Καινοτόμες ιδέες σε παγκόσμια κλίμακα στους τομείς των logistics και των ταχυμεταφορών αναζητεί η DHL μέσω του διαγωνισμού «DHL Innovation Challenges». Απευθύνεται σε όλους τους οραματιστές και εφευρετικούς τεχνικούς και επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να εισηγηθούν πραγματικά ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές ιδέες στους τομείς των βιώσιμων logistics και της ρομποτικής.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι σπουδαστές, οι εταιρείες, αλλά και οποιοσδήποτε ιδιώτης, έχει δυνατότητα συμμετοχής, με την προϋπόθεση ότι θα εισηγηθεί μια πλήρως εμπεριστατωμένη πρακτική ιδέα, τεκμηριωμένη από τα απαραίτητα συνοδευτικά κείμενα, αλλά και ένα βίντεο το οποίο θα συνοψίζει τα κεντρικά σημεία της ιδέας τους, μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2016.
Οι καλύτερες ιδέες θα επιβραβευθούν με έπαθλα συνολικής αξίας 20.000 ευρώ και οι εισηγητές τους θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το όραμά τους με τη βοήθεια της DHL. Παράλληλα, οι νικητές θα προχωρήσουν σε επίδειξη των ιδεών τους στην ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της ημερίδας της DHL για την καινοτομία, με την ονομασία «DHL Innovation Day», που θα διεξαχθεί στο Τρόισντορφ της Γερμανίας στις 17 Νοεμβρίου.
Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο συγκεκριμένα projects. Στο ένα, η DHL αναζητά την καλύτερη ιδέα για τη δημιουργία ενός συστήματος δίκαιων και υπεύθυνων logistics (Fair & Responsible Challenge). Το ζητούμενο είναι να αναδειχθεί η καλύτερη ιδέα, για την αξιοποίηση των logistics, με στόχο τη διευκόλυνση της οικονομίας, χρησιμοποιώντας τα διεθνή διαμετακομιστικά δίκτυα, έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά ακόμη και οι πιο υπανάπτυκτες και απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Οι διαγωνιζόμενοι, μπορούν να αντλήσουν έμπνευση από την έκθεση DHL Fair & Responsible Logistics Trends Report.
Το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, με την ονομασία DHL Robotics Challenge, αφορά τη δημιουργία ενός πρωτότυπου αυτο-οδηγούμενου οχήματος παραδόσεων, το οποίο θα είναι σε θέση να παραδίδει τις αποστολές στον τελικό τους παραλήπτη, χωρίς ο υπάλληλος να χρειάζεται να πραγματοποιεί την παράδοση χειροκίνητα. Το ρομποτικό όχημα θα πρέπει να είναι εντός των ζητούμενων προδιαγραφών που ορίζονται από την DHL, όπως για παράδειγμα, να είναι ηλεκτροκίνητο, να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου ελάχιστου βάρους 50 κιλών και να είναι σε θέση να αποφεύγει τα εμπόδια, με χρήση ηλεκτρονικού οπτικού συστήματος.