Παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στην Ηπειρο, η Αγροτική Τράπεζα έχει δροµολογήσει την πώληση του 67,77% που κατέχει στη γαλακτοβιοµηχανία ∆ωδώνη προσδοκώντας έσοδα άνω των 120 εκατ. ευρώ. Αν µάλιστα η εταιρεία µέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία αποκτήσει ιδιοκτήτη που δεν µιλάει… ελληνικά, η Αγροτική ακούσια θα συµβάλει στη δραστική αλλαγή του εγχώριου γαλακτοκοµικού κλάδου.

Το τελευταίο διάστηµα στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ∆ωδώνης δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν το µέλλον της εταιρείας µε τους αδερφούς ∆ηµήτρη και Μιχάλη Σαράντη, ιδιοκτήτες της Τυράς και της Ολυµπος που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα σε Τρίκαλα και Λάρισα και ελέγχουν γαλακτοβιοµηχανίες σε Βουλγαρία και Ρουµανία. Το 2008 η Τυράς είχε αποκτήσει το 70% της γαλακτοβιοµηχανίας Ροδόπη από την Αγροτική Τράπεζα, γι’ αυτό και ίσως οι Ηπειρώτες θεωρούν ότι οι δύο επιχειρηµατίες θα ενδιαφερθούν και για τη ∆ωδώνη κάνοντας ένα σηµαντικό βήµα για να µεγεθύνουν τον όµιλό τους.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Βήµατος» η ελληνική λύση δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της Αγροτικής, που θα προτιµούσε η θυγατρική της να περάσει σε ξένο όµιλο ώστε να µη διαταράξει το σηµερινό status quo της εφοδιαστικής αλυσίδας της βιοµηχανίας που µεταφράζεται σε υψηλές τιµές παραγωγού του γάλακτος, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος δεκάδες µικρές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής να χαθούν.

Ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά και τα αδέλφια Σαράντη έχουν άλλες προτεραιότητες αφού τον Φεβρουάριο του 2010 έλαβαν άδεια εξαγωγής γιαουρτιού προς τις ΗΠΑ. Πλέον έχουν επικεντρώσει εκεί το ενδιαφέρον τους αφού το ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ κάνει θραύση. Επίσης, η απόκτηση µιας εταιρείας του µεγέθους της ∆ωδώνης θα απαιτούσε τη σύναψη υψηλού δανεισµού.

Αντιθέτως, παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι δύο µεγάλες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα επιδείξουν ενδιαφέρον. Πρόκειται για τη σκανδιναβική Αrla και την ολλανδική Friesland. Η γαλακτοβιοµηχανία Arla είναι η τρίτη σε µέγεθος συνεταιριστική βιοµηχανία γαλακτοκοµικών προϊόντων στον κόσµο. Η σηµερινή εταιρεία δηµιουργήθηκε το 2000 µε τη συγχώνευση της σουηδικής Arla και της δανέζικης MD Foods. Aριθµεί 7.625 µέλη, διαθέτει εργοστάσια σε 13 χώρες και απασχολεί 16.231 εργαζοµένους. Η Friesland (Nουνού) έχει έδρα την Ολλανδία και από το 2007 µετονοµάστηκε σε Friesland – Campina. Mέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισµοί κτηνοτρόφων στην Ολλανδία, στη Γερµανία και στο Βέλγιο, εξάγει τα προϊόντα της σε 100 χώρες και απασχολεί 20.000 εργαζοµένους. Βεβαίως, οι αγροτικοί συνεταιρισµοί της Ηπείρου που ελέγχουν το 32,23% της ∆ωδώνης δεν θα πέσουν αµαχητί και θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν οι ίδιοι την εταιρεία. Γι’ αυτό και σχεδιάζουν τη δηµιουργία φορέα στον οποίο κατ’ αρχάς όλες οι ενώσεις των συνεταιρισµών που είναι µέτοχοι της εταιρείας θα συνεισφέρουν τις µετοχές που κατέχουν.

Στη συνέχεια θα γίνει µια έκκληση σε ολόκληρη την ηπειρωτική κοινωνία και µε τη συνδροµή της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για να διεκδικήσουν το ποσοστό της ΑΤΕ. ∆ύσκολο εγχείρηµα όµως αφού η ΑΤΕ όπως προαναφέρθηκε κοστολογεί τη ∆ωδώνη πάνω από 120 εκατ. ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι – παραγωγοί και οι µέτοχοι µειοψηφίας της γαλακτοβιοµηχανίας ∆ωδώνη στα Ιωάννινα έχουν διαµηνύσει στη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας ότι η σχεδιαζόµενη πώληση θα αποτελέσει «αφορµή πολέµου» για όλη την Ηπειρο. Η διοίκηση όµως της τράπεζας δεν µπορεί να κάνει διαφορετικά αφού έως τις 30.6.2012 έχει δεσµευτεί στην τρόικα και στην Επιτροπή Ανταγωνισµού της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απεµπλακεί από τις µη τραπεζικές δραστηριότητες που διατηρεί. Μάλιστα, την ερχόµενη Τετάρτη 3 Αυγούστου, στη γενική συνέλευση της ∆ωδώνης που είχε διακοπεί τον Απρίλιο, η Αγροτική ως πλειοψηφών µέτοχος θα επιχειρήσει να αλλάξει το καταστατικό, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση που η τράπεζα θέλει να αποχωρήσει από την εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει τις µετοχές της στους συνεταιρισµούς µε βάση την αξία της γαλακτοβιοµηχανίας όπως αυτή καταγράφεται στους ισολογισµούς.

Με την αλλαγή του καταστατικού θα ανοίξει ο δρόµος για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισµού για την πώληση του ποσοστού της τράπεζας.

Στην προηγούµενη επεισοδιακή συνέλευση η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΑΣ) Ιωαννίνων ως κάτοχος του 24,78% ζήτησε αναβολή της συνέλευσης αλλά πλέον δεν έχει αυτό το δικαίωµα.

Οι κτηνοτρόφοι και οι συνεταιρισµοί φοβούνται ότι αν αλλάξει ο βασικός µέτοχος θα διαβρωθεί ο κοινωνικόςρόλος της εταιρείας.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φέτας

Η ∆ωδώνη ιδρύθηκε το 1963 από την Αγροτική Τράπεζα και τις έξι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών της Ηπείρου. Σε ετήσια βάση η εταιρεία επεξεργάζεται περίπου 80.000 τόνους γάλα. Η αξιοποίηση της πρώτης ύλης γίνεται κατά 60% για παραγωγή φέτας, κατά 25% για την παραγωγή νωπών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, βούτυρο κ.ά.) και κατά 15% για παραγωγή σκληρών τυριών (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα κ.ά.). Η εταιρεία προµηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς – κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται µε 350 προµηθευτές και 1.200 πελάτες, ενώ απασχολεί περίπου 470 εργαζοµένους. Κατά το έτος 2010 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 103,882 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη µετά από φόρους σε 3,53 εκατ. ευρώ. Η ∆ωδώνη είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρεία στον τοµέα των τυροκοµικών προϊόντων. Την περσινή χρονιά το 20% της ετήσιας παραγωγής φέτας και σκληρών τυριών διοχετεύτηκε στις αγορές του εξωτερικού.

«Είναι λάθος να αλλάξει χέρια η παραγωγικότερη μονάδα της Ηπείρου»
Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Σύµφωνα µε τους µετόχους µειοψηφίας της ∆ωδώνης που είναι οι αγροτικοί συνεταιρισµοί της περιφέρειας της Ηπείρου, η εταιρεία µπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, να συνεχίσει να προσφέρει υψηλές τιµές στον κτηνοτρόφο και στον παραγωγό και παράλληλα να παραµείνει κερδοφόρα. «Θα είναι λάθος να περάσει σε “ξένα” χέρια η παραγωγικότερη µονάδα της Ηπείρου» δηλώνουν χαρακτηριστικά οι τοπικοί φορείς. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Ιωαννίνων άφησε σαφείς αιχµές για τη συµβολή της ΑΤΕ στην ανάπτυξη της ∆ωδώνης:

« Η µόνη συνεισφορά της ΑΤΕ στη ∆ωδώνη ήταν τα 94 χιλιάδες ευρώ (32 εκατ. δρχ.) που έβγαλε από το ταµείο της και τα εισέφερε στο µετοχικό κεφάλαιο της βιοµηχανίας. Η Αγροτική έχει εισπράξει µέχρι σήµερα µερίσµατα πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ και έχει µονοπωλιακά τη χρηµατοδότηση της εταιρείας εισπράττοντας έως σήµερα πάνω από 70 εκατ. ευρώ σε τόκους».

Οι ενοποιηµένες πωλήσεις της εταιρείας (µαζί µε τη θυγατρική Ζωοτροφές ∆ωδώνη) διαµορφώθηκαν το 2010 στα 112,8 εκατ. ευρώ (110,7 εκατ. ευρώ το 2009) και τα καθαρά κέρδη στα 2,52 ε κατ. ευρώ από 1,27 εκατ. ευρώ το 2009. Η θυγατρική έχει επιβαρύνει µε τις ζηµιές της το καθαρό αποτέλεσµα κατά 1,2 εκατ. ευρώ. Σηµειώνεται ότι εκτός από την Αγροτική Τράπεζα και την ΕΑΣ Ιωαννίνων, στο µετοχικό κεφάλαιο της ∆ωδώνης µετέχουν επίσης η ΕΑΣ Πωγωνίου µε 2,9%, η ΕΑΣ Πρεβέζης µε 2,4%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας µε 1,6% και η ΕΑΣ Αρτας – Φιλιππιάδας µε 0,55%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ