«Επενδύσεις στον τουρισµό; Ακούµε πολλά, αλλά προς το παρόν δεν τα βλέπουµε» λένε παράγοντες του τοµέα στη χώρα. «Εν αναµονή» επενδυτές συγκεντρώνει ο εγχώριος τουριστικός τοµέας το τελευταίο διάστηµα, µε τα ερωτήµατα και τις επαφές να πληθαίνουν, αλλά τις συµφωνίες να περιορίζονται σε λίγες εξαιρέσεις. Η περίοδος διερεύνησης προθέσεων από πιθανούς επενδυτές δοκιµάζει τις αντοχές των υποψήφιων πωλητών, καθώς το ρευστό περιβάλλον που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, αλλά και η ύφεση στην εγχώρια οικονοµία καθιστούν πιο διστακτικούς τους µεν και περισσότερο αποφασισµένους τους δε. Την ίδια ώρα οι ισορροπίες της διαπραγµάτευσης είναι λεπτές, καθώς η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και ειδικότερα µια επιχείρηση λειτουργούν εις βάρος του πωλητή, µε συνέπεια την όσο το δυνατόν χαµηλότερη τιµή.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό προέρχεται από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και την Τουρκία, καθώς η χώρα αποτελεί ελκυστικό προορισµό µε τη γεωπολιτική της θέση και τις δυνατότητες που έχει ο εξωστρεφής τοµέας της οικονοµίας. Οι επενδυτές προσβλέπουν σε καινούργια εγχειρήµατα που συνδέονται µε την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για µεγάλες τουριστικές επενδύσεις αλλά και στο να αγοράσουν επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη. Τα βλέµµατα στρέφονται στην Κρήτη, στη Χαλκιδική, στη Ρόδο και στην Κω, που εφέτος πρωταγωνίστησαν σε τουριστικές αφίξεις, αλλά και στην Κέρκυρα και στη Μεσσηνία που αποτελεί αναδυόµενο προορισµό. Σύµφωνα µε κύκλους του τουρισµού, το Invest in Greece έχει δεχθεί διερευνητικά αιτήµατα από διεθνή αλυσίδα που θέλει να κάνει την είσοδό της στην Ελλάδα, αλλά και επενδυτικά ταµεία που ενδιαφέρονται για ιδιωτικές εκτάσεις εφόσον επιλυθούν ενδεχόµενες νοµικές επιπλοκές. Ανασταλτικά στις προθέσεις των επενδυτών λειτουργεί το ρευστό περιβάλλον, που δεν περιορίζεται στη δύσκολη κατάσταση της χώρας, αλλά συνδέεται και µε την «έλλειψη συγκεκριµένης στρατηγικής στην Ευρώπη», όπως διαπίστωσε ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού κ. Π. Γερουλάνος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αίγυπτο. Εξάλλου τροχοπέδη είναι και η µη επιστροφή του ΦΠΑ, που συνεπάγεται ότι ο επενδυτής θα πρέπει να διαθέσει διπλάσια ίδια κεφάλαια.

Εν τω µεταξύ πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση από την κάµψη που καταγράφηκε στα τουριστικά µεγέθη το 2009 και το 2010, αναζητούν διέξοδο στην πώληση. «Ολες οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διερευνούν τις εναλλακτικές τους, µε σκοπό να εξασφαλίσουν ρευστότητα σε µια περίοδο όπου η τραπεζική χρηµατοδότηση προϋποθέτει δυσβάσταχτους όρους» δηλώνει ο εντεταλµένος σύµβουλος του οµίλου Aldemar και µέλος του ∆Σ του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Αγγελόπουλος. «Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά τόσο για τους επιχειρηµατίες όσο και για τους επενδυτές» συµπληρώνει και σχολιάζει ότι «στην παρούσα περίοδο η Ελλάδα δεν αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισµό, καθώς η ανασφάλεια του περιβάλλοντος είναι δικαιολογηµένη». Παράλληλα συµπληρώνει ότι η προσέλκυση επενδύσεων από τη Ρωσία θα πρέπει να συνοδεύεται από µια συνολική πολιτική που να την υποστηρίζει. Ετσι, µε την πρόσφατη ελληνική συµµετοχή σε άσκηση του ΝΑΤΟ στα σύνορα Λιθουανίας – Πολωνίας, µε σενάριο πολέµου στη Ρωσία, «δηµιουργείται αρνητικό κλίµα για τη στάση µας προς τους Ρώσους, εξ ου και η αντίδρασή τους στη συµµετοχή µας στην άσκηση» σηµειώνει.

Η Ρωσία φαίνεται να ανοίγει την αυλαία των αγοραπωλησιών στη Χαλκιδική, καθώς το 2009 στην αρχή της κρίσης, το ξενοδοχείο «Potidaia Palace» στην Κασσάνδρα, πέρασε στην ιδιοκτησία του ταξιδιωτικού οµίλου Μουζενίδη που δραστηριοποιείται στη ρωσική αγορά, ενώ σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες και το τεσσάρων αστέρων «Portes Palace», παραθαλάσσιο ξενοδοχείο δυναµικότητας 164 δωµατίων στη Νέα Ποτίδαια, πουλήθηκε σε ρωσικό επιχειρηµατικό όµιλο. Παράλληλα, άλλα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήµατα, ένα µεγάλο και δύο µικρότερου µεγέθους, βρίσκονται σε επαφές για πώληση το τελευταίο διάστηµα σε ρωσικά κεφάλαια. Την ίδια ώρα κύκλοι της ξενοδοχίας εκτιµούν ότι ενισχυµένο είναι το ενδιαφέρον από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, καθώς «έχουν ανοίξει οι οδικοί άξονες από τη Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη».

«Υπάρχει κινητικότητα από µεγάλους οµίλους της Ρωσίας» σηµειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γ. Τάσιος, εξηγώντας ότι η περιοχή έχει µεγάλη αναγνωρισιµότητα στη ρωσική αγορά, καθώς η αύξηση ρώσων επισκεπτών στο αεροδρόµιο «Μακεδονία» εφέτος ανήλθε σε 43%. «Υπάρχουν µεγάλες κρατικές εκτάσεις και λίγες ιδιόκτητες, που ανήκουν σε οικοδοµικούς συνεταιρισµούς», όπως στη Σιθωνία, αναφέρει ο κ. Τάσιος. Παράλληλα «για την αγορά υφιστάµενων µονάδων το ενδιαφέρον είναι στοχευµένο µε προσεγγίσεις και διαπραγµάτευση που ποικίλλει ανάλογα µε την οικονοµική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθε επιχειρηµατίας και πόσο θέλει να απαλλαγεί από την επιχείρηση» εξηγεί. Αλλωστε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον «µαζικό τουρισµό» στη χώρα αντιµετωπίζουν αυξηµένα λειτουργικά κόστη και µειωµένα έσοδα λόγω των εκπτώσεων που αναγκάζονται να κάνουν κάθε χρόνο. Ωστόσο οι ρώσοι επενδυτές έχουν σαφή προσανατολισµό σε ξενοδοχειακές µονάδες τεσσάρων αστέρων και άνω, µε άµεση πρόσβαση στη θάλασσα και δυναµικότητα άνω των 100 δωµατίων.

Τουρκικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία της Αθήνας

Για την Αθήνα ενδιαφέρεται τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει κάνει επαφές ήδη με τρία ξενοδοχεία δυναμικότητας 50 δωματίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας προσβλέπει στην αγορά ξενοδοχείων εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας, με στόχο να διαμορφώσει τις μονάδες με προδιαγραφές boutique hotel. Επίσης, σε διαπραγματεύσεις με εταιρεία βελγικών συμφερόντων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Κέρκυρα, ενώ στο νησί υπάρχουν τέσσερις μονάδες που διατίθενται «ανοιχτά» προς πώληση. Delta.001ιάχυτο είναι το ενδιαφέρον και στην Κω, χωρίς όμως να έχει εκδηλωθεί ακόμη έμπρακτα, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Μ. Χατζημιχαήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κω δύο ξενοδοχεία πωλούνται λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

«Περιμένουν να πέσουν οι τιμές»

«Σοβαρή κινητικότητα» στις τουριστικές επενδύσεις παρουσιάζει η Ρόδος όπου, σύµφωνα µε ξενοδοχειακούς κύκλους, θα εκδηλωθεί σύντοµα µε την πώληση δύο µεγάλων ξενοδοχειακών µονάδων στο νησί. Ενδιαφερόµενοι είναι ρώσοι επενδυτές, αλλά και επενδυτικό ταµείο που εκτιµάται ότι εκπροσωπεί αραβικά συµφέροντα. «Ναι, τον τελευταίο καιρό γίνοµαι αποδέκτης τηλεφωνηµάτων που ρωτούν αν υπάρχουν ξενοδοχεία προς πώληση» δηλώνει ο Α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Α. Σουλούνιας . Οπως εξηγεί, «είναι εκπρόσωποι από τις αραβικές χώρες και από τη Ρωσία που βρίσκονται στην Ελλάδα και αναζητούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. ∆εν είναι κάτι επίσηµο, υπάρχει όµως το ενδιαφέρον αυτό».

«Οι επενδυτές καιροφυλακτούν» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Α. Μεταξάς, τονίζοντας ότι «το ενδιαφέρον από έλληνες επιχειρηµατίες είναι πολύ µεγάλο γιατί δεν έχουν πλέον ρευστότητα για να κινήσουν τις επιχειρήσεις τους». Από πλευράς επενδυτών το ενδιαφέρον «δεν έχει εκφραστεί έµπρακτα, αφού περιµένουν να πέσουν οι τιµές έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την πλέον συµφέρουσα αγορά», καταλήγει. Παρ’ όλα αυτά πολλοί από όσους φέρονται ως εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων δεν είναι φερέγγυοι, σηµειώνει ξενοδόχος, µε τον οποίο έχουν γίνει επαφές από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για διερεύνηση πώλησης των ξενοδοχείων του και δεν είχαν καµία συνέχεια όταν εκείνος ζήτησε στοιχεία πιστοποίησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ