Διεύρυνση ζημιών και μείωση πωλήσεων εμφάνισε η φαρμακευτική εταιρεία Lavipharm στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Πιο συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σεΕυρώ 14,8 εκατ. απόΕυρώ 16,1 εκατ. κατά το Α Εξάμηνο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Περιθώριο Μικτού Κέρδους ενισχύθηκε σημαντικά κατά 15,3% λόγω αύξησης των εξαγωγών, ενώ παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 4,3%. Παρ΄όλα αυτά, έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές σε πάγια και απαιτήσεις συνολικού ύψουςΕυρώ 18,3 εκατ. επιβάρυναν τα ενοποιημένα αποτελέσματα. Οι παραπάνω λογιστικές διαγραφές και απομειώσεις αφορούν σε απαιτήσεις που κρίθηκαν μη εισπράξιμες, αλλά και άυλα πάγια τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τζίρου και κερδοφορίας.
Έτσι, το EBITDA διαμορφώθηκε σε – Ευρώ 7,3 εκατ. από –Ευρώ 864 χιλ. την περασμένη αντίστοιχη περίοδο, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρωνΕυρώ 23,2 εκατ. έναντι Ευρώ 6,1 εκατ. το Α Εξάμηνο του 2013 και ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίαςΕυρώ 19,8 εκατ. έναντιΕυρώ 4,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν εξαιρεθούν οι μη επαναλαμβανόμενες ζημίες από διαγραφές και απομειώσεις, τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου Lavipharm είναι βελτιωμένα κατάΕυρώ 1,2 εκατ. (-Ευρώ 4,9 εκατ. από –Ευρώ 6,1 εκατ.) σε σχέση με το Α Εξάμηνο 2013.
Με γνώμονα τη συνεχή συγκράτηση εξόδων, την απλοποίηση των δομών αλλά και τη στοχευμένη λειτουργία της Εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές συνθήκες στην ελληνική αγορά και κυρίως στο χώρο του φαρμάκου, η Lavipharm προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο αφενός την ενίσχυση δραστηριοτήτων που παρουσιάζουν μεγαλύτερες δυνατότητες οργανικής κερδοφορίας, αφετέρου την ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στην Ελλάδα.