Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και βαριά χρηματικά πρόστιμα θα τιμωρούνται από την 1η Μαρτίου όσοι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών τεχνικών – ψυχαγωγικών παιγνίων δεν έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
Και αυτό γιατί στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η εξάμηνη παράταση που είχε δώσει η Επιτροπή στους εμπλεκόμενους φορείς να προσαρμοστούν στη σχετική απόφαση της ΕΕΕΠ που ρύθμιζε τα θέματα διεξαγωγής και ελέγχου ηλεκτρονικών τεχνικών ψυχαγωγικών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΕΠ αναφέρει: « Η ανεξάρτητη διοικητική Αρχή με την επωνυμία «Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)», θέλει για μια ακόμα φορά να υπενθυμίσει στους ενδιαφερόμενους του κλάδου των ηλεκτρονικών τεχνικών -ψυχαγωγικών παιγνίων ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2015 συμπληρώνονται έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της με αριθμό 110/2/20.06.2014 (Β 1801) απόφασης της Ε.Ε.Ε.Π. με τίτλο: «Ρύθμιση θεμάτων διεξαγωγής και ελέγχου Ηλεκτρονικών Τεχνικών Ψυχαγωγικών Παιγνίων με Παιγνιομηχανήματα» όπως ισχύει».
Με βάση τις κείμενες διατάξεις, μετά την πάροδο της παραπάνω προθεσμίας, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2015, τίθενται σε πλήρη ισχύ οι ποινικές διατάξεις και οι διατάξεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων για όσους δεν έχουν λάβει πιστοποίηση
·των παιγνιομηχανημάτων,
·των παιγνίων και
·των καταστημάτων τους.
Σημειώνεται ότι με βάση τις κείμενες διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 50 του ν.4002/2011: «1. Απαγορεύεται η διοργάνωση και η διεξαγωγή παιγνίων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ή/και πιστοποίηση. Όποιος διεξάγει παίγνια χωρίς την απαιτούμενη προς τούτο άδεια ή/και πιστοποίηση, αν τα παίγνια διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα. τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή από 100.000 έως και 200.000 ευρώ, ανά παιγνιομηχάνημα».
Παράλληλα, με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 52Α του παραπάνω νόμου: «2. ….Τα κάθε είδους παιγνιομηχανήματα ή/και εξοπλισμός ή/και μέσα διεξαγωγής παιγνίων, που καταλαμβάνονται, κατά τη διάρκεια των παραπάνω ελέγχων, να μην διαθέτουν την προβλεπόμενη πιστοποίηση ή άδεια καταλληλότητας, αφού καταγραφούν και αποτυπωθούν φωτογραφικά, καταστρέφονται επιτόπου από τα όργανα που πραγματοποιούν τους ελέγχους αυτούς.».
Πέραν και επιπλέον των παραπάνω συνεπειών η διεξαγωγή ηλεκτρονικών τεχνικών -ψυχαγωγικών παιγνίων που δεν είναι πιστοποιημένα, ή που διεξάγονται από μη πιστοποιημένα παιγνιομηχανήματα ή σε μη πιστοποιημένα καταστήματα έχει χαρακτηρισθεί από τους υφιστάμενους Κανονισμούς ως παράβαση πολύ υψηλής σπουδαιότητας και επισύρει πρόστιμο 50.000 ευρώ, ανά παράβαση.
Η προθεσμία που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2015 έχει ορισθεί, όπως προαναφέρθηκε, από τον νόμο και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασής της από την Ε.Ε.Ε.Π.
Ως εκ τούτου, και δεδομένων των σημαντικών συνεπειών που θα επέλθουν στην περίπτωση που δεν ληφθούν οι προβλεπόμενες πιστοποιήσεις, η Ε.Ε.Ε.Π. καλεί όλους όσους, ενδεχομένως, δεν έχουν προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να πιστοποιηθούν, να το πράξουν άμεσα.