ΗΣυνεταιριστικήΕταιρείαΣίφνου(SifnosIsland Cooperative), στοπλαίσιο της συνεχούςδραστηριότητάςτης για τηνπράσινηανάπτυξητουνησιού, ξεκινάαπό 15Απριλίου2016 την εφαρμογή της Οδηγίας 2015/720.Tακαταστήματαλιανικήςπώλησηςτουνησιούστηρίζουν την δράση παρέχοντας αντικίνητραμε την υιοθέτησηχρέωσης0,10 ευρώγια κάθε πλαστική σακούλα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκστρατεία για τη μείωση τηςχρήσηςτηςπλαστικήςσακούλας αποτυπώνει τη μακρά παράδοση της Σίφνου στη νοικοκυροσύνη, την καθαριότητα και την ουσιαστική και διαρκή φροντίδα των κατοίκων της για την προστασία του περιβάλλοντος και την υψηλή ποιότητας ζωήςστονησί. Η πρωτοβουλίαξεκίνησετον Ιούνιο του 2015 με τη διάθεση σε πολύ χαμηλό κόστος 3 μεγεθώνπάνινηςτσάνταςπολλαπλών χρήσεωνπου παράγεταιστο νησί.Η εκστρατεία γνώρισε μεγάλη απήχηση, καθώς περισσότερες από 2.400 πάνινες τσάντες διατέθηκαν μέσα στις πρώτες 40 ημέρες.
Στοπλαίσιοτηςδέσμευσήςτης για την αειφόροπράσινηανάπτυξητηΣίφνου,ηΣυνεταιριστικήΕταιρείαΣίφνουσυνεχίζει τηνεκστρατεία για τη μείωση της πλαστικής σακούλας με τη δράση«Καν’το όπως ένας Σιφνιός».Οιενέργειεςπου υποστηρίζουν την εκστρατεία είναι οι εξής:
·ΕνημέρωσητωνμαθητώντωνσχολειώντηςΣίφνου με επισκέψεις των μελών της ΣυνεταιριστικήςΕταιρείαςΣίφνουστα νήπια, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο και τηδιανομήσεαυτούς440πάνινωντσαντώνπουπαράγονταιστονησί.
·Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την 20η Μαρτίου, Ημέρα της Γης, όπου 377 μαθητές παρουσίασαν ζωγραφισμένες τις υφασμάτινες τσάντες που τους χαρίστηκαν, βίντεο που έφτιαξαν για το περιβάλλον, κουκλοθέατρο, καθώς και δικά τους τραγούδια με θέμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις πλαστικές σακούλες.Μετά το πέρας της εκδήλωσης, μέλη της ΣυνεταιριστικήςΕταιρείαςΣίφνου, μοίρασαν δωρεάν στους γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στην εκδήλωση 200 πάνινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.
·Επικοινωνίαμε τασημείαλιανικήςπώλησηςτηςΣίφνουγια την υποστήριξητης δράσηςκαι παράλληλη διάθεση τωνπάνινωντσαντώνπουδιατίθενταιαπό τηΣυνεταιριστικήΕταιρείαΣίφνουστασυνεργαζόμενα σημεία.
·Ενημέρωσητωνκατοίκωνκαι τωνεπισκεπτώντηςΣίφνουμευλικόπου διατίθεται στακαταστήματα του νησιού.
Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου (ΣΕΣ) ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό να καλύψει χρόνιες ανάγκες, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, ο καινοτόμος τουρισμός, οι συγκοινωνίες, η καλύτερη παραγωγή, τυποποίηση & διακίνηση τοπικών προϊόντων. Σήμερα, αριθμεί ήδη 100 μέλη, μόνιμους κατοίκους του νησιού και επισκέπτες/φίλους. Στόχος της είναι να δραστηριοποιεί μια κοινή προσπάθεια για την κοινωνικά υπεύθυνη εξέλιξη και ανάδειξη της Σίφνου, καθώς και τη μακρόπνοη ευημερία της τοπικής κοινωνίας.