Το πρώτο εμπορικό κέντρο σε ελληνικό νησί, θα αποκτήσει τους επόμενους μήνες η Σύρος καθώς προωθείται στην Ερμούπολη η κατασκευή του Πiraiki Center.
Πρόκειται για ένα συγκρότημα επιφάνειας 7.500 τ.μ. με επιπλέον τις κοινόχρηστες επιφάνειες και τις μεγάλες βεράντες συνολικής έκτασης 2.400 τ.μ. Το… mall της Σύρου θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους υψηλού επιπέδου και πρωτοποριακούς χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως cafe, bowling, εστιατόρια κ.λπ.
Σημειώνεται ότι οι βεράντες προκύπτουν από τον πλεονάζοντα συντελεστή δόμησης και για το λόγο αυτό λαμβάνουν άδεια κύριας χρήσης. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία στεγασμένων και υπαιθρίων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων (οι στεγασμένοι θα αντιστοιχούν σε 1.000 τ.μ. και οι υπαίθριοι σε 800 τ.μ.) για περίπου 90 οχήματα.
Το Πiraiki Center θα έχει καθαρή επιφάνεια προς μίσθωση (GLA) 6.200 τ.μ. και ενιαίες επιφάνειες ενοικίασης από 60 έως 1.200 τ.μ.
Στην Ερμούπολη δεν υπάρχουν ενιαίες εμπορικές επιφάνειες πάνω από 150 τ.μ. με αποτέλεσμα οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής και ψυχαγωγίας να μην μπορούν να τοποθετηθούν στη Σύρο παρά το γεγονός ότι είναι το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Κυκλάδων με 25.000 μόνιμους κατοίκους που την καλοκαιρινή περίοδο γίνονται 65.000.
Ηδη έχει προχωρήσει συμφωνία με τον όμιλο Lidl για τη δημιουργία καταστήματος στο εμπορικό κέντρο ενώ ξεκινούν και οι διαδικασίες μίσθωσης των υπολοίπων χώρων.
Το Πiraiki Center αναπτύσσεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1938, αποκτήθηκε τη δεκαετία του ’60 από την Πειραϊκή Πατραϊκή και λειτούργησε επί πολλά χρόνια ως ένα από τα κλωστήρια της εταιρείας Τερλάνα.
Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικά πέτρινα βιομηχανικά κτίρια της Σύρου που απέχει 1.200 μέτρα από την κεντρική πλατεία Δημαρχείου και ανήκει στην οικογένεια Ιγνατιάδη.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει τη μελέτη του έργου είναι η Εψιλον Κατασκευαστική η οποία ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Τσιρώνη και την Γεωργία Ζώη.