και στα 109 εκατ. ευρώ στο 9μηνο (-5,1%). Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου 2017 ανήλθαν σε 37,6 εκ. συγκριτικά με 33,8 εκατ. το τρίτο τρίμηνο του 2016 (+11,2%).
Όπως σημειώνει η εταιρεία, οι καλές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου οφείλονται στα παιχνίδια αθλητικού στοιχηματισμού και στην αυξανόμενη συνεισφορά των VLTs.
Eιδικότερα, τα VLTs στο τρίτο τρίμηνο συνεισέφεραν 16,27 εκατ. ευρώ στα έσοδα προ εισφορών (δεν υπάρχει σύγκριση με πέρσυ) και στο 9μηνο το ποσό των 25,65 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν σε λειτουργία συνολικά 5.297 VLTs σε 157 καταστήματα Play και σε 468 πρακτορεία ΟΠΑΠ. Οι δανειακές υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια) στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 582,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημερομηνία ο οργανισμός είχε ταμείο 347,8 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να ανέρχεται στα 234,5 εκατ. ευρώ.
Το ΔΣ θα προτείνει σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 6 Δεκεμβρίου τη διανομή αδιάθετων κερδών παρελθουσών χρήσεων, μικτού ποσού 0,70 ευρώ, ανά μετοχή. Υπό την αίρεση της έγκρισης της γενικής συνέλευσης η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα αρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Ντάμιαν Κόουπ δήλωσε:
«Ύστερα από ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο, το τρίτο τρίμηνο σηματοδότησε την επιστροφή σε ουσιώδη αύξηση τόσο των εσόδων όσο και της κερδοφορίας του OΠΑΠ. Η ενίσχυση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ισχυρές επιδόσεις του χαρτοφυλακίου των στοιχηματικών προϊόντων μας, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs) και των Virtual παιχνιδιών, καθώς και την αυξανόμενη συνεισφορά των παιγνιομηχανημάτων (VLTs).
Παρά την αυξανόμενη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας, οOΠΑΠδείχνει ότι μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ελκυστικών επιλογών στα τυχερά παίγνια. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σημαντικά στα προϊόντα, την τεχνολογία και τους ανθρώπους μας, με στόχο την υλοποίηση του Οράματος 2020 τουOΠΑΠκαι έχουμε επιτύχει περαιτέρω πρόοδο σε κάθε μία από τις 8 στρατηγικές προτεραιότητές μας. Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν ήδη τα πρώτα οφέλη αυτών των επενδύσεων και επιβεβαιώνουν τη σκληρή δουλειά και τη συνεισφορά όλης της ομάδας τουOΠΑΠ– των εργαζομένων και των πρακτόρων μας.
Επίσης, έχουμε εντείνει τις προσπάθειες μας στο σημαντικό τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον επενδύσεων σε προγράμματα και πολιτικές για το υπεύθυνο παιχνίδι, ενώ συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές για την καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας στα τυχερά παίγνια. Κοιτώντας μπροστά, έχουμε μερικούς ιδιαίτερα απαιτητικούς μήνες, που περιλαμβάνουν μια σειρά σημαντικών ορόσημων τόσο για τη μετάβαση μας σε νέες τεχνολογικές πλατφόρμες όσο και την ανάπτυξη των προϊόντων μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας τόσο για το 2017 όσο και τα επόμενα χρόνια».