Από τον Ιανουάριο έρχονται και τα πράσινα τέλη στα καινούργια και στα ενοικιαζόμενα κτίρια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι περί το ένα ευρώ ανά τετραγωνικό. Παράλληλα, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη επέλεξε δύο οικοδομικά τετράγωνα σε Αιγάλεω και Αγία Βαρβάρα για να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για τις πράσινες γειτονιές.

Από τις 9 Ιανουαρίου και μετά, με την ολοκλήρωση της κατασκευής κτιρίων θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) των Κτιρίων από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, που εντάσσονται σε σχετικό Μητρώο. Το κόστος του πιστοποιητικού θα είναι ένα ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, συνεπώς για μια κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων ο ιδιοκτήτης θα υποβάλλει, πλέον όλων των άλλων επιβαρύνσεων, άλλα 80 ευρώ για το ΠΕΑ. Το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει και στην περίπτωση ενοικίασης του ακινήτου.

Για την εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης που προαπαιτείται για το πιστοποιητικό χρειάζεται λογισμικό αλλά και τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ. Ηδη το πρώτο βήμα έγινε και από την 1η Οκτωβρίου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Από την 1η του μήνα είναι υποχρεωτική για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε νέα κτίρια, ή σε παλαιά που ανακαινίζονται ριζικά, η υποβολή στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, ενώ θα τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης ώστε να εντάσσονται τουλάχιστον στη Β΄ ενεργειακή κατηγορία τα κτίρια.

Θα υποβάλλεται επίσης και η Μελέτη Τεχνικής, Περιβαλλοντικής και Οικονομικής Σκοπιμότητας που θα τη συνοδεύει. Με εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ παρέχονται διευκρινίσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών σχετικά με τον έλεγχο της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων, καθώς επίσης και σχετικά με τα δεδομένα υπολογισμού, τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, τη διαδικασία Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και την έκδοση ΠΕΑ. Εξάλλου, τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σε δύο γειτονιές της Αθήνας, με σκοπό τη δημιουργία κτιρίων χαμηλής ή και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και τη βελτίωση του μικροκλίματος με τη δημιουργία «φαινομένου όασης» σε μια περιοχή παρουσίασε χθες η κυρία Μπιρμπίλη. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο περιοχές, στο οικοδομικό τετράγωνο 639 στον Δήμο Αιγάλεω και σε ένα οικιστικό συγκρότημα στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, όπου έχει γίνει σχετική προεργασία για την οργάνωση του έργου. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές με ενεργειακά φτωχά χαρακτηριστικά. Το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Τα έργα αναβάθμισης στα κτίρια θα σχεδιαστούν με διαγωνισμό από νέους αρχιτέκτονες και θα γίνουν με τη χρήση υλικών που παρουσιάζουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος και σε συνδυασμό με την εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ- υπολογίζεται να οδηγήσουν σε σχεδόν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο. Ακόμη, προβλέπεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να γίνεται διαχείριση των αποβλήτων και του νερού, ενώ θα γίνει περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής με σκοπό τη βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος, με έργα αύξησης του πρασίνου και διευκόλυνσης της κίνησης του αέρα.