Η εισηγμένη εταιρεία Yalco στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του συνολικού της δανεισμού και προκειμένου να επικεντρωθεί και να ενισχύσει την κύρια δραστηριότητα της στην Ελλάδα προχώρησε σε κατ΄ αρχήν συμφωνία πώλησης της κατά 100% θυγατρικής της στη Ρουμανία με την επωνυμία YALCO Romania Srl.
Η YALCO Romania Srl. διατηρούσε από το 2007 την αποκλειστική διανομή, στα κανάλια των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, των σημάτων Black & Decker και DeWalt. Η συμφωνία με τον νέο αγοραστή επετεύχθη παράλληλα με την απευθείας είσοδο της εταιρείας Black & Decker στην τοπική αγορά της Ρουμανίας και την κατά συνέπεια απώλεια της αποκλειστικής διανομής των προϊόντων της από την YALCO Romania Srl. Η άμεση εξεύρεση επενδυτή ήταν σημαντική δεδομένου ότι η πώληση της θυγατρικής αποτελεί μέρος του συμφωνημένου και προς υλοποίηση πλάνου ενεργειών με τις δανείστριες τράπεζες της εταιρείας.
Η διαδικασία εκτίμησης της αξίας της θυγατρικής και διαπραγματεύσεων με τον νέο επενδυτή για την αρχική επίτευξη συμφωνίας διήρκεσε πάνω από έξι μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά στοιχεία της εταιρείας και τις τελευταίες εξελίξεις η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Moore Stephens στην Ρουμανία εκτίμησε τη συνολική αξία της εταιρείας (Enterprise Value) σε 1,9 εκατ. ευρω. Έκ του τιμήματος αυτού 300.000 ευρω(Market Value) θα εισπράξει η YALCO Σ.Δ. Κωνσταντίνου & Υιός Α.Ε., ενώ ο αγοραστής θα αναλάβει και την υποχρέωση αποπληρωμής 1,6 εκατ. ευρωδανειακών υποχρεώσεων της YALCO Romania Srl.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η στρατηγική αυτή κίνηση θα προσδώσει άμεση ρευστότητα στην εταιρεία, διατηρώντας την προοπτική ανάπτυξης στην Ρουμανία δεδομένου ότι μέρος της συμφωνίας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη σημαντικής εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Συνεπώς η YALCO Σ.Δ. Κωνσταντίνου & Υιός Α.Ε. παραμένει προμηθευτής της YALCO Romania Srl και η συνεργασία των δύο εταιρειών θα επιδιώξει την αμοιβαίως επωφελή ανάπτυξη των δύο μαρκών, ΙΩΝΙΑ και Fest, στην αγορά της Ρουμανίας. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2016.