Εκδικάστηκε την περασμένη Τρίτη η αίτηση των πιστωτριών τραπεζών για την υπαγωγή της εισηγμένης εταιρείας Alpha Grissin σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η διοίκηση της εταιρείας εναντιώθηκε στην αίτηση και επανέλαβε την πρόταση εξυγίανσης που προβλέπει διασφάλιση μέσω ενεχύρων του 65% των χρεών, ρύθμιση των υπολοίπων και ίδια συμμετοχή με «φρέσκα» κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία πριν την αίτηση των τραπεζών για ειδική εκκαθάριση είχε υποβάλει αίτηση πτώχευσης και η εκδίκαση μετά από μία πρώτη αναβολή έχει οριστεί για τις 7 Νοεμβρίου του 2018. Μέχρι τότε η εταιρεία προστατεύεται από τους πιστωτές ώστε να μην εκκινήσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατά της περιουσίας της.

Η πρωτοβουλία της κήρυξης σε πτώχευση τον περασμένο Μάιο από την διοίκηση της εταιρείας είχε αιφνιδιάσει και ταυτόχρονα εξοργίσει τις τράπεζες που αποφάσισαν να κινήσουν τις διαδικασίας ειδικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2016 τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του ομίλου ανήρχοντο στα 23 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός ήταν 34,5 εκατ. ευρώ και αθροιστικά μαζί με τις οφειλές προς προμηθευτές το ύψος των υποχρεώσεων προσέγγιζε τα 39 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2016 ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 14,3 εκατ. ευρώ, τα ebitda ήταν αρνητικά κατά 572.000 ευρώ, οι καθαρές ζημίες έφτασαν τα 2,8 εκατ. ευρώ και ο όμιλος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι ορκωτοί λογιστές να επισημαίνουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης.

Η εταιρεία τον περασμένο Μάιο αιτιολογώντας την αίτηση για πτώχευση είχε επιτεθεί προς τις τράπεζες επισημαίνοντας πως αυτές από το 2015 «απαίτησαν την τοκοχρεωλυτική επιστροφή των δανείων που της είχαν χορηγήσει υπό τη μορφή ανοικτού κεφαλαίου κίνησης, απαιτώντας παράλληλα η ρευστότητα της εταιρείας να διοχετευτεί αποκλειστικά σε αυτά και όχι στην αγορά, υπό τη μορφή προμήθειας, προϊόντων προς πώληση. Η εταιρεία, σήμερα, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.»

» Τα λειτουργικά της κέρδη αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους λογιζόμενους τόκους που προκύπτουν από τα τραπεζικά δάνεια που έχει συνάψει, και φυσικά αδυνατεί να επιστρέψει, τα δάνεια που έχει λάβει, όπως οι τράπεζες απαιτούν. Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η εταιρεία αναμένεται να οδηγηθεί σε γενική και μόνιμη παύση πληρωμών, αφού θα στερείται χρημάτων προκειμένου να προβεί σε παραγγελίες προϊόντων και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, οι οποίοι και θα καταγγείλουν τις μεταξύ τους συμβάσεις, στρεφόμενοι στον ανταγωνισμό».

Ιστορικό

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον κ. Βασίλη Γκρίσιν, ο οποίος είχε κάνει όνομα με την εμπορία αυτοκινήτων αλλά η εισηγμένη επικεντρώθηκε σε άλλους τομείς και ειδικότερα στα κλιματιστικά, τα συστήματα αδιάλειπτης λειτουργίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, τα ακίνητα και την ενέργεια. Τομείς που στην αρχή έδωσαν ώθηση στις εργασίες της εταιρείας αλλά στην πορεία αποδείχθηκαν βαρίδια, ιδίως ο κλάδος των ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2011 και μετά η εταιρεία δεν κατάφερε να περάσει τον κάβο της κρίσης και μέχρι σήμερα εμφανίζει ζημίες, αρνητικά ίδια κεφάλαια και έντονα προβλήματα ρευστότητας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι καταλυτικό ρόλο στην αδυναμία της εταιρείας να ορθοποδήσει ήταν και η αλλαγή διοίκησης το 2013, όταν το τιμόνι της Alpha Grissin ανέλαβε ο κ. Αλιόσα Γκρίσιν, γιος του Βασίλη. Ο όμιλος απασχολεί 107 άτομα και η εταιρεία 57. Όπως προαναφέρθηκε ο τζίρος το 2016 είχε διαμορφωθεί στα 14,3 εκατ. ευρώ όταν το 2009 οι πωλήσεις της είχαν φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Βασίλης Κώτσης