Νέες κινήσεις στη σκακιέρα του τηλεπικοινωνιακού κλάδου στην Ελλάδα προεξοφλεί η συμφωνία Wind –Vodafone για τη μεταβίβαση του 13,25% της Forthnet που κατέχει η πρώτη στη δεύτερη.

Η είδηση ανακοινώθηκε επίσημα από τη Forthnet στο χρηματιστήριο. Οπως έγινε γνωστό, η Vodafone Ελλάδος απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet που ανήκουν στην κυριότητα της WIND και αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,25% εντός δωδεκαμήνου.
Ετσι, εφόσον ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Wind θα περιορίσει το ποσοστό της κάτω από το 20% και αντίστοιχα η Vodafone θα ενισχύσει τη θέση της στο 19,76%.

Βεβαίως, καταλυτικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών παραμένουν οι Αραβες της Emirates International Telecommunications (EIT) με 44,02%.

Η Forthent παρά τον υψηλό δανεισμό της (325 εκατ. ευρώ) έχει γίνει μήλο της έριδος από τους μεγάλους του κλάδου αφού οι συνδυαστικές υπηρεσίες που προσφέρει (σταθερό, internet και συνδρομητική τηλεόραση Nova) την έχουν οδηγήσει σε νέο ιστορικό υψηλό με 1.145.948 συνολικές συνδρομές στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014.

Σημειώνεται πως η Vodafone Ελλάδος και η Wind έχουν συστήσει την εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας, με την επωνυμία «VICTUS Networks Α. Ε.. στην οποία συμμετέχουν με 50% η κάθε μία. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G, κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε μερικές αστικές περιοχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τη Forthnet:
Η εταιρία Forthnet ανακοινώνει τα ακόλουθα βάσει των από 10.06.2014 γνωστοποιήσεων (TR-1) που έλαβε από τις εταιρίες «Vodafone Ελλάδος» και «VODAFONE Group», η τελευταία τόσο για ίδιο λογαριασμό όσο και για λογαριασμό εταιρειών ελεγχόμενων από την VODAFONE (στο εξής «Θυγατρικές Vodafone»):

(α) Δυνάμει των όρων της από 04.06.2014 συμφωνίας μεταξύ της Vodafone Ελλάδος και της εταιρίας WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε. (στο εξής «WIND»), η Vodafone Ελλάδος απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet που ανήκουν στην κυριότητα της WIND και αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet.
Αυτό το δικαίωμα προαίρεσης (option) μπορεί να εξασκηθεί κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της ως άνω συμφωνίας.

(β) Εάν το ως άνω δικαίωμα προαίρεσης ασκηθεί, το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής της Vodafone Ελλάδος και το ποσοστό της έμμεσης συμμετοχής της VODAFONE και των Θυγατρικών Vodafone στη Forthnet θα ανέλθει σε 19,75% από 6,51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet