Ακριβώς ένας μήνας απομένει πριν την λήξη υποβολής αιτήσεων για το φετινό Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (ΗΕΑ). Επιχειρηματίες με νέες επιχειρηματικές ιδέες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του ΗΕΑ (www.hellenicaward.com) έως τις 4 Μαρτίου 2015, διεκδικώντας άτοκη χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ, καθώς και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης και συμβουλευτική καθοδήγηση (mentorship).
Από την ανακοίνωση της έναρξης του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2015, περισσότερες από 180 επιχειρηματικές ιδέες έχουν υποβληθεί, οι οποίες στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή του Βραβείου.
Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε το 2012 με βασικό γνώμονα ότι η επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για την ευημερία της Ελλάδας και στόχο την τόνωση του επιχειρηματικού πνεύματος, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Ο θεσμός, τον οποίο διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί ο όμιλος Libra Group για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, απευθύνεται τόσο σε έμπειρους, όσο και σε νέους επιχειρηματίες, των οποίων τα επιχειρηματικά σχέδια επιδεικνύουν βιωσιμότητα, καινοτομία, χρηματοοικονομική σύνεση και ρεαλισμό, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας βραβεύει κάθε χρόνο έναν έως και πέντε νικητές, παρέχοντάς τους όλους τους απαιτούμενους πόρους, προκειμένου να υλοποιήσουν με επιτυχία τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Οι νικητές του 2015 θα μοιραστούν συνολικό ποσό χρηματοδότησης έως 700.000 ευρώ, το οποίο παρέχεται από τον όμιλο Libra Group και τους εταίρους του βραβείου. Επιπλέον, σε κάθε νικητή παρέχεται συμβουλευτική καθοδήγηση (mentorship) από ανώτερο στέλεχος επιχείρησης, καθώς και εξειδικευμένη υποστήριξη από –κυρίως Ελληνικές –επιχειρήσεις. Αυτές αποτελούν μια σειρά από παρόχους νομικών και λογιστικών υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιών μάρκετινγκ, τεχνολογίας, επικοινωνίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού, έχουν βραβευθεί συνολικά οκτώ καινοτόμες νέες επιχειρήσεις, οι οποίες με την ολοκληρωμένη υποστήριξη του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, υλοποιούν με επιτυχία τα επιχειρηματικά τους σχέδια και συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη δημιουργία εκατοντάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.
Στο βραβείο, αίτηση μπορούν να υποβάλουν άτομα ή ομάδες προσώπων που έχουν μία νέα επιχειρηματική ιδέα, ακόμη και αν δε διαθέτουν προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία, καθώς και υφιστάμενες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες ωστόσο είναι σε θέση να αποδείξουν ότι διαθέτουν μια νέα επιχειρηματική ιδέα που δεν απορρέει ευθέως από τη βασική τους δραστηριότητα και, παράλληλα, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από ιδίους πόρους. Tα ονόματα των φιναλίστ θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου 2015. Οι νικητές θα ανακοινωθούν και θα βραβευθούν στο τέλος Μαΐου 2015.