O OΠΑΠ αρχίζει και ξεδιπλώνει το πλάνο ανάπτυξης για τα πρακτορεία έτσι όπως αυτό έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στους πράκτορες από τον επικεφαλής του οργανισμού Ντάμιαν Κόουπ.
Τα τέσσερα πρώτα δείγματα γραφής αφορούν την εγκατάστασηVLTsστα πρακτορεία, την έναρξη τωνvirtualsportsκαι τη σημαντική έκπτωση 32% στο ηλεκτρικό που εξασφάλισε ο ΟΠΑΠ, καθώς και την ακύρωση των αδιάθετων λαχείων.
Υπενθυμίζεται ότι σημαντικό τμήμα από τα κεφάλαια που θα αντλήσει ο ΟΠΑΠ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου που είναι σε πλήρη εξέλιξη, θα κατευθυνθεί σε μεγάλες επενδύσεις που θα έχουν πολλαπλά οφέλη για το δίκτυο: 72,1 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των τεχνολογικών υποδομών των πρακτορείων (τα 43,5 εκατομμύρια το 2017). Επίσης, 25,2 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs στα ειδικάgaminghallsκαι στα πρακτορεία (τα 15,2 εκατομμύρια ευρώ το 2017), και επιπλέον 20,3 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση τωνSSBTsκαι τωνVirtualGamesστα πρακτορεία (τα 12,3 εκατομμύρια ευρώ το 2017).
Η επένδυση που υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί εντός του 2018 εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά την εικόνα όχι απλά των πρακτορείων αλλά του ΟΠΑΠ καθώς στόχος είναι να παρέχει ένα κορυφαίο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τυχερών παιγνίων, η απόφαση ήρθε την πλέον κατάλληλη στιγμή καθώς από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ μέχρι σήμερα οι επενδύσεις έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Μόνο από τις αλλαγές των τελευταίων ετών, (απόκτηση νέων αδειών -Ελληνικά Λαχεία, ΣΚΡΑΤΣ, Ιππόδρομος- και τη βελτίωση υφιστάμενων παιχνιδιών -KINOBonus, Πάμε ΣτοίχημαLive), δημιουργήθηκε επιπρόσθετος τζίρο για το δίκτυο ο οποίος βάσει στοιχείων του 2015 ανέρχεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Οι επιπλέον προμήθειες που εισέπραξε το δίκτυο βάσει αυτής της εξέλιξης ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, η επένδυση του ΟΠΑΠ στην εκπαίδευση των πρακτόρων, με αιχμή το πρόγραμμαRetailExcellence, δημιούργησε επιπλέον προμήθειες 10% στα πρακτορεία που συμμετείχαν σε αυτό. Επίσης οι κεντρικές συμφωνίες για εξοπλισμό οδήγησαν σε εξοικονόμηση άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για τους πράκτορες. Καρπούς αποδίδουν και οι μεταβολές στη χωροθέτηση των πρακτορείων η οποία ήδη είχε αποτέλεσμα την αύξηση κατά 20%, κατά μέσο όρο, του κύκλου εργασιών σε 450 πρακτορεία.