Την πρώτη πτώση κερδών έπειτα από πέντε χρόνια ανακοίνωσε για το οικονομικό έτος 2016-17 η Toyota Motor. Μικρή πτώση σημείωσαν και τα έσοδα της γιγαντιαίας ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παρά το γεγονός ότι πούλησε περισσότερα οχήματα συγκριτικά με το προηγηθέν οικονομικό έτος.
Η δεύτερη σε πωλήσεις μετά τη γερμανική Volkswagen εταιρεία κατασκευής οχημάτων στον κόσμο ανακοίνωσε την Τετάρτη για το 12μηνο που έληξε το Μάρτιο του 2017 κέρδη 1,83 τρισ. γεν (14,8 δισ. ευρώ). Πρόκειται για κερδοφορία μειωμένη κατά 21% συγκριτικά με εκείνη το αμέσως προηγούμενο 12μηνο.
Η Toyota προειδοποίησε, μάλιστα, ότι το νέο οικονομικό έτος τα κέρδη της ενδεχομένως θα είναι ακόμη μικρότερα, λόγω της ενίσχυσης της ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος.
Η πρόβλεψη της επιχείρησης βασίζεται συγκεκριμένα στην υπόθεση ότι η ισοτιμία του γεν θα κυμανθεί το διάστημα μέχρι το Μάρτιο του 2018 στα 105 ανά δολάριο. Στην υπόθεση δηλαδή ότι το γεν θα ισχυροποιηθεί από τα 108 ανά δολάριο, που ήταν η μέση ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Η αμερικανική αγορά

Το διάστημα Απριλίου 2016-Μαρτίου 2017 η Toyota πούλησε 10,25 εκατ. οχήματα, ενώ το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος είχε πουλήσει 10,19 εκατ. οχήματα. Τα έσοδά της, ωστόσο, από τις πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς στα 27,6 τρισ. γεν (223 δισ. ευρώ).
Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι εσχάτως η εταιρεία αγωνίζεται να διατηρήσει το μερίδιό της στη μεγαλύτερη αγορά της, εκείνη των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις της συνολικά στη Βόρεια Αμερική υποχώρησαν καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση για μεγαλύτερα αυτοκίνητα, όπως είναι τα αυτοκίνητα πολλαπλών χρήσεων (SUV). Διότι η ζήτηση για ενεργοβόρα SUV ανέκαμψε στις ΗΠΑ λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους η Toyota είχε ανακοινώσει ότι θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην αμερικανική αγορά την επόμενη πενταετία.