Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ συγκεντρώνονται στον Νοµό Αργολίδας και τα νησιά του Αργοσαρωνικού προκαλώντας τουριστική «έξαρση» στην περιοχή. Μεταξύ αυτών τέσσερα µεγάλα εγχειρήµατα τα τελευταία χρόνια διαµορφώνουν τον τουριστικό χάρτη ενός προορισµού που συνδυάζει τα παραθεριστικά στοιχεία και τη σύντοµη πρόσβαση στην πρωτεύουσα.

Στα 150 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση και 600 εκατ. ευρώ συνολικά εκτιµάται το κόστος για την ολοκλήρωση του τουριστικού συγκροτήµατος «Porto Heli Collection» που υλοποιεί η Dolphin Capital Investors Limited (DCI). Το πρώτο τουριστικό συγκρότηµα, που αποτελεί και την πρώτη φάση ανάπτυξης του παραθεριστικού θερέτρου, ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου στο Πόρτο Χέλι και θα λειτουργήσει τον Μάιο του 2012 σε ετήσια βάση, υπό τη διαχείριση της πολυτελούς αλυσίδας «Aman Resorts». Συγκεκριµένα περιλαµβάνει το ξενοδοχειακό συγκρότηµα «Aman Resort», µε 38 σουίτες και 36 επαύλεις, καθώς και 11 ανεξάρτητες παραθαλάσσιες βίλες οι οποίες θα τεθούν προς πώληση. Σύµφωνα µε τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύµβουλο της εταιρείας που είναι εισηγµένη στην αγορά AIM του Χρηµατιστηρίου του Λονδίνου, κ. Μ. Καµπουρίδη, η DCI από τη δηµιουργία της έχει συγκεντρώσει 890 εκατ.

ευρώ µε αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ η χρηµατοδότηση των έργων προέρχεται από ξένες τράπεζες, όπως η Τράπεζα Κύπρου. Η δεύτερη φάση, που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά, θα εξαρτηθεί από την πορεία της πρώτης και περιλαµβάνει το ξενοδοχείο «Nikki Beach» (ανακατασκευή του πρώην «Γιούλι» στο Πόρτο Χέλι), το ξενοδοχειακό συγκρότηµα «Chedi Hotel & Villas» και γήπεδο γκολφ (Jack Nicklaus Signature Golf Course).

Τουριστικές κατοικίες στο «Πόρτο Υδρα»

Πάνω από 60 εκατ. ευρώεκτιµάται ο προϋπολογισµός για την ανακατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήµατος «Πόρτο Υδρα», που αγόρασε ο εφοπλιστής κ. Β. Ρέστης στα µέσα Απριλίου 2011 από την οικογένεια Κωνσταντινίδη µε τίµηµα που υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ. Τα σχέδια του οµίλου Ρέστη για την επένδυση στην Ερµιόνη Αργολίδας περιλαµβάνουν την πλήρη αναµόρφωση των εγκαταστάσεων µε στόχο τη δηµιουργία τουριστικών κατοικιών παράλληλα µε τη λειτουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Το ξενοδοχείο που βρίσκεται απέναντι από την Υδρα – σε έκταση 164 στρεµµάτων – περιλαµβάνει το κεντρικό συγκρότηµα που αποτελείται από επτά πτέρυγες, bungalows και δευτερεύουσες εγκαταστάσεις, καθώς και ιδιόκτητη µαρίνα µε δυνατότητα ελλιµενισµού 60 περίπου σκαφών. Η επένδυση εντάσσεται στα πρότυπα του «σύνθετου τουριστικού καταλύµατος», που προβλέπει τη δηµιουργία τουριστικής κατοικίας στο πλαίσιο ξενοδοχειακού συγκροτήµατος, ενώ σχεδιάζεται και η δηµιουργία γηπέδου γκολφ, µε σκοπό να ενισχυθούν οι εναλλακτικές στην ευρύτερη περιοχή (γήπεδα στην Costa Navarino στη Μεσσηνία και γκολφ Γλυφάδας στην Αττική). Τα 15 εκατ. ευρώ ξεπέρασε η ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Poseidonion Grand Hotel» στις Σπέτσες, το οποίο άνοιξε ξανά τις πόρτες του στις 29 Ιουνίου 2009.

Τα έργα αναστήλωσης που διήρκεσαν πέντε χρόνια ανέλαβε κονσόρτσιουµ επιχειρηµατιών µε την επωνυµία Πρωτοβουλία Σπετσών ΑΕ ύστερα από δηµόσιο διαγωνισµό που πραγµατοποιήθηκε το 2004.

Την πλειοψηφία της µετοχικής σύνθεσης (µε ποσοστό πάνω από 60%) στην Πρωτοβουλία Σπετσών έχει η οικογένεια Βορδώνη που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, µε πρόεδρο τον κ. Ε. Βορδώνη και διευθύνοντα σύµβουλο τον γιο του Α. Βορδώνη , ενώ συµµετέχουν εταιρείες συµφερόντων του επιχειρηµατία στον χώρο του real estate κ. Ι. Περρωτή. Η ανακαίνιση διατήρησε τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου, που χτίστηκε το 1914 και διαθέτει 55 δωµάτια.

Χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια

Τα 20 εκατ. ευρώ εκτιµάται ότι θα ξεπεράσει η επένδυση που αφορά την καθολική ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήµατος «Sirene Blue Resort» στον Πόρο. Το ξενοδοχείο, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971, ανήκε στην οικογένεια Βλάχου, η οποία δραστηριοποιείται στον τουρισµό µε ξενοδοχεία στην Εύβοια και στην Αττική. Το 2008 η µονάδα πουλήθηκε στον κ. Σ. Λάζαρη. Το ξενοδοχείο, που έχει δυναµικότητα 120 δωµάτια (240 κλίνες), βρίσκεται σε παραλιακή έκταση 40 στρεµµάτων στην περιοχή Μοναστήρι του νησιού – το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά αλλά και οδικώς µε την Αθήνα. Η ανακαίνιση ξεκίνησε το 2008. Ως σήµερα έχουν ανακαινιστεί µε χρηµατοδότηση από ίδια κεφάλαια, σχεδόν τα µισά δωµάτια και το 80% των κοινόχρηστων χώρων.

Δυναμική ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού
Δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους

Χ αρακτηριστικά δυναµικού τουριστικού προορισµού συγκεντρώνει η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας σύµφωνα µε τουριστικούς παράγοντες, συνδυάζοντας την εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα µε τα παραθεριστικά στοιχεία και τον πολιτισµό, µια και οι Μυκήνες, η Τίρυνθα και η Επίδαυρος προσελκύουν ξένους και έλληνες επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή, ενώ από το 2000 έχει υπογραφεί σύµβαση για την 30ετή εκµίσθωση τριών τουριστικών συγκροτηµάτων των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) στο Ναύπλιο («Ξενία Παλλάς», «Ξενία» και «Αµφιτρύων») µε την εταιρεία Αργολικός Ηλιος ΑΕ, στην οποία περιλαµβάνονται επενδύσεις εκσυγχρονισµού που ανέρχονται σε 6,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η τουριστική ανάπτυξη των νησιών του Αργοσαρωνικού, τα οποία υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής, αποτελούν την «επέκταση» του τουριστικού προορισµού της πρωτεύουσας, σηµειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσµου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Γ. Τελώνης. Ειδικότερα ο Πόρος και οι Σπέτσες έχουν εκτός από ακτοπλοϊκή και οδική σύνδεση, δίνοντας την ευχέρεια του εύκολου προγραµµατισµού αλλά και της εξοικονόµησης του ακτοπλοϊκού κόστους. Την ίδια ώρα τουριστικοί παράγοντες της περιοχής επισηµαίνουν τις προοπτικές για λειτουργία των ξενοδοχείων σε ετήσια βάση, µε τη µεικτή χρήση του στρατιωτικού αεροδροµίου στην Τρίπολη, για charter και αεροσκάφη αεροπορικών εταιρειών χαµηλού κόστους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ