Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχτηκε τον Όμιλο FOURLIS, στην τελετή Έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016, με την ευκαιρία της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του Εταιρικού Ομολόγου της εταιρίας του Ομίλου Housemarket A.E.
Εκδόθηκαν και εισάγονται 40.000.000 ομολογίες, με τιμή διάθεσης € 1. Η έκδοση καλύφθηκε μέσω Δημόσιας Προσφοράς. Το 32,50% περίπου του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές ενώ το 67,50% σε Ειδικούς Επενδυτές.
Συνοπτικά τα στοιχεία της έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου έχουν ως εξής: Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, άνευ εξασφαλίσεων, διάρκεια δανείου 5 έτη, αριθμός ομολογιών 40.000.000, ονομαστική αξία €1 ανά ομολογία, τιμή έκδοσης €1 ανά ομολογία, Επιτόκιο 5,00% σταθερό σε ετήσια βάση (360/Actual) και βαθμός πιστοληπτικής διαβάθμισης BΒ. Περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον σύνδεσμο.
Ο κ. Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου FOURLIS, κήρυξε την Έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια της τελετής Έναρξης της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, τόνισε:
«Είναι μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών την επιτυχημένη έκδοση από την Housemarket, μέλος του Ομίλου FOURLIS που είναι χρόνια Εισηγμένη Εταιρεία στο Χρηματιστήριο.
Θεωρούμε αυτή την εισαγωγή, ως εκκίνηση της προσπάθειας για τη δημιουργία στην Ελλάδα, Αγοράς Εταιρικών Ομολόγων. Αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλη έκταση σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία.
Εκτιμάται ότι την πρωτοβουλία του Ομίλου FOURLIS θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες Ελληνικές εταιρείες.
Μετά το νέο έτος θεωρούμε ότι θα έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις που θα υποβοηθήσουν περαιτέρω αυτή τη δραστηριότητα.
Βάσιμα μπορεί να αναμένεται από το νέο έτος ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές ώστε να προσαρμοστούν τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό είναι κάτι που ισχύει σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία και στην Ιταλία. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι η εφαρμογή του συμφωνημένου προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιστεύουμε ότι οι πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν τη σημερινή, θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτοί που τολμούν πρώτοι, όπως ο Όμιλος FOURLIS, θα αδικηθούν. Διότι τα χαμηλότερα επιτόκια, υποβοηθούν το σχηματισμό διαδοχικών εκδόσεων που επιτρέπουν τη διαμόρφωση ενός βελτιωμένου μέσου επιτοκίου που με τη σειρά του διαμορφώνει μια ασφαλή και ανταγωνιστική χρηματοδοτική βάση.
Η κατάργηση της διαμεσολάβησης των τραπεζών, όσον αφορά την ανάληψη του πιστωτικού κινδύνου, διευκολύνει ώστε αυτή η άμεση σύνδεση και συνεργασία επενδυτών και εκδοτών να είναι επωφελής και μετρήσιμη και για τους δύο».
Με την ευκαιρία της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των ομολογιών της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, τόνισε: «Καλωσορίζουμε σήμερα τον Όμιλο FOURLIS για την έκδοση του Εταιρικού Ομολόγου από την εταιρία Housemarket.
Η εισαγωγή αυτή αξιοποιεί τις δυνατότητες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω εταιρικών ομολόγων και ταυτόχρονα συμβάλει στη διεύρυνση των επιλογών των επενδυτών. Η διασπορά που επιτεύχθηκε σε συνδυασμό με τη δραστηριοποίηση των ειδικών διαπραγματευτών που εγκρίθηκαν, δημιουργεί προϋποθέσεις ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά. Οφείλω πάντα να υπενθυμίζω ότι η αποτίμηση κάθε χρηματοοικονομικού εργαλείου όσο απλό και αν είναι ακολουθεί συγκεκριμένες τεχνικές.