Μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία από έναν (πρώην) τραπεζικό υπάλληλο, δραστηριοποιείται σήμερα διεθνώς σε έναν καινοτόμο τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Πρόκειται για την εταιρεία ΙnternetQ, η οποία κατάφερε μέσα σε περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης να εισαχθεί στην αγορά ΑΙΜ του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και να εδραιώσει την παρουσία της στο εξωτερικό εξαγοράζοντας πρόσφατα εταιρεία στη Σιγκαπούρη.

Η ΙnternetQ εδώ και περίπου έξι μήνες, αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κ.Κορλέτης, «είναι εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Από την έκδοση άντλησε νέα κεφάλαιαύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επανεπενδυθούν στην εδραίωση και επέκταση της παρουσίας της στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας,της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής».

Προς την κατεύθυνση αυτή προχώρησε στην εξαγορά της i-ΡΟΡ Νetworks, η οποία με έδρα τη Σιγκαπούρη προσφέρει υπηρεσίες διασύνδεσης με 69 δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη Νοτιοανατολική Ασία. Η εξαγορά αυτή, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, «προσφέρει στην ΙnternetQ ένα δίκτυο διανομής και πώλησης υπηρεσιών σε ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές κινητής τηλεφωνίας,το οποίο αν το δημιουργούσε μόνη της θα χρειαζόταν 6-7 εκατ. δολάρια και περίπου τρία χρόνια» .

Για την εξαγορά η ΙnternetQ, η οποία σήμερα απασχολεί περί τα 90 άτομα, θα δώσει 914.865 μετοχές, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 2,16 εκατ. στερλίνες, ενώ ανάλογα με την πορεία της i-ΡΟΡ Νetworks οι νυν μέτοχοι της τελευταίας ενδέχεται να λάβουν επιπλέον ως και 1.162.177 μετοχές. Το 2010 η iΡΟΡ είχε έσοδα περίπου 2,2 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων 1,1 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια, το 2000 από έναν τραπεζικό υπάλληλο της Αlpha Βank, τον κ. Π. Δημητρόπουλο . Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της ως web designer (σχεδιασμός sites), αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως ο τομέας των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για κινητή τηλεφωνία (VΑS). Στη συνέχεια εστίασε στον τομέα των υπηρεσιών VΑS (προστιθέμενης αξίας για κινητή τηλεφωνία), που αφορά εφαρμογές για μέσα μαζικής ενημέρωσης, παιχνίδια, ringtones, wallpapers, mobile marketing και εφαρμογές διαφήμισης μέσω κινητού τηλεφώνου.

Οι προοπτικές του τομέα αυτού, επισημαίνει ο κ. Κορλέτης, είναι αρκετά ευοίωνες καθώς η διείσδυση των κινητών τηλεφώνων, των smartphones, καθώς και των υπηρεσιών δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αυτά είναι μεγάλη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Vodafone, η Οrange, η Τ-Μobile, η ρωσική Βeeline και η τουρκική Τurkcel.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ