Διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους την ερχόμενη εβδομάδα οι ενδιαφερόμενοι για τη Wind Ελλάς, καθώς ως τις 15 του τρέχοντος μηνός θα πρέπει να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Εκτός από τους ομολογιούχους πιστωτές, που θεωρούνται από πολλούς αναλυτές της αγοράς ως «φαβορί», στη διαδικασία αναμένεται να συμμετάσχουν άλλα πέντε επενδυτικά-επιχειρηματικά σχήματα, ελληνικά και διεθνή.

Οσον αφορά τους ομολογιούχους πιστωτές, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αγοράς, αποτελεί σπάνια περίπτωση σε μια τέτοια διαδικασία να είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν να οδηγήσουν την εταιρεία στην επόμενη φάση. Καθώς όμως υπάρχει ανησυχία για νέα μείωση των υποχρεώσεων της Wind προς την πλευρά τους, πιθανότατα προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κεφάλαιά τους. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στο επιχειρησιακό επίπεδο για τη Wind Ελλάς το ενδεχόμενο απόκτησης του ελέγχου από τους κύριους πιστωτές.

Η συμμετοχή της Τelenor με δεσμευτική πρόταση, η οποία έγινε γνωστή μόλις χθες, επιβεβαιώνει το σενάριο της…«καθόδου» των Ρώσων στην Ελλάδα, καθώς ο νορβηγικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος μαζί με τη ρωσική Αlfa Group είναι οι δύο βασικοί μέτοχοι της Vimpelcom, ενός από τους δύο μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς στη Ρωσία. Η Vimpelcom περί τα μέσα του περασμένου μήνα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Weather Ιnvestments και μέσω αυτής του 51% της Οrascom Τelecom και της Wind Ιταλίας. Βέβαια, άμεση αναφορά στη Wind Ελλάδας δεν γίνεται. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η ελληνική εταιρεία ανήκει μεν κατά 100% στη Weather, ωστόσο βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών της και εξεύρεσης αγοραστή, οπότε δεν είναι δυνατόν να περιληφθεί στις διαπραγματεύσεις. Πιθανόν για τον λόγο αυτόν η Τelenor, η οποία ήταν από τους ιδρυτικούς μετόχους της Cosmote και πούλησε τη συμμετοχή της αυτή, αποκομίζοντας μεγάλο κέρδος, να έχει εκδηλώσει χωριστά ενδιαφέρον και μάλιστα με την προοπτική ότι η συμφωνία Vimpelcom- Weather μάλλον θα κλείσει- αν δεν έχει ήδη κλείσει. Το αποτέλεσμα αυτής θα είναι η δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, με κεφαλαιοποίηση περί τα 25 δισ. ευρώ και γύρω στα 200 εκατομμύρια συνδρομητές.

Από ελληνικής πλευράς, πέντε χρόνια μετά την πώληση της Q-Τelecom στα equity funds ΑΡΑΧ-ΤΡG, ο όμιλος ΦέσσαΙnfoQuest φαίνεται ότι επιδιώκει να επανέλθει στον τομέα όχι μόνο της κινητής τηλεφωνίας αλλά και της σταθερής και του Ιnternet, δραστηριότητες τις οποίες απέκτησε η Wind μετά τη συγχώνευση με την Τellas και τη μετεξέλιξή της σε Wind Ηellas.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι αγοραστές είναι ο κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, που ελέγχει τη μητρική της Wind, το ελληνοκυπριακών επενδυτικό σχήμα Αrgo που ελέγχει την εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Οn Τelecoms και το αμερικανικό fund Saban.