Την απόφασή του να «αφήσει το τιμόνι του ΟΤΕ» ως το τέλος του χρόνου ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Π. Βουρλούμης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «εδώ και αρκετούς μήνες έχει καταγραφεί από τον έναν βασικό μέτοχο του ΟΤΕ», εννοώντας το Ελληνικό Δημόσιο, «η επιθυμία να αντικατασταθώ».

«Και οι δύο βασικοί μέτοχοι», όπως εξήγησε, εννοώντας το Ελληνικό Δημόσιο και την Deutsche Τelekom, «βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για εύρεση σχήματος αντικατάστασης». «Καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση η οποία παρατραβάει» συνέχισε ο κ. Βουρλούμης «και επειδή αυτό δεν είναι σωστό,αλλά επιβλαβές για την εταιρεία, δηλώνω ότι επιθυμώ να αποχωρήσω, όπως αυτό επιθυμεί και ο ένας βασικός μέτοχος (Ελληνικό Δημόσιο)».

Ερωτηθείς σχετικά με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή την αντικατάστασή του από τον καθηγητή κ. Μ. Μπλέτσα, ο κ. Βουρλούμης ανέφερε ότι είναι αξιόλογος άνθρωπος, ξέρει καλά από τεχνολογία και εκτιμά ότι είναι κατάλληλος και για τη διοίκηση του ΟΤΕ.

Σχετικά με το θέμα της ποινικής δίωξης σε βάρος του για την υπόθεση της Siemens, ο κ. Βουρλούμης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ηθικό ζήτημα, ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και ότι «θα περιμένουμε ως την τελική απόφαση». «Το αν έβλαψαν ή ωφέλησαν οι συμβάσεις ΟΤΕ με Siemens και Ιντρακόμ είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα» είπε, «όμως η ψηφιακοποίηση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έπρεπε να γίνει έστω και με τον τρόπο και τον ρυθμό που έγινε» κατέληξε. Για το θέμα του περιορισμού του κόστους του Οργανισμού, ο κ. Βουρλούμης ανέφερε ως λύση την οποία προτείνει ο ίδιος μείωση του προσωπικού. Οχι με εθελουσία έξοδο, όπως συνέβη το 2005, με σημαντικό κόστος για τον Οργανισμό, αλλά με «ευπρεπείς όρους». Ακόμη, όπως είπε, είναι απολύτως απαραίτητο για μια περίοδο να «παγώσουν» οι αποδοχές αλλά και οι αυτόματες αυξήσεις μισθών.

Τηλεπικοινωνιακή αγορά και ανταγωνισμός
Ο κ. Βουρλούμης δεν παρέλειψε να αντιπαρατεθεί για μία ακόμη φορά με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), για την οποία είπε ότι έχει ως επιδίωξη να χάσει ο ΟΤΕ μερίδιο. Αυτό που δεν έχει γίνει σαφές είναι το αν υπάρχει κάποια δέσμευση ως πού να φθάσουν τον ΟΤΕ. «Απ΄ ό,τι βλέπουμε» πρόσθεσε ο κ. Βουρλούμης «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί η μεγαλύτερη και πιο υγιής τηλεπικοινωνιακή εταιρεία». Με αφορμή το επικείμενο «λανσάρισμα» της νέας υπηρεσίας γρήγορου Ιnternet, VDSL, που ήδη λειτουργεί σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και στον Δήμο Ζωγράφου, υπογράμμισε ότι θα είναι τεράστιο σφάλμα να ρυθμιστεί η συγκεκριμένη αγορά προτού ακόμη γίνει. Αν και ακόμη δεν έχει κοστολογηθεί, προβλέπεται ότι θα είναι ανταγωνιστικό προϊόν. Σχολιάζοντας το θέμα της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των εταιρειών για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο κ. Βουρλούμης ανέφερε: «Δεν κάνω κριτική στην κυβέρνηση. Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι αν συνεχιστεί η αφαίμαξη του ιδιωτικού τομέα για να συντηρεί το Δημόσιο,τότε θα δημιουργηθούν μεγάλες αναταράξεις στη βάση της οικονομίας».